QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Continutul si structura masei monetareCONTINUTUL SI STRUCTURA MASEI MONETARE

Masa monetara reprezinta un indicator care desemneaza totalitatea mijloacelor banesti existente in economia unei tari la un moment dat, sau ca medie pe o anumita perioada; este un indicator static, care se cuantifica pe baza bilantului centralizat al intregului sistem bancar dintr-o tara, dupa deducerea operatiilor duble dintre banci.

Detinato


rii de moneda apartin atat sectorului bancar, cat si celui nebancar. Sectorul bancar al economiei este reprezentat de bancile comerciale care detin rezerve in moneda bancii centrale (bilete de banca si depozite in cont curent), iar sectorul nebancar al economiei este constituit din agentii economici si populatie, care detin bancnote, moneda metalica si depozite in conturile curente la bancile comerciale.

Rezulta ca masa monetara este constituita dintr-un stoc de creante asupra bancilor, creante aflate in posesia utilizatorilor de moneda.

Masurarea masei monetare se poate realiza prin doua modalitati:

prin insumarea cantitatilor de moneda care figureaza in activul bilantului participantilor din

economie;

prin insumarea datoriilor care figureaza in pasivul bilantului bancilor comerciale si in pasivul Bancii Centrale.

Identitatea contabila care se manifesta intre aceste componente demonstreaza ca, la nivelul economiei, creantele monetare asupra bancilor sunt egale cu datoriile, respectiv cu angajamentele acestora.

Moneda este o creanta, deci o forma de avere. Dar nu toate creantele sunt moneda intrucat nu pot circula libere. Averea monetara este utilizata pentru schimb, pentru procurarea de active in vederea obtinerii de profit. Exista multe active monetare si de asemenea multe combinatii ale acestora, realizandu-se noi active.

Principalele active monetare si cele mai importante creante monetare cuprind:

a) Numerarul;

b) Depozitele;

pan lang=IT >c) Rezervele.

Daca avem in vedere doar agentii economici si persoanele fizice, masa monetara cuprinde:

a) Numerarul sau moneda efectiva;

b) Moneda de cont (disponibilul din conturi) - are un mare grad de lichiditate intrucat pe baza sumelor din cont se elibereaza cecuri si card-uri cu ajutorul carora se efectueaza plati.

c) Depozitele la termen au o lichiditate ridicata intrucat pe pietele financiare dezvoltate ele se pot schimba si negocia inainte de scadenta.

d) Alte active monetare (titlurile pe termen scurt: cambiile, biletele la ordin, biletele de trezorerie, bonurile de casa; titlurile pe termen lung: obligatiunile, actiunile).

Titlurile pe termen lung constituie esenta pietei de capital si putem considera ca obligatiunile sunt mai apropiate de a fi considerate active monetare. Aproape ca ele actioneaza precum banii de cont, inclusiv cele realizate din credite. Pentru obligatiuni se percepe o dobanda sub forma unui comision care este disputata pe pietele financiare mai ales la burse pe baza cererii si ofertei. Actiunile au un circuit mai greoi datorita faptului ca actionarii sunt proprietari. Dividendul ca forma de profit al actiunilor se plateste odata pe an, deci sumele provenite de la acest activ monetar intra mai rar in circuitul monedei.

Masa monetara (activele monetare) reprezinta o suma de creante asupra sistemului bancar chiar daca temporar aceste active se regasesc la firme sau la persoane fizice.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }