QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Componentele produsului turisticComponentele produsului turistic


Componentele produsului turistic sunt:

*     resursele turistice*     baza tehnico-materiala

*     infrastructura

*     resursele umane

*     organizatiile guvernamentale si nonguvernamentale

Resursele turistice cuprind totalitatea elementelor de atrctivitate turistica ce sunt date de potentialul turistic natural si antropic.

Potentialul turistic natural este dat de obiectivele turistice naturale. Elementele componente ale potentialului turistic natural sunt:

*     Forme de relief;

*     Clima;

*     Fauna si vegetatie;

*     Hidrografia;

*     Rezervatiile naturale;

*     Resursele naturale.

Relieful si formele de relief

Relieful este elementul important si variat al potentialului turistic natural el constituind suportul pentru vegetatie si fauna. Principalele atractii sunt generate de treptele de relief (muntii, podisurile, dealurile, campiile, delta, litoralul, chei, defilee).

     

Zona turistica montana este data de Muntii Carpati care acopera o suprafata de aproximativ 35% din suprafata tarii. Muntii Carpati se impun ca principala atractie turistica prin intindere, pozitie geografica, structura si altitudine.

Zona dealurilor si podisurilor, desi mai modesta din punct de vedere al potentialului turistic se impune atentiei in special prin bogatia si diversitatea resurselor balneare.
Zona de campie se inscrie in circuitul turistic cu putine atractii naturale in special reprezentate de animale si de fondul cinergetic, retea hidrografica si resurse balneare.

Zona Deltei Dunarii reprezinta prin suprafata, alcatuire, varietate si originalitate peisagistica si faunistica una dintre cele mai valoroase si complexe zone turistice din tara noastra.

O alta zona turistica importanta a tarii noastre este litoralul Marii Negre, care prin intindere, varietatea atractiilor turistice ofera posibilitatea practicarii unei game largi de forme de turism.


    


Clima constituie o conditie de baza pentru practicarea unor forme de turism si anume:

*     sporturi de iarna;

*     cura heliomarina;

*     climatoterapie.

Fauna si vegetatiaFauna prezinta o importanta turistica datorita bogatiei si varietatii speciilor. Fauna

are din punct de vedere turistic importanta estetica si stiintifica. Romania dispune de un potential de mare atractivitate, circa 3600 de specii.

Vegetatia este si ea un factor de stimulare a calatoriilor turistice, reprezentata prin pajisti, areale forestiere, arborete, valoroase prin suprafetele pe care se intind, bogatia sivarietatea speciilor, distributia teritoriala. In legatura cu vegetatia se impune o mentiune distincta pentru plantele medicinale, factor special de cura raspandit si apreciat.

Hidrografia contribuie la marirea atractivitatii unei zone turistice prin prezenta urmatoarelor elemente de potential turistic: fluvii, rauri, lacuri, delta, ape minerale si termominerale.Toate aceste elemente favorizeaza practicarea  mai multor forme de turism.

Rezervatiile naturale

In cadrul rezervatiilor naturale intervine si antropicul prin amenajari si delimitari ale habitatului diferitelor specii de plante si animale. Cateva dintre rezervatiile naturale ar fi: Parcul National Retezat, Stanca Costesti, Cheile Turzii, Vulcanii Noroiosi etc.

Potentialul turistic antropic este dat de totalitatea elementelor de atractivitate turistica create de om de-a lungul timpului. Potentialul turistic antropic in functie de provenienta se clasifica in:

*     potential cultural istoric;

*     potential tehnico-economic;

*     potential socio-demografic.

Potentialul cultural-istoric este dat de vestigiile istorice si monumentele de arta si cultura. Vestigiile sunt date de cetatile dacice, romane, daco-romane, grecesti si medievale.

   


Monumentele de arta si cultura sunt date de palate, castele, muzee, monumente, biserici si manastiri.

  Traditiile sunt reprezentate de obiceiurile traditionale, porturi si case memoriale.

  

Potentialul tehnico-economic reprezinta totalitatea obiectivelor turistice create de om care au si functie economica ca de exemplu: Transfagarasanu, barajele, lacurile de acumulare, hidrocentralele, fermele viticole, pomicole, hergheliile.

Potentialul socio-demografic este dat de catre populatie, satele turistice si totalitatea localitatilor urbane.

Baza tehnico-materiala este data de totalitatea unitatilor care produc servicii turistice si constituie element de atractivitate datorita amplasarii, structurii arhitecturale si dotarii.

Principalele componente sunt:

*     unitatile de cazare reprezentate de hoteluri, moteluri, pensiuni, vile, cabane;

*     unitatile de alimentatie clasificate in functie de dotare si tipul de meniu oferit; dupa tipul de meniu oferit restaurantele se clasifica in: restaurante clasice, specifice si specializate.

*     unitatile de transport sunt mijoace de transport necesare deplasarii turistilor de la  domiciliu la locul de desfasurare a activitatii turistice

Infrastructura reprezinta totalitatea cailor de acces care permit deplasarea turistului de la locul de domiciliu la locul desfasurarii activitatii turistice. In turism infrastructura este data de drumurile comunale de soselele nationale si internationale, cale ferata, retea aeriana.

Resursele umane reprezinta totalitatea personalului care se ocupa cu producerea serviciilor turistice, conceperea, oferta si comercializarea acestora. Resursele umane din cadrul agentiei de turism sunt: managerul agentiei, directorul in turism, agent in turism, ghid.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }