QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente turism

Componentele produsului turistic in zona litoralului romanescComponentele produsului turistic in zona litoralului romanesc


Resursele turistice naturale din zona litoralului romanesc

Litoralul romanesc se intinde pe o suprafata de 245km dintre care 100km constituie zona turistica prin prezenta celor 13 statiuni turistice. Litoralul are o serie de caracteristici care ii maresc atractivitatea, si anume:existenta plajelor intinse, aproximativ 50-500m;

pozitia sud- estica permite o insorire de aproximativ 10- 12h/zi , in sezon;

durata mare a zilelor insorite pe an , 60 de zile;

existenta nisipurilor fine;

plaja coboara usor in mare;

existenta brizei, datorita volumului mic de valuri;

bogatia apei in substante;

salinitate mica;

existenta curentilor heliomarini.

Litoralul romanesc se imparte in doua sectoare:

Sectorul nordic, cuprins intre Sulina si Capul Midia, este caracterizat prin tarmuri joase, cu plaja mai ingusta, neamenajata, cu predominanta resturilor cochilifere (cu exceptia plajei din dreptul grindului Saraturile, foarte extinsa, cu grad mare de stabilitate si o granulatie foarte fina a nisipului sau a celei din zona Perisir-Portita), cu foarte rare asezari omenesti si grad de utilizare nesemnificativ.

Sectorul sudic, cuprins intre Midia si Vama Veche, este un tarm relativ inalt, de tip faleza sapata in loess si plaje deschise, protejate adesea de sistemul digurilor, amenajate in scopuri turistice. Situata la 15-200m de linia tarmului, faleza are inaltimi intre 20-50m si este frecvent intrerupta de limane, avand tentinta evidenta de retragere, prin procesul de abraziune marina.

Sectorul sudic cuprinde cele 13 statiuni turistice ale litoralului romanesc. Aceste statiuni sunt: Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.

Mamaia este cea mai mare si renumita statiune din Romania, fiind situata in partea de nord a Municipiului Constanta, mai este denumita si Perla litoralului romanesc, este o fasie de plaja cu nisip fin, ce se intinde pe o lungime de circa 8km. Statiunea Mamaia ofera turistilor posibilitatea practicarii sporturilor de apa, precum si pescuitul in lacul Mamaia.

Eforie Nord este o statiune balneclimaterica, situata la 14km de Constanta. Este a doua statiune ca marime a litoralului romanesc, fiind renumita pentru tratamentele sale curative, statiunea dispunand de doua baze permanente de tratament, ce poseda instalatii pentru bai calde cu apa sarata provenita din lacul Techirghiol sau din Marea Neagra. Plaja acestei statiuni se intinde pe o suprafata de aproximativ 3km.


Eforie Sud ete o statiune balneoclimaterica, situata la 28km de Constanta, ce se intinde pe o suprata de 2km de-a lungul Marii Negre.Costinesti este o statiune balneoclimaterica estivala situata la 28km sud de Constanta denumita si Statiunea Tineretului, cu plaje lungi si nisip fin. Statiunea dispune de baze de agreement moderne, aici au loc numeroase manifestari cultural-artistice si tot aici emite Radio Vacanta.


Olimp este una din cele mai solicitate statiuni de pe litoralul romanesc. Faleza inalta ofera o panorama superba asupra Marii Negre. Plaja statiunii Olimp are doua caracteristici: cea din partea de sud este o plaja ingusta, marginita de o faleza destul de inalta, cu apa curata si aglomerata, si cea din partea de nord mai lata dar care este fragmentata de numeroasele golfulete artificiale.


Neptun este o statiune balneoclimaterica situata la 6km de Mangalia, pe o fasie de nisip intre Marea Neagra si padurea Comovora ce ofera o oaza de liniste in peisajul litoralului romanesc.


Jupiter este o statiune estivala situata la 5km nord de orasul Mangalia, caruia ii este integrat din punct de vedere administrative. Soarele si marea fac ca Jupiter sa fie un loc de vacanta perfect si un loc pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Cap Aurora este o statiune climaterica estivala situate la 40km de Constanta. Cap Aurora este cea mai noua statiune turistica si atrage numerosi turisti datorita plajelor cu nisip fin.

Statiunea Venus este o statiune balneoclimaterica estivala, de interes general, situata in extremitatea de SE a Romaniei, pe tarmul Marii Negre, la 3-20m alt. ,  la 3km N de Nangalia. Statiunea beneficiaza de o plaja naturala mare, cu nisip fin, pentru helioterapie si talajoterapie, unde apar si izvoarele minerale sulfuroase, hipotermale captate sub forma de dusuri.


Saturn este o statiune climaterica estivala situata la 1km de Mangalia care beneficiaza de soare in majoritatea zilelor, apa marii atingand vara o temperatura de aproximativ 25 de grade C.

Mangalia, statiune balneoclimaterica permanenta situata la 44km de Constanta. Mangalia dispune de o baza de tratament cu sectii de recuperare medicala, bai calde cu apa sulfuroasa, impachetari cu namol, kinetoterapie etc.
Resursele turistice antropice din zona litoralului romanesc

Zona litoralului romanesc dispune de numeroase si importante obiective turistice antropice.

Cel mai important obiectiv turistic architectural este Cetatea Histria situata pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsula Istria. Histria a fost ridicata in urma cu peste 2600 de ani de catre navigatorii si negustorii greci.

Aceasta cetate, in limba greaca numita Istria, si-a luat numele de la fluvial Istor, adica de la fluvial Dunarea. Asezarea era inconjurata de un puternic zid de aparare, era alimentata de apa prin conducte lungi de peste 20km, strazile erau pavate cu piatra, iar institutiile fizice si cele cultural-artistice cunosteau o deosebita activitate. Histria cea mai veche asezare urbana din tara a fost scoasa la lumina in 1914, de sapaturile marelui istoric Vasile Parvan.


  


Obiective turistice religioase:

Moscheea Constanta a fost cladita in 1910. Minaretul, a carui inaltime atinge 50m, si cupola cladirii au fost construite din beton armat. Pentru realizarea coloanelor si a scarilor s-a folosit calcarul de Albesti, iar pentru poarta mare de la intrare s-a adus marmura neagra din Italia. Edificiul are o frumoasa pictura interioara, in care dominau culorile verde, albastru de cobalt, ocru deschis si rosu.Catedrala Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel Cosntanta este o constructie ridicata dupa planurile arhitectului Ion Mincu intre 1883-1885. In interiorul sau se afla doua jilturi artistice lucrate. Constructia, in stil greco-roman, din caramida presata, impresioneaza prin monumentalitatea fatadei si prin turnul inalt de 35 m.

Biserica Greaca Schimbarea la Fata. A fost construita intre anii 1863 si 1865, prin contributia coloniei grecesti din oras, care a primit aprobarea sultanului Abdul. Biserica are un mic turn in partea dreapta a acoperisului, scarile si pavimentul au fost lucrate in marmura adusa din Grecia.

Alte obiective turistice antropice, de mare atractivitate, din zona litoralului romanesc sunt si urmatoarele:

Cazinoul Constanta. Acest cazinou a fost construit in 1909, si inaugurat in 1910. Designul a fost realizat de arhitectul Daniel Renard. Cazinoul Constanta a fost decenii la rand constructia reprezentativa a orasului, un adevarat simbol al Municipiului Constanta.


Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta. A fost infiintat in 1878, insa nu a avut un sediu stabil decat in 1914. Muzeul este gazduit intr-o cladire monumentala, fiind fostul sediu al primariei din Constanta, construita intre anii 1911-1921 de catre arhitectul Vasile Stefanescu

Bustul lui Eminescu din Constanta a fost realizat de sculptorul Oscar Han in anul 1930 si a fost montat in apropiere de malul marii pe Faleza Cazinoului din Constanta, asa cum si-a dorit-o marele poet Mihai Eminescu.


Telecondola Mamaia. Realizata in premiera in Romania, proiectul Telecondola Mamaia reprezinta o instalatie complexa de transport pe cablu destinata turistilor care doresc sa admire panorama statiunii Mamaia. Capacitatea de transport este de 600-1500 de persoane pe ora. Turistii se pot imbarca din doua statii, prima in zona Perla Mamaia, iar cea de-a doua in zona Cazino Mamaia. In acest fel, turistii vor avea ocazia sa pluteasca efectiv pe deasupra Statiunii Mamaia, timp de aproximativ sapte minute, la o inaltime maxima de 50 de metri. Capacitatea unei gondole este de opt locuri, iar  lungimea totala a traseului este de 2000 de metri.

Farul Genovez este situat pe faleza din Constanta. A fost construit intre anii 1858-1860, in amintirea negustorilor genovezi care au frecventat Pontus Euxin in secolul 13. Farul octagonal are o inaltime de 8m , iar in varf are o cupola metalica.

Aqua-Magic-Mamaia . Parcul acvatic Aqua-Magic este situat la intrarea in Statiunea Mamaia si se adreseaza tuturor varstelor, avand o capacitate de 2500 vizitatori. Toboganele, piscinele, caderile de apa si bazinele insumeaza o suprafata de 4000mp de apa. In incinta acestui parc sunt amplasate centre de alimentatie, restaurante, baruri, cofetarii.
Baza materiala cuprinde totalitatea unitatiilor de cazare, alimentatie, transport, agreement si tratament.

Unitatile de cazare au un rol foarte important in activitatea turistica, deoarece ofera turistilor un loc de odihna, recreere, igiena si comunicare. Unitatile de cazare atrag turistii prin dotarile tehnice, amplasare, arhitectura dar nu in ultimul rand prin tarifele practicate. In ultimi ani numarul unitatilor de cazare a crescut foarte mult, acest lucru favorizand turistii deorece ofertele sunt foarte variate.

Unitatile de alimentatie se impart in: restaurnte clasice, specializate, si specifice.

In cadrul restaurantului clasic se serveste un larg sortiment de preparate culinare, produse de cofetarie si patiserie, fructe, bauturi nealcoolice si alcoolice, iar pentru crearea unei atmosfere  animate si distractive poate dispune de o formatie muzical-artistica.

In cadrul restaurantului specializat se serveste un sortiment specific de preparate culinare si bauturi care se afla permanent in lista de meniu. Majoritatea restaurantelor specializate din zona litoralului sunt restaurantele pescaresti. Aceste restaurante se caracterizeaza prin desfacerea unui sortiment variat de preparate culinare din peste .

Restaurantele specifice se caracterizeaza prin preparatele culinare specifice unei zone, unei tari sau specifice unui popor, de exemplu restaurant cu specific traditional romanesc.

Unitatile de transport au rolul de a asigura transportul turistilor de la domiciliu la  locul de desfasurare a produsului turistic.

Unitatile de agrement si tratament sunt larg raspandite pe litoralul romanesc. Cea mai cunoscuta statiune turistica, de pe litoralul romanesc, care trateaza anumite afectiuni, este Statiunea Techirghiol. Aceasta statiune este situata la 18km de Constanta, pe malul lacului Techirghiol. Factorii curativi sunt apa sarata a lacului si namolul therapeutic. Apa are o mineralizare de 96,6g/l, cu predominarea clorurii de sodium, clorurii de magnaziu si iodurii de sodium. Namolul este de origine organica si contine saruri multiple. Ca o consecinta fireasca statiunea s-a profilat pe tratamentul reumatismului cronic, anemiilor, reumatismului, afectiunilor ginecologice.

Infrastructura constituie totalitatea cailor de acces de la domiciliul turistilor la locul de desfasurare a activitatii turistice. Accesul catre zona litoralului se realizeaza  pe cale terestra, prin transportul rutier si feroviar si pe cale aeriana prin transportul aerian. De exemplu de la Bucuresti la Constanta, pe cale rutiera, se poate ajunge parcurgand Autostrada Soarelui(A2). Pe cale ferata, spre Constanta se ajunge prin intermediul magistralei feroviale 800, ce pleaca din Bucuresti. Orasul Constanta beneficiaza si de un aeroport international, Mihai Kogalniceanu, necesar ,in special, turistilor straini ce viziteaza litoralul romanesc.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }