QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul brasov

Judetul BRASOV

Informatii generale


Asezare: In partea centrala a Romaniei, in interiorul arcului carpatic, la intalnirea Carpatilor Orientali cu cei Meridionali, pe cursul mijlociu al Oltului, strabatut de meridianul 250 longitudine estica si de paralela 460 latitudine nordica.

Vecini: La nord: Judetele Harghita si Mures, la est: Judetele Buzau si Covasna, la vest: Judetul Sibiu, la sud: Judetele Arges, Dambovita si Prahova.

Suprafata: 5.363 km2 (respectiv 2,3% din teritoriul tarii).

Populatie: 640.000 locuitori.


Orase

Brasov, resedinta de judet, cu 325.000 locuitori, o asezare cu atmosfera medievala, ce conserva multe cladiri de epoca, situata la o rascruce importanta de drumuri comerciale, care legau cele trei tari romanesti, in depresiunea omonima, la 520 - 650 m altitudine, la poalele masivului Tampa, insemnand si locul festivalului Cerbul De Aur.

Alte orase: Codlea, Fagaras, Predeal, Rasnov, Rupea, Sacele, Victoria, Zarnesti.


Relieful

Este variat si se desfasoara pe trei trepte majore: a muntilor (celor mai inalti din tara care include versantul nordic al Muntilor Fagaras si prelungirile masivelor Piatra Craiului, Leaota, Bucegi, Ciucas si Barsei (Piatra Mare si Postavarul) si a muntilor scunzi, „clabucetelor”, Intorsura Buzaului, Darste, Codlea, Persani), a depresiunilor Brasovului, Fagarasului, si culmilor deluroase, sud-estul Podisului Hartibaciului.


Clima

Este temperat-continentala, moderata, cu diferentieri in functie de altitudine si cu precipitatii variabile, cu vanturi din directia vest, nord-vest. Temperatura medie anuala este intre -2,50C si 8,20C, in ianuarie de -4 - -100C iar in iulie 6 - 180C.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de Oltul mijlociu si afluentii sai: Aita, Baraolt, Varghis, Homorod, Felmer, Ghimbav, Barsa, Sercaia, Sebes, Berivoi, Breaza, Vistea, Ucea, strabat judetul, alaturi de Tirlung, Timis, Rasnov.


Obiective turistice


Munti

Muntii Fagaras (cu vf. Moldoveanu de 2.544 m, cea mai mare altitudine din Romania), ofera calatorului un spectacol de neuitat, crestele lor semete fiind acoperite de zapada 8 - 9 luni pe an. Circurile glaciare, in care s-au format „iezerele”, intinsele paduri de foioase si molid, pasunile alpine cu flora lor bogata si caprele negre, completeaza atractiile Muntilor Fagaras si explica renumele lor turistic. Muntii Piatra Craiului, care atrag in fiecare an tot mai numerosi turisti (in primul rand alpinisti), rasplatiti de privelisti impresionante prin haurile ce se deschid la picioarele lor unde peretii abrupti se prabusesc vertical. Aici creste garofita Pietrei Craiului, planta declarata monument al naturii, care nu se mai intalneste in alta parte pe glob. Muntii Bucegi (cu vf. Omu de 2.505 m), cel mai „batut” masiv din Carpatii Romaniei, dispune de o buna amenajare pentru excursiile si drumetiile montane fiind abordabili in orice anotimp de aproape toate categoriile de turisti. Muntii Ciucas, un urias parc de recreatie prin frumusetea si varietatea peisajului si prin atmosfera de liniste si puritate a mediului ce ofera conditii prielnice turismului montan. Stancile de calcar si conglomerate iau aici forme ciudate „Tigaile Ciucasului”, „Babele la Sfat”, „Mana Dracului”, „Sfinxul Bratocei”. Culoarul Rucar - Bran, intre Muntii Piatra Craiului si Bucegi, ofera la fiecare pas privelisti variate si grandioase, serpentine periculoase dar si satisfactia cea mai de pret in ceea ce priveste traversarea lor.


Rezervatii si monumente ale naturii

Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului, rezervatie floristica in Depresiunea Fagarasului (langa comuna Sercaia), acoperite de un imens covor de narcise (400 ha), care infloresc la sfarsitul lui mai, reprezinta una din splendorile Romaniei, ce atrage numerosi turisti, iubitori ai frumusetilor naturii. Padurea Bogatii, rezervatie forestiera in Muntii Persani, (intre Hoghiz si Maierus, pe 17 km) formata in special din fagete, adaposteste o fauna bogata, fiind insa si teren de vanatoare cu regim de rezervatie. Bazaltele de la Racos, rezervatie geologica in vestul muntilor Persani, langa Rupea, (pe DN Brasov - Sighisoara), cuprinde spectaculoase formatiuni eruptive bazaltice. Mlastina de la Harman, rezervatie botanica (la 18 km nord-est de Brasov), adaposteste flora si fauna rara cu numeroase relicte glaciare. Aici cresc si plante carnivore. Purcareni, rezervatie paleontologica si geologica din Muntii Intorsurii, (la 6 km de Satulung), unde s-a identificat o bogata asociatie de corali si crustacee. Punctul fosilifer Ormenis, rezervatie paleontologica din estul Muntilor Persani, cunoscuta pe plan international, cu fosilele ce apartin cretacicului superior.
Statiuni turistice

Poiana Brasov, statiune turistica climaterica moderna a sporturilor de iarna, de interes national si international, la poalele Muntelui Postavaru (la 1.030 m altitudine, la 12 km de Brasov si la 190 km de Bucuresti), solicitata de amatorii de schi. Stratul de zapada de pe Muntele Postavaru se mentine timp de 4-5 luni pe an. Pune la dispozitia turistilor o variata retea de transport pe cablu si numeroase partii de schi de care pot sa beneficieze toti cei care doresc sa schieze (atat copii si incepatori cat si avansati). Este insa locul ideal si pentru petrecerea lunilor de vara. Clima de munte (cu aer bogat in ozon), lacul artificial (ce ofera numeroase posibilitati de agrement), potecile marcate (ce conduc pe amatorii de drumetii la diverse cabane, oferind peisaje uimitoare), unitatile de cazare confortabile justifica pe deplin renumele international al acestei statiuni. Caile de acces sunt: feroviare - gara Brasov, apoi autobuzul pana in statiune, curse regulate, rutiere - din orice directie pana in Brasov, apoi drum local pana in statiune. Predeal, statiune de odihna de mare atractie, (la 1.100 m altitudine asezare urbana la cea mai mare inaltime din Romania, la 25 km sud de Brasov), beneficiaza de o pozitie exceptionala ce deschide privirilor o splendida panorama spre Vaile Timisului si Prahovei, spre peisajul muntilor impaduriti din jurul sau (Bucegi, Postavaru, Piatra Mare). Are avantajul de a dispune de excelente partii de schi (cu diferite grade de dificultate) precum si de transport pe cablu (telescaune, teleschi, babyskilift) fiind un centru de practicare a sporturilor de iarna deosebit de apreciat (grosimea medie a stratului de zapada depaseste 40 cm in februarie). Este si un important punct de plecare in excursii pe muntii din jur care sunt usor accesibili. Aici se organizeaza serbari, carnavaluri, diverse alte manifestari de amploare. Confortul modern, atmosfera deconectanta, mijloacele optime de cazare, numeroasele posibilitati de agrement ii confera valentele unei statiuni ce se ridica la standardele internationale. Caile de acces sunt: feroviare - gara Predeal pe linia Bucuresti - Brasov, rutiere - DN 1 (E 15) de la Bucuresti sau de la Brasov, DN 71 de la Targoviste sau de la Sinaia. Paraul Rece, statiune climaterica (la 960 m altitudine, la 9 km de Predeal). Timisul de Sus, statiune climaterica (la 820 m altitudine, la 5 km de Predeal si la 19 km de Brasov).


Vestigii istorice

Cetatea Brasovului din Brasov a carei constructie a inceput in 1395 la indemnul regelui Sigismund de Luxemburg. La acea vreme a fost cea mai puternica cetate din Transilvania. Cetatea Fagarasului din Fagaras, pe ruinele unei vechi cetati de lemn (sec. XV) a cunoscut o mare stralucire servind in repetate randuri ca resedinta princiara. Aici si-a adapostit domnitorul Mihai Viteazul familia in timpul luptelor din 1599 - 1600. Se pastreaza si azi in centrul orasului. Cetatea Feldioara din Feldioara (la 21 km nord de Brasov pe DN 13), ridicata de cavalerii teutoni intre 1211 - 1225 (cetatea Merienburg) si apoi transformata in 1457 in cetate taraneasca (azi doar ruine). Sub zidurile cetatii a avut loc lupta dintre ostile moldovene ale lui Petru Rares si cele ale lui Ferdinand I de Habsburg, terminata cu victoria moldovenilor (1529). Cetatea Prejmer (sec. XV), cu ziduri groase de 3- 4 m, in interior avand aproape 300 de camere dispuse in mai multe etaje. Bastionul Tesatorilor din Brasov (1421 - 1573), cel mai bine pastrat dintre bastioanele cetatii, considerat ca o constructie unica de acest gen din tara. Azi adaposteste muzeul „Cetatea Brasovului”. Castelul Bran (la 22 km de Predeal), remarcabil monument de arhitectura construit intre 1377 - 1382, pe o stanca de 60 m, indeplinea functii militare si functiile unui punct de vama. Desi a suferit numeroase transformari, aceasta fortareata impunatoare mai pastreaza elemente ale stilului gotic original. Astazi gazduieste un muzeu de arta feudala (arme si mobilier de epoca, trofee de vanatoare). Prin atmosfera medievala autentica pe care o degaja, este asociat cu celebra legenda a vampirului Dracula (ce-si are obarsia in Evul Mediu transilvanean). Castelul de la Sambata de Sus, (la 20 km sud-vest de Fagaras), ridicat de domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu (1688 - 1714), astazi doar ruine. Castelul de la Sambata de Jos, construit de baronul Brukenthal, guvernator al Transilvaniei (1770). Alte vestigii istorice: Castrul roman Cumidava de la Rasnov, azi doar ruine, Castrul roman Pons Vetus de la Hoghiz, azi doar ruine, Cetatea Cohalului de la Rupea (sec. XII), a rezistat invaziei tataresti din 1241, Cetatea Breaza (sec. XIII), atribuita lui Negru Voda, Cetatea taraneasca de la Rasnov (sec. XIV), Cetatea Codlea (1432), inaltata de puternice bresle de mestesugari, Poarta Ecaterina din Brasov (1559), construita in stilul Renasterii, Bastionul Fierarilor din Brasov, Turnul Negru din Brasov, Turnul Alb din Brasov, Castelul Haller de la Hoghiz (1553), Castel feudal de la Racos (1625).


Edificii religioase

Biserica Neagra din Brasov (1385 - 1477), unul dintre cele mai importante monumente de arta gotica din Romania, impresioneaza prin masivitate, prin bogatia artistica a arhitecturii, prin comorile pe care le pastreaza precum si prin trecutul sau istoric. Numele provine de la zidurile sale innegrite de fumul unui incendiu urias care a cuprins tot Brasovul in 1689. In interiorul ei se afla una dintre cele mai mari orgi din tara precum si o colectie de covoare vechi orientale (sec. XV-XVIII). Biserica Bartholomeus din Brasov, cel mai vechi monument de arhitectura din oras, zidit in 1223 in stil romanic, ulterior adaugandu-se elemente ale stilului gotic. Biserica „Sfantul Nicolae” din Brasov, constructia a inceput in 1495 din porunca lui Neagoe Basarab si a durat aproape un secol. Renovarile ulterioare i-au dat o infatisare neobisnuita rezultata din imbinarea diferitelor stiluri arhitectonice. Biserica Harman, (la 12 km nord-est de Brasov), construita in stil romanic, cu elemente gotice, detine fresce valoroase (sec. XIII). Alte edificii religioase: Biserica ortodoxa „Sfantul Nicolae” din Fagaras, zidita de domnitorul Constantin Brancoveanu (1694 - 1697), Biserica evanghelica din Rasnov, cea mai veche ctitorie a Basarabilor din Transilvania (1384), Biserica saseasca de la Codlea, Biserica luterana de la Feldioara (sec. XII - XV), Biserica reformata din Fagaras (1712 - 1715), Biserica evanghelica de la Rupea (1488), Manastirea Sambata din Sambata de Sus, ctitorie a domnitorului Brancoveanu (1688 - 1714).


Edificii culturale

Casa Sfatului din Brasov, in plin centru al orasului o cladire monumentala mentionata in 1420. Turnul, inalt de 58 m, care domina piata, a fost construit intre 1525 - 1428. Astazi adaposteste Muzeul judetean. Muzeul primei scoli romanesti din Brasov, adapostit in cladirea vechii scoli romanesti (amintita in documente in 1495). La scoala din Scheii Brasovului s-a predat pentru prima data in limba romana (1559). Arhiva complexului muzeal pastreaza tezaurul unor valori ce intregesc imaginea nepretuita a traditiilor noaste de cultura.

Monumente si statui

Statuia lui Johannes Honterus din Brasov, mare iluminist si umanist sas, originar din Brasov (1498 - 1549). In 1530 a publicat o descriere a lumii, unul dintre cele mai solicitate manuale se geografie si astronomie din acea vreme, iar in 1533 infiinteaza la Brasov prima tipografie din Transilvania.


Nu se poate descarca referatulAcest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }