QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul BIHORJudetul BIHOR

Informatii generale


Asezare In partea nord-vestica a Romaniei, pe cursurile Crisului Repede si Crisului Negru, marginit la est de Muntii Apuseni, iar la vest de Campia de Vest.

Vecini La est: Judetele Cluj, Alba si Salaj, la nord: Judetul Satu Mare, la sud: Judetul Arad, la vest: Ungaria.Suprafata 7.544 km2 (respectiv 3,2% din teritoriul tarii).

Populatie: 633.629 locuitori.


Orase

Oradea, resedinta de judet, cu 225.000 locuitori, mare centru cultural, economic, si comercial de importanta europeana, la intersectie de principale drumuri comerciale.

Alte orase: Alesd, Beius, Marghita, Nucet, Salonta, Stei, Valea lui Mihai, Vascau.


Relieful

Este complex, dispus in trepte, de la est (Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod) spre vest (90 m in Campia joasa a Crisurilor). Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic - platoul Padis, presarat cu tuneluri, cascade subterane, lacuri ascunse de lumina zilei, paduri tacute, izbucuri misterioase, canioane si ghetari care rivalizeaza cu cele mai vestite obiective turistice mondiale de acest gen. Dealurile piemontane crisene au altitudini intre 200 - 500 m si fac trecerea la cea mai joasa treapta, Campia vestica.


Clima

Este continental-moderata, cu predominarea circulatiei aerului umed din vest, nord-vest, cu precipitatii neuniform repartizate, cu vanturi dominante din vest, nord-vest, sud-vest. Temperatura medie in luna ianuarie este de -2 - -80C iar in iulie 12 - 240C.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, care curg de la est la vest.


Obiective turistice


Pesteri

Pestera Ursilor (la 86 km de Oradea, DN 76, Oradea - comuna Sudrigiu si DJ 763 sat Chiscau), de o rara frumusete, incanta privirile vizitatorilor cu o superba arhitectura speologica. Rezervatia speologica (peste 1 km lungime, la altitudinea de 419 m) se desfasoara cu o variata gama de formatiuni stalagmitice si stalactitice precum si resturi de fosile ale ursului de caverna-disparut in urma cu 15.000 de ani. Pestera Vantului (langa Suncuius, pe malul stang al Crisului Repede), cea mai lunga pestera din Romania - peste 4 km, strabatuta de un curs subteran de apa, cu bogate fenomene de coroziune. Datorita acestor caracteristici rare, este vestita si peste granitele tarii. Poate fi vizitata doar cu ghid. Pestera Focul Viu (la 2 ore de cabana Padis, mers pe jos, la 1.120 m altitudine), include un ghetar cu un volum de 25.000 m3-al doilea din Romania, care straluceste in lumina soarelui datorita unei "ferestre" din tavan care lumineaza pestera, dand impresia feerica de "foc viu". Pestera Meziad (DN 76 pana la Beius, apoi abatere 16 km), rezervatie speologica din Muntii Padurea Craiului, una dintre cele mai mari pesteri din Romania (4.750 m lungime si mai multe nivele). Se viziteaza numai cu ghid. Alte pesteri: Pestera Batranului, in Depresiunea Imasului Batranului, Pestera Ciur Ponor, cel mai lung curs subteran de apa din Romania - 5.000 m, Pestera Corbasca, renumita pentru bogatia de concretiuni de mari dimensiuni, Ghetarul Bortig, Pestera din Groapa de la Barsa, in Muntii Bihor (la 1.100 m altitudine), Pestera Vadu Crisului (DN 1 pana la Topa de Cris, apoi abatere 6 km), are 5 km lungime si este amenajata pentru vizitare, Pestera de la Tasnad (la 20 km sudest de Oradea), langa Tasnad, Pestera "Cetatile Radesei" (la 1 - 2 ore de la cabana Padis, mers pe jos), este vestita prin cele 5 ferestre naturale, lumina soarelui dand stancilor aspecte de basm.


Vai si cascade

Cascada Saritoarea Bohodeiului (pe soseaua Oradea-Deva, langa Pietroasa), are o cadere de 80 m, fiind a 3-a din tara, ca inaltime, si impreuna cu zona invecinata formeaza o rezervatie complexa (geologica, floristica si forestiera). Defileul Crisului Repede insoteste soseaua nationala Cluj - Oradea si apoi trece prin Muntii Padurea Craiului, fiind o rezervatie complexa (geologica, faunistica si floristica), de 247 ha, ce include 11 pesteri si defileul calcaros al Crisului Repede (de la izvoare pana langa Bucea). Alte vai si cascade: Cascada Bulbuci, in Muntii Bihor (40 m inaltime), Cascada Moara Dracului de la Stana de Vale spre Valea Draganului (20 m inaltime), Valea Sighistelului, rezervatie geologica (la 2 km de Sighistel, langa Campeni), Valea si Izbucul Galbenei.


Lacuri

Lacul Peta - Baile 1 Mai, rezervatie floristica formata dintr-un complex lacustru (4 ha), fiind singurul loc din Europa unde nufarul tropical creste in mod spontan. Acest lac nu ingheata niciodata datorita izvoarelor termale (300 - 400C) care il alimenteaza. Alte lacuri: Lacul Cefa, pepiniera piscicola (langa Cefa), Lacul Lesu, zona de agrement (pe Valea Lesului), "Taul lui Ghib", o raritate in peisajul calcaros din tara.


Rezervatii si monumente ale naturii

Cetatile Ponorului, in Muntii Bihor (la o ora de la cabana Galbenei), o rezervatie naturala complexa alcatuita din 3 avene uriase, o pestera si un rau subteran (ce curge printr-un tunel lung de 4 km, dupa care revine la suprafata in Izbucul Galbenei). In acest complex carstic, unic in Europa, apa a lucrat cu frenezie formand "o lume cu ascunse minunatii" (prapastii ametitoare, cascade si lacuri adanci). Izbucul de la Calugari (la 12 km de Vascau, la sud de Ponoarele), o rezervatie geologica la limita judetului Bihor (400 m altitudine), include un vestit izvor carstic intermitent, cunoscut si datorita calitatilor sale curative. Ritmicitatea aparitiilor izbucurilor este legata de anotimp, la 3 - 4 minute dupa ploile abundente de primavera. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Poiana cu narcise salbatice, rezervatie floristica (langa Goronesti), Punct fosilier "Dealul Simleu" (la 8 km de Baile 1 Mai), langa Beltia, Zona carstica Vascau, cu ponoare, pesteri, izbucuri.


Statiuni turistice

Baile Felix (la 8 km sud de Oradea si la 22 km sud-est de punctul rutier de frontiera Bors), una dintre cele mai renumite statiuni balneoclimaterice din Romania, cunoscuta inca de pe vremea romanilor, (la altitudinea de 140 m, in Campia Crisurilor). Aceasta asezare ii confera statiunii un climat bland, continental moderat (temperatura medie anuala: 10,50C datorita circulatiei aerului umed din nordvest, ce aduce aici mase de aer maritim). Aici exista o bogata baza de tratament, ce cuprinde: instalatii pentru bai la cada, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala pentru kinetoterapie, instalatii pentru elongatii sub apa, instalatii pentru electro si hidroterapie, sauna, instalatii de aerosoli si inhalatii, piscine acoperite si in aer liber cu apa minerala termala (functioneaza permanent), sali de gimnastica medicala, masaj medical, cabinete pentru aplicarea de tratamente cu Gerovital. Caile de acces sunt: feroviare - halta Baile Felix, pe linia Oradea - Vascau sau gara Oradea, apoi cu autobuzul pana in statiune, rutiere - DJ 760 Oradea - Beius, aeriene - cu avioanele TAROM de la Bucuresti la Oradea si apoi cu autobuzul pana in statiune. Baile 1 Mai (la 8 km sud-est de Oradea si la 2 km nord-est de Baile Felix, la 140 m altitudine) inconjurata de paduri de stejar, dispune de un climat continental moderat, cu influente oceanice. Printre multiplele baze de tratament care se intalnesc aici sunt si instalatii pentru bai cu apa minerala termala, strand cu apa minerala termala, sala de gimnastica. Caile de acces sunt: feroviare - gara Oradea pe linia Bucuresti - Episcopia Bihor, apoi cu autobuzul, rutiere - DN 76 de la Oradea la Beius, cu abatere pe langa Sanmartin. Stana de Vale (la 24 km de Beius, la 1.100 m altitudine), o statiune permanenta la poalele vf. Poieni (1.650 m) intr-o depresiune inconjurata de paduri de conifere. Dispune de un climat montan cu ierni reci si veri racoroase-temperatura medie anuala este de 40C. Zapada este abundenta din noiembrie si pana in martie. Dispune, de asemenea, si de partii de schi pentru amatori si sportivi de performanta, iar ca instalat ii de tratament: bai de plante de cada, ionogalvaniza ri, magnetodiaflux, sauna, masaj. Caile de acces sunt: feroviare - gara Beius pe linia Oradea - Vascau, apoi cu mijloace auto pana in statiune; rutiere - DN 1 (E 60), Oradea - Cluj-Napoca pana la Alesd, cu deviere pe Valea Iadului, pe langa lacul de acumulare Lesu, DN 76 (E 79) Oradea - Beius, apoi cca 30 km prin Budureasa. Baile Tinca (la 131 m altitudine la 36 km sud de Oradea si la 25 km de Salonta).


Vestigii istorice

Ruinele cetatii Biharia (la 13 km de Oradea, pe DN 19), o cetate de pamant (sec. X), care a fost centrul voievodatului roman condus de Menumorut. Ruinele cetatii Oradea, inconjurata de santuri care erau umplute de apa paraului termal Peta (1114 - 1131). Alte vestigii istorice: Ruinele Cetatii Piatra Soimului din Alesd (sec. XII), Ruinele Cetatii Pomezeu, langa Beius (sec. XIII).


Edificii religioase

Catedrala romano catolica din Oradea, inaltata intre 1752 - 1780, cea mai mare biserica in stil baroc din Romania, construita din marmura de Carrara si Vascau, inspirata dupa constructiile baroce ale Italiei de Nord. Biserica ortodoxa "cu luna" din Oradea (1784 - 1790), imbina elemente ale stilului baroc cu cele ale stilului neoclasic. Sub orologiul din turnul bisericii se afla o sfera, cu diametrul de 3 m actionata de un mecanism original care, in rotirea sa, arata toate fazele Lunii. Alte edificii religioase: Biserica "Sfantu Ladislau" din Oradea (1723 - 1733), Biserica romano catolica "Sfanta Treime" din Beius (1752), Biserica "Sfantu Dumitru" din Tinaud (1658), Biserica din lemn de la Abram (1700), Biserica din lemn de la Rieni (langa Beius, pe DN 76).


Edificii culturale

Palatul Baroc din Oradea, cea mai mare constructie in stil baroc din Romania, (1762 - 1770), foarte asemanatoare cu Palatul Belvedere din Viena. In centrul acestui palat cu 365 de ferestre, reprezentand numarul zilelor anului, se afla o impresionanta sala festiva. Biblioteca din Oradea, detine peste 300.000 de volume, printre care carti rare, fiind gazduita intr-o constructie ce imbina stilurile din Europa Renasterii cu cel baroc si rococo. Sirul Canonicilor din Oradea, construit in 1773 in stil baroc, este format dintr-un culoar de peste 100 m lungime, strajuit cu peste 50 de arcade romanice. Casa memoriala "Ady Endre" din Oradea, contine carti, documente si manuscrise legate de activitatea acestui clasic al poeziei maghiare si universale, militant neobosit pentru prietenia romano-maghiara. Muzeul "Tarii Crisurilor" din Oradea, dispune de sectii de: istorie, arta (colectia de gravuri ale lui A.Durer), stiinte naturale (colectie ornitologica, valoroasa colectie de oua, unica in felul ei, care numara peste 10.000 de piese), dar si de o biblioteca documentara cu peste 10.000 de volume. Alte edificii culturale: Palatul Consiliului Judetean din Oradea, Palatul "Vulturului Negru" din Oradea.


Etnografie

Potentialul etnografic al judetului Bihor este deosebit de valoros, principalele centre fiind: Avram Iancu (centru de tesaturi populare: stergare), Buntesti (centru de prelucrare artistica a lemnului), Leheceni (ceramica rosie bihoreana, cu vechi traditii), Lelesti (lana Beius, ceramica rosie si alba), Vadu Crisului (ceramica alba nesmaltuita), Budureasa (lazi de zestre).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }