QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul giurgiuJudetul GIURGIU

Informatii generale


Asezare:  In partea extrema sudica a Romaniei, limitrof Dunarii.

Vecini:  La nord: Judetul Dambovita, la sud: Dunarea si Bulgaria, la est: Judetele Ilfov si Calarasi, la vest: Judetul Teleorman.

Suprafata:  3.526 km2.

Populatie:  302.000 locuitori.


Orase

Giurgiu, resedinta de judet, cu 73.000 locuitori, port pe malul stang al Dunarii, vizavi de orasul bulgar Ruse. Alte orase: Bolintin Vale, Mihailesti.


Relieful

Este format din Campia Romana, cu subunitatile: Campia Burnazului, portiuni din Campia Gavanu Burdea si Titu, Lunca Dunarii.


Clima

Este temperat continentala de campie, cu veri calde si ierni moderate.


Cursuri de apa

Sunt reprezentate de cele tributare Dunarii (colectorul general), Dambovita la nord, Sabar, Arges, Calnistea, Neajlov.


Obiective turistice


Rezervatii si monumente ale naturii

Padurea Comana (la 30 km sud de Bucuresti), rezervatie forestiera ce are aspectul unui codru des si care conserva valoroase specii vegetale si animale de origine sudica. Este construita din trei trupuri de padure: rezervatia naturala pentru protectia lacramioarelor „Calugareni-Fantanelor”, rezervatie naturala si stiintifica pentru protectia bujorului romanesc, „Padina Tatarului” si rezervatia naturala pentru protectia ghimpelui „Oloaga Gradinari”. Aceste paduri in care predomina stejarul, teiul, ulmul, adapostesc o fauna variata, atractiva pentru vanatori: caprioare, mistreti, iepuri, vulpi. Padurea Manafu (la 36 km sud-vest de Bucuresti), in comuna Izvoarele, rezervatie forestiera construita din amestecuri naturale de stejar brumariu, garnita. Aici au fost colonizati fazanii si caprioarele devenind astfel si un important centru cinegetic.

Vestigii istorice

Statiunea arheologica Popesti, unde a fost identificata, probabil, asezarea geto-daca Argedava. Turnul ceasornicarului din Giurgiu, interesanta constructie ridicata de turci in 1700 din piatra masiva. De aici turcii scrutau zarile urmarind miscarile ostilor romane. In sec. XIX s-a adaugat un mare ceasornic, care se pastreaza si astazi intr-o stare buna (in centrul orasului). Ruinele cetatii medievale Giurgiu, ridicata, pe o insula din fata orasului, in sec. XV de Mircea cel Batran. A avut o importanta strategica deosebita fiind disputata deseori intre munteni si turci. Palatul in stil renascentist de la Herasti (1641 - 1647), a servit un timp ca si conac pentru familia Udriste Nasturel. Azi gazduieste un muzeu. Conacul familiei boieresti Baleanu din Bolintin Vale (sec. XVII), la 25 km vest de Bucuresti. Conacul familiei Druganescu de la Floresti - Sloenesti, construit in 1701 in stil brancovenesc. Azi adaposteste Muzeul de arta populara din Campia Romana.


Edificii religioase

Manastirea Comana, ctitorita de Vlad Tepes (1456 - 1462) si reconstruita de Radu Serban (sec. XVII). Aici se afla mormintele domitorilor Radu Serban si Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul, precum si ale familiei Cantacuzino. Alte edificii religioase: Biserica fostei Manastiri de la Cascioarele (1431), Biserica fostei Manastiri „Strambul” de la Cascioarele (1512 - 1521), Biserica „Sfantu Nicolae” de la Mironesti (1668 - 1669), Biserica greceasca din Giurgiu (1864), cu fresce executate de pictorul G. Tatarescu.


Monumente si statui

Monumentul de la Calugareni (la 29 km de Bucuresti), aminteste trecatorului ca aici armata condusa de Mihai Viteazul a reputat o stralucita victorie asupra oastei otomane, comandata de marele vizir Sinan Pasa (13 august 1595). Alte monumente si statui: Statuia scriitorului Dimitrie Bolintineanu din Bolintin Vale, nascut aici in 1819, Statuia eroilor din Razboiul pentru Independenta de la Giurgiu (1877).
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }