QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Continutul si structura nevoilor si intereselor economiceContinutul si structura nevoilor si intereselor economice


A. Nevoile reprezinta baza dezvoltarii societatii umane si motivatia oricarei activitati intreprinse de om. Din punct de vedere economic, nevoile (sau trebuintele) reprezinta acele relatii cu mediul ambiant prin care omul se desavarseste ca fiinta bio-psiho-sociala Nevoile au caracter dinamic, ele devenind tot mai complexe odata cu cunoasterea mediului inconjurator si perfectionarea mediului social. Clasificarea nevoilor : a) Dupa locul ocupat in cadrul relatiei om-mediu : nev Nevoile reprezinta baza dezvoltarii societatii umaneotiunea de proces penal

Obiectul de reglementare a dreptului procesual penal il constituie procesul penal.
Procesul penal este activitatea judiciara reglementata de lege, desfasurata intr-o cauza penala de organele judiciare, cu participarea partilor si a altor persoane, ca titulare de drepturi si obligatii, avand ca scop constatarea la timp si in mod complet a infractiunilor si tragerea la raspundere penala a celor care le-au savarsit, in asa fel incat prin aceasta sa se asigure ordinea de drept precum si apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor.

B. Scopul procesului penal

Scopul procesului penal este definit de art.1 al.1 ca fiind constatarea la timp si in mod complet a tuturor faptelor care constituie infractiuni astfel incat orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie sanctionata potrivit legii si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala. Acesta este scopul direct, imediat al procesului penal.

Procesul penal are insa si un scop general sau mediat. Scopul general, prevazut de art.1 al.2, este acela de a contribui la apararea ordinii de drept, la apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia, la prevenirea infractiunilor, precum si la educarea cetatenilor in spiritul respectarii legilor.

C. Fazele procesului penal

Procesul penal in forma sa tipica este organizat pe trei faze procesuale: urmarirea penala, judecata si punerea in executare a hotararilor judecatoresti.

Urmarirea penala are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunii, la identificarea faptuitorului si la stabilirea raspunderii acestuia pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata. In cadrul acestei faze isi desfasoara activitatea procurorul si organele de cercetare penala. Faza de urmarire penala lipseste in cazul infractiunilor prevazute de art.279 al.2 lit.a, caz in care procesul penal are o forma atipica, incepand direct din faza de judecata.Faza de judecata are ca obiect stabilirea de catre instanta, cu caracter definitiv, printr-o hotarare judecatoreasca, a vinovatiei inculpatului si a sanctiunii impotriva acestuia. Judecata parcurge judecata in prima instanta si judecata in caile de atac (apel si recurs). La judecata in prima instanta instanta verifica legalitatea si temeinicia invinuirii aduse inculpatului de catre procuror prin rechizitoriu sau partea vatamata prin plangere prealabila si, in raport de constatarile facute, adopta o solutie corespunzatoare. Judecata in caile de atac are ca obiect verificarea legalitatii si temeinicii hotararii primei instante, pentru a ramane in autoritate de lucru judecat numai hotararile conforme cu legea si adevarul. La faza de judecata participa si procurorul, insa instanta este aceea care pronunta hotararea.

Faza de punere in executare a hotararilor judecatoresti consta in aducerea la indeplinire de catre instanta de executare a dispozitiilor hotararii judecatoresti ramase definitiva.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }