QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Politica de produs turistic

Politica de produs turistic


Politica de produs a fost numita ,,inima marketingului” pentru ca dezvoltarea de produse si servicii si conducerea lor pe piata, de-a lungul ciclului lor vital se constituie in nucleul activitatii de marketing.

Politica de produs reprezinta conduita pe care o adopta intreprinderea referitor la dimensiunile, structura si evolutia gamei de produse si servicii ce fac obiectul propriei sale activitati, atitudine ce se raporteaza permanent atat la cerintele pietei cat si la tendintele manifestate de ceilalti concurenti. Prin oferta sa, intreprinderea are un rol important in modelarea cererii, atat a agentilor economici cat si a populatiei.

Obiectivele urmarite de politica de produs trebuie sa slujeasca scopului activitatii economice a intreprinderii.Aceste obiective se refera la modul concret de alocare a resurselor pentru dimensionarea adecvata a structurii fabricatiei sau a sortimentului comercializat si sunt diferite in functie de orizontul de timp pentru care sunt stabilite, de profilul activitatii intreprinderii sau de natura pietei careia se adreseaza.
Inteleasa drept un ansamblu de strategii si tactici, politica de produs nu trebuie confundata cu o succesiune de decizii de factura tehnologica, chemate sa asigure o anumita structura a fabricatiei, ci ca un proces economic complex de raportare continua a intreprinderii la necesitatile pietei, de modelare a componentelor ofertei la aceste cerinte.

Activitatile componente ale politicii de produs pot fi grupate, dupa continutul tematic, in urmatoarele ansambluri:

a) Cercetarea produsului - are in vedere analiza calitatii produselor aflate in fabricare si/sau in vanzare, studiul invechirii economice a acestora (prin intermediul ciclului lor de viata), analiza circulatiei produselor si urmarirea comportarii lor in utilizare sau consum. Cercetarea produsului are semmficatia unei analize diagnostic, de natura sa semnaleze punctele 'forte' si cele 'slabe' ale gamei de fabricatie sau ale sortimentului comercializat, pentru a permite o fundamentare cat mai adecvata a strategiei intreprinderii.

b) Activitatea de inovatie - reprezinta principala orientare ofensiva a politicii de produs. Ea priveste nu numai produsul, ci si stimularea capacitatilor creatoare din cercetare si productie, descoperirea de noi materii prime si tehnologii, adica crearea unui climat novator in toate compartimentele firmei, ce concura direct la realizarea tehnico-economica a produsului.

c) Activitatea de modelare a produsului - reprezinta totalitatea operatiunilor prin care intreprinderea producatoare confera identitate bunurilor pe care le creeaza. Ea are in vedere conceperea si realizarea sub forma de prototip a tuturor componentelor ce dau conturul viitorului produs. Modelarea nu are un sens tehnologic, ci o semnificatie de orientare potrivit cerintelor pietei, a tuturor elementelor ce contribuie la realizarea viitoarei marci.

d) Asigurarea legala a produsului - semnifica ansamblul de actiuni juridice prin care produsul este protejat impotriva contrafacerilor. Din randul instrumentelor de asigurare a protectiei legale a produselor si serviciilor fac parte: brevetele de inventie, marcile de fabricatie, de comert si de servicii, dreptul de autor, etc. Cea mai folosita modalitate de asigurare a unui produs o reprezinta inregistrarea marcii; aceasta are valente de personalizare a produsului, detasandu-l din masa bunurilor anonime.

Ansamblul deciziilor luate de intreprinderi privitoare la marca, se constituie intr-o veritabila politica de marca, ale carei efecte se repercuteaza asupra tuturor celorlalte componente ale mixului de marketing. In marketingul turistic, marca reprezinta o combinatie unica de caracteristici si valori adaugate ale produsului, atat functionale, cat si nefunctionale, ce capata un inteles relevant indisolubil legat de ea.

e) Alitudinea fata de produsele vechi - aceasta priveste preocuparea intreprinderii fata de soarta produselor si nivelul scazut de rentabilitate. Se are in vedere valorificarea tuturor posibilitatilor legate de un produs inainte de a lua decizia de eliminare din fabricatie.

Produsul turistic reprezinta totalitatea bunurilor si serviciilor oferite tunstilor de catre o firma de profil sau, cu alte cuvinte tot ceea ce cumpara turistii (transport, cazare, masa, agrement, etc.).Datorita caracterului complex al produsului turistic decizia cea mai importanta in planificarea produsului turistic trebuie sa fie aceea referitoare la mixul de produs care trebuie sa corespunda afacerii identificate.

Mixul de produs reprezinta portofoliul de produse pe care o intreprindere il ofera pe una sau mai multe piete. Exista cinci optiuni de baza ale mixului piata - produs:

1. mai multe piete cu mai multe produse pentru fiecare, respectiv mai multe piete si cate o gama de produse pentru fiecare;

2. mai multe piete si un singur produs pentri fiecare;

3. mai multe piete cu un singur produs pentru toate;

4. o singura piata pentru mai multe produse;

5. o singura piata si un singur produs.

Punctul de plecare in analiza si planificarea unui produs turistic il reprezinta analiza cererii consumatorului si a ofertei competitorilor in relatie cu capacitatea iatreprinderii de a oferi un produs competitiv.

Ciclul de viata al unui produs este un concept frecvent utilizat in planificarea produsului si respective o succesiune de etape din existenta unui produs pe piata sau, cu alte cuvinte intervalul de timp intre momentul aparitiei si cel al disparitiei acestuia de pe piata. Etapele pe care produsul le parcurge in timpul existentei sale sunt: crearea, lansarea, cresterea, maturitatea si declinul.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }