QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Continutul si trasaturile economiei de piataContinutul si trasaturile economiei de piata


Sistemul economiei de piata are la baza o serie de elemente structurale care-i  asigura functionalitatea. Dintre acestea mentionam:

- Existenta agentilor economici independenti din punct de vedere juridic si egali in fata legii, care isi exercita liber atributele dreptului de proprietate asupra bunurilor de care dispun, au caracter eterogen si se structureaza ierarhic.

- Autonomia si libertatea agentilor economici de a lua decizii si de a se angaja in actiuni economice legale, pe care le considera oportune, asumandu-si atat avantajele cat si riscurile.

- Calitatea agentilor economici de a fi elemente autoreproductibile ale sistemului economic, in functie de rezultatele propriilor decizii si actiuni, dar si de conditiile impuse de piata.- Relatiile predominante dintre agentii economici sunt tranzactii bilaterale de piata, directe si libere. Ele sunt intemeiate pe interesul particular si pe criteriile rationalitatii si eficientei in atragerea si utilizarea factorilor de productie.

- Existenta unui sistem generalizat de piete interdependente: piata bunurilor de consum si a bunurilor de capital, piata resurselor naturale, piata monetara, piata financiara si piata muncii.

- In totalitatea lor, agentii economici si pietele se gasesc in cadrul sistemului generalizat de concurenta, mai mult sau mai putin libera, prin care se manifesta nu numai rivalitatea, ci si cooperarea sociala dintre operatorii vietii economice.

Concurenta selecteaza si ierarhizeaza agentii economici in functie de performantele acestora.

- Formarea relativ libera a preturilor, pe toate pietele si la toate bunurile economice, ca urmare a concurentei generalizate, autonomiei si libertatii de actiune a agentilor economici.

O economie nationala contemporana poate fi considerata ca economie de piata daca cuprinde urmatoarele elemente structurale si mecanisme de reglare:

Pluralismul formelor de proprietate, egale in fata legii, in cadrul carora ponderea principala o detine cea particulara;

Economia este descentralizata, functionarea ei fiind consecinta optiunilor individuale a caror conexiuni se realizeaza pe baza pietei, cadrului legislativ si a unor parghii economico - financiare;

Interesul personal si raporturile bilaterale reprezinta baza activitatii economice;

Piata concurentiala este regulatorul principal al activitatii economice.

Sistemul real al economiei de piata care cuprinde majoritatea economiilor contemporane, nu este un sistem unitar, ci se prezinta intr-o mare diversitate de situatii, de practici nationale, concret istorice, adecvate diferitelor niveluri de dezvoltare.


Activitatea C:

1. Pornind de la componentele principale care definesc sistemul economiei de piata, evaluati stadiul implementarii acestora in economia tarii noastre.


Activitatea D:

1. Aratati care dintre aprecierile de mai jos sunt corecte pentru a delimita si caracteriza bunurile economice in raport cu bunurile libere:

a) bunurile economice satisfac nevoi in permanenta crestere si diversificare ,pe cand, bunurile libere se adreseaza unor nevoi relativ constante care nu cunosc modificari sensibile in timp si spatiu;

b) bunurile economice apartin unor subiecti de proprietate foarte diversi care exercita in modalitati diferite atributele dreptului de proprietate. Bunurile libere nu sunt obiect al proprietatii pentru ca apartin membrilor unei comunitati sau, dupa caz, intregii umanitati;

c) se considera ca au atribute de bun economic doar cele care, in conditiile date de loc si de timp, sunt insuficiente in raport cu nevoile, adica sunt rare; tot ceea ce este considerat abundent, suficient pentru satisfacerea nevoii date, este bun liber;

d) accesul la bunurile economice se face exclusiv prin intermediul pietei, pe cand la cele libere acesta este gratuit.

2. Avantajul economic absolut se deosebeste de avantajul economic relativ pentru ca:

a) avantajul economic absolut este detinut de unul sau anumiti agenti economici, pe cand de avantaj economic relativ dispune in mod potential, orice agent economic;

b) avantajul economic absolut este evident, devine palpabil prin situatia economica a celui ce-l detine, avantajul economic relativ trebuie gasit si exploatat;

c) avantajul economic absolut este mult mai stabil decat cel relativ.


3. Economia de piata este incompatibila cu:

a) controlul guvernamental integral;

b) proprietatea publica;

c) importul de resurse naturale din tari slab dezvoltate.


4. Esential pentru o economie de piata este:

a) existenta partidelor politice;

b) existenta proprietatii particulare;

c) abundenta de bunuri alimentare;

d) dominatia proprietatii private.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }