QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Continutul si paricularitatile eficientei in turismContinutul si paricularitatile eficientei in turism

Obiective:

Sa redau continutul eficientei turismului

Sa determin principalele particularitati ale eficientei in turismCuvinte cheie:

Eficienta

Efect

Efort

O1 Sa definesc eficienta turismului

Conform opiniei specialistilor eficienta, ca expresie a legii economiei timpului, atribuie dezvoltarii productiei, in acceptiunea cea mai larga, determinarea cantitativa, iar prin forma sociala a productiei si folosirii resurselor in general, determinarea calitativa. Unitatea dialectica a cantitatii si calitatii activitatii este o masura a dezvoltarii socio-economice. In general insa, eficienta trebuie inteleasa ca proces, actiune, rezultat al unui ansamblu de evenimente tehnico-economice, iar efectul ca o consecinta a procesului, a actiunii.

Eficienta in orice activitate presupune ca aceasta sa asigure recuperarea cheltuielilor sociale, sa fie rentabila, sa fie aducatoare de profit.

Eficienta are un continut larg, referinduse-se la modul de utilizare a tuturor categoriilor de resurse: naturale, umane, materiale si finanaciare, al toate componentele de activitati: de productie, de comercializare, de servire, la aspectele lor cantintative si calitative, economice si sociale, directe si indirecte. Astfel putem vorbi despre eficienta totala (agregata) determinata de :

Eficienta de utilizare a factorilor de productie

Eficienta de alocare a resurselor

Eficienta de distributie

Rezultatele activitatii de turism imbraca simultan doua aspecte, care se interconditioneaza si se intrepatrund reciproc:

− eficienta economica

− eficienta sociala.


O2 Sa determin principalele particularitati ale eficientei in turism

Eficienta turismului inseamna in primul rind, gospodaria rationala a materiilor prime, combustibilului si energiei, fortei de munca si atractiilor naturale si folosirea integralaa capacitatilor de cazare, de transport, de alimentatie, etc.

Printre principalele trasaturi ale eficientei se numara compararea eforurilor exprimate prin intermediul valorii resurselor consumate, cu rezultatele (efectele), concretizate sub forma productiei.

La nivel macroeconomic aceasta este influentata de modul de alocare a resurselor in economie – intre consum si investitii.

Din raportul dintre latura economica si cea sociala rezulta obsinerea unor efecte ale eficientei turistice:

Efecte directe deduse din utilizarea fiecarui factor de productie sau asociate fiecarui proces dconstitutiv al domeniului in ansamblul sau

Efecte indirecte –induse de turism asupra altor ramuri sau sectoare ale economiei, cit si asupra acesteia.

Semnificatiile ce sunt caracteristice eficientei in turism sunt:

Cadrul natural si patrimoniului ocupa un loc important  printre factorii de productie specifici;

Divesificarea cerintelor materiale si spirituale in vederea satisfacerii nevoilor individuale si colective;

Reprezinta unul din principalele mijloace de evaluare a activitatii desfasurate, de apreciere a utilitatii unui domeniu, de fundamentare a deciziilor economico-financiare.Constiuite o conditie fundamentala a dezvoltarii.


Efectele economice ale turismului imbraca mai multe dorme, in dependeta de unitatea prestatoare sau de componenta activitatii, astfel putem delimita doua mari tipuri de efecte ale activitatii turistice:

Incasari din :

Prestatii hoteliere

Vinzari cu amanuntul in alimentatia publica

Alte prestatii de baza sau suplimentare (transport, agrement, tratament, etc.)

Productia industriala(laboratoare de cofetarii, gospodarii anexa, atelier de reparatii, etc.)

Turism intenational

Venituri

Comisionul agentiilor turistice

Adaosul comercial si de alimentatie publica

Aportul valutar

Profitul


Sursa: “Economia Turismului”, O.Snack, P.Baron, N.Neacsu, Ed.Expert, 2001


CONCLUZIE:


In concluzie pot spune ca eficienta  in turism nu este altceva decit gradul de utilitate cu care sunt exploatat potetialul turistic al unei tari, a unei regiuni. Daca sunt exploatate corect si aduc beneficii atunci putem vorbi despre o eficienta pozitiva, altfel spus rezultate muncii depuse in desfasurarea turismului duc la prosperarea si dezvoltarea economico-sociala a regiunii sau tarii respective.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }