QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Amenajarea pensiunii turistice - amenajarea spatiilor exterioare ale pensiunii turisticeAMENAJAREA PENSIUNII TURISTICE - AMENAJAREA  SPATIILOR EXTERIOARE ALE PENSIUNII TURISTICEConstructii anexe ale pensiunii turistice
Constructiile anexe ale pensiunii turistice: adaposturi pentru animale, constructii pentru depozitarea dejectiilor animaliere, constructii pentru depozitarea furajelor si produselor agricole, magazie pentru unelte si utilaje
Adaposturi pentru animaleConstructii pentru

depozitarea dejectiilor

animaliere
Constructii pentru depozitarea furajelorMagazie pentru unelte si utilaje


Partile componente ale constructiilor anexe


Elementele constructive ale adaposturilor : temelie, perete exterior, perete interior, tavan, acoperis, ferestre, usi, pardoseala

Amenajarea interioara a magaziei pentru utilaje si materiale

Planificarea activitatilor de amenajare:

Aprovizionarea cu unelte necesare amenajarii: cleste, patent, ciocan, ferastrau, bormasina, surubelnita

Aprovizionarea cu materiale: profil metalic, scandura, cuie, holsuruburi.

Executarea raftului la dimensiunea data.

Verificarea dimensiuni lor raftului.

Norme de securitate a muncii specifice domeniului mecanic

La pregatirea materialelor in atelierele pentru prelucrarea mecanica a lemnului, atelierele trebuie sa fie bine ventilate pentru ca lucratorii sa nu aspire praful de lemn.

Sculele si uneltele de mana trebuie confectionate numai din materiale corespunzatoare operatiilor care se executa.

Cozile si manerele uneltelor de mana vor fi netede, bine fixate si vor avea dimensiuni care sa permita prinderea lor sigura si comoda.

La taierea cu circularul se interzice taierea a doua piese de lemn suprapuse.

Curatarea locului de munca din jurul ferastraului circular, se va face numai dupa ce s-a scos cureaua de transmisie.

Echipamentul de lucru ( salopeta, halat, cizme) este obligatoriu, iar echipamentul de protectie se poarta in caz de nevoie (ochelari, casti, manusi, masca de protectie).

Maneca halatului sau a salopetei sa nu fie larga.

Elevii sa nu poarte incaltaminte incomoda, tocuri inalte si ascutite.

In timpul lucrului se va acorda atentie instructiunilor de utilizare ale diferitelor masini si utilaje,aparate.

Taisul uneltelor nu se incearca cu mana.

Nu se vor atinge organele active in timpul functionarii.

Orice interventie, reparatie, reglaj la aparatele electrice se va efectua cu masina in repaos, scoasa din priza.

Dupa terminarea lucrului se face curatenie la locul de munca, iar uneltele se curata si se depoziteaza la locul lor.


AMENAJAREA  SPATIILOR VERZI SI DE AGREMENT

INTRAREA IN PENSIUNE

a. POARTA PENSIUNII

Dati personalitate pensiunii inca de la intrare

Poarta principala face prima impresie, afectand intr-un fel atmosfera pensiunii; ea trebuie sa  dea un sentiment de bun-venit si de siguranta vizitatorilor.

Orice poarta, desi este primul element decorativ observabil intr-o pensiune, este destinata sa fie folosita destul de des; in acest scop se vor monta balamale metalice, foarte rezistente.

O poarta  bine aleasa trebuie sa aiba un design care sa se imbine perfect cu stilul arhitectural al pensiunii, cu materialele folosite pentru finisarea ei si, desigur, cu dimensiunea acesteia.

Portile din lemn se preteaaza foarte bine la pensiunile in stil rustic, pesiuni din lemn, pensiuni din zona muntoasa.

Portile in stil frantuzesc de secol al XIX-lea, cu un design aerisit se potrivesc cel mai bine pensiunilor sofisticate

- Portile duble pot atrage privirile curiosilor, mai ales daca sunt din fier forjat. Fierul forjat  se potriveste perfect cu caramida, dupa cum se vede in imaginea alaturata. Portile de fier forjat au o viata lunga si nu necesita ingrijiri speciale.

- Poarta solida, fabricata din lemn rosu si barne groase, acoperita in intregime sau partial cu iedera.


b. Intrarea principala in pensiune

Intrarea principala in pensiune este ''poarta'' de acces unde va intampinati musafirii sau va despartiti de ei. Este locul in care toata lumea trebuie sa se simta bine-venita.

Cum arata intrarea in pensiumea dvs? Este primitoare, Ii intampina cu caldura pe cei care sosesc, sau este un mediu pustiu, crispat, lipsit de elemente decorative? Detaliile mici, in aparenta nesemnificative, conteaza foarte mult - o usa proaspat vopsita, o clanta sau un maner de usa cu un design si finisaj interesant, o zona cu ghivece cu flori. Usa este acoperita, ofera protectie in caz ca ploua? Exista o scara sau o treapta macar pana la usa? Numarul casei este vizibil de pe strada? Aleea inspre intrarea in pensiune este libera; vizitatorii pot ajunge in pensiune in siguranta dupa lasarea intunericului?

Idei pntru intrarea in pensiune

Construiti o mica terasa sau un umbrar in fata usii; locul va putea fi folosit ca zona de recreere sau de luat masa. Atarnati cateva cosuri cu flori de marginea acoperisului, amplasati pe undeva un leagan de gradina si astfel veti crea un colt in care sa va putea face o primire ospitaliera a turistilor.- Plantele, fie ca sunt in ghivece, antrenate pe spaliere sau lasate sa curga libere pe alei, ''indulcesc'' suprafetele dure de caramida sau zidarie.

- Exprimati-va personalitatea. Vopseaua, elementele de feronerie si accentele ornamentale pot fi folosite in acest sens.

Atunci cand incepeti sa amenajati curtea, e bine ca intrarea principala in casa sa fie punctul central al intregii imagini. Exista  cazuri in care garajul ocupa locul central, situatie in care trebuie sa scoateti in evidenta intrarea cu ajutorul diferitelor elemente decorative: instalati un sistem de iluminare pe aleea care duca pana la usa, asezati de o parte si de alta ghivece impunatoare cu plante interesante.

Simetria arhitecturala a pensiunii, daca exista, este un bun punct de plecare. O casa simetrica va trebui sa fie ''impodobita'' simetric. De exemplu, de o parte si de alta a intrarii vor trebui sa fie amplasate vase decorative, sau ghivece cu flori asemanatoare, pietre sau scaune, etc.

Design-ul asimetric (cand usa nu este amplasata in centrul fatadei) trebuie abordat din alt punct de vedere, in sensul ca elementele pe care le plasati de o parte si de alta a usii nu trebuie sa fie neaparat identice pentru a se crea senzatia de echilibru.  De exemplu, intr-o parte poate fi plantat un arbore mic, cu frunze perene, iar dincolo o tufa nu foarte mare, mereu verde.
2. GRADINA PENSIUNII-SPATIUL VERDE DIN JURUL PENSIUNII


Tipuri de gradini

Exista doua stiluri de baza in designul gradinilor si anume: stilul formal sau gradina frantuzeasca si stilul informal sau gradina englezeasca.

A. Gradina formala, uneori numita gradina franceza, este o imagine in miniatura, fidela si migalos aranjata a gradinii de referinta si anume Gradina Versailles. Se observa folosirea gardului viu cu diferite forme, completata cu alei perfect simetrice si fantani cu statui. Planurile de organizare sunt riguroase, efectul estetic primand. Gradina formala traditionala contine elemente geometrice aranjate simetric, astfel straturile de plante sunt dreptunghiulare sau rotunde, iar plantele sunt schimbate de cel putin 2 ori pe an. Aleile sunt convergente, exista multe spatii cu gazon sau cu plante aromatice. Acest gen de gradina necesita multa rabdare si imaginatie. Intretinerea ei este un adevarat maraton, gazonul si buxusul trebuind mereu cosmetizate, la fel si florile aranjate sau schimbate periodic, mentinerea curata a aleilor sau a fantanilor acolo unde este cazul.


O astfel de gradina este potrivita pentru: pensiunile mari, pensiunile rustice (la care puteti avea acces pe alei mici, pietruite, simetrice). 
B. Gradina informala tinde sa se transforme si sa evolueze intr-o gradina salbatica. Avand ca punct de atractie o banca sau un aranjament de pietre aceasta gradina  ofera numeroase idei de aranjare. Gradina englezeasca este plina de plante perene, de flori care se revarsa nestingherite peste alei. Trandafirii sunt printre florile preferate in aceste spatii.

Aceasta gradina nu este foarte pretentioasa, puteti sa amanati programul de udare sau aranjare, pentru ca tocmai aerul salbatic este caracteristica ei principala.Cea mai simpla gradina informala este formata dintr-un spatiu insorit cu multe flori salbatice si ierburi. Cea mai folosita schema de gradina englezeasca este cea in care florile de diferite specii sunt plantate de o parte si alta a unei alei serpuite.


Zonele cu copaci sunt considerate de asemenea specifice acestui tip de gradina. Daca plantati sub copaci flori iubitoare de umbra, amplasati o bancuta de lemn si faceti o alee mica de pietre, aveti o gradina informala perfecta.

Astfel de gradini se preteaza foarte bine la pensiunile rustice si traditionale.Principii in design-ul si amenajarea gradinii

Design-ul gradinii

1. Obiectivul - crearea unui 'tablou'. Toata munca de amenajare si plantare este depusa pentru a realiza aceasta idee. Peluza poate fi considerata panza tabloului, pensiunea  sau orice alt punct proeminent este figura centrala, iar plantarea florilor completeaza compozitia si adauga culoare.

2. 'Tabloul' trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural, nu trebuie sa para fortat, fals.

3. Gradina trebuie sa aiba un punct central. Marginile trebuie sa fie mai putin evidentiate decat centrul, astfel ca:

- centrul trebuie sa fie deschis;

- sa incadreze si sa umple laturile, pentru a evita efectul de imprastiere.

4. Florile subliniaza, adauga culoare, dau varietate si finisaj; ele sunt ornamentele, iar peluza si celelalte plante sunt cadrul. O floare la marginea gradinii poate fi mai de efect decat 20 de flori plasate in centrul peluzei - pentru acest caz avem exemplul gradinilor frantuzesti, in care toate plantele sunt asezate in ordine sau cel al gradinilor americane, care au flori pe margine iar pe centru peluza, ca loc de joaca pentru copii.

5. Design-ul unei gradini depinde mai mult de pozitia fiecarei plante, raportata una la alta si la structura locului, decat de caracteristicile plantei. Prin urmare, designul unei gradini inseamna infrumusetarea unei bucati de pamant astfel incat sa aiba un aspect natural, de peisaj. Florile si accesoriile trebuie sa sporeasca efectul, nu sa il contrazica.


Amenajarea gradinii

Unelte si echipamente utilizate in amenajarea spatiilor verzi si de agrement: sapa, grebla, lopata, plantator, roaba, stropitoare, cuie, ferastrau, ciocan, topor, foarfece, aspersor, metru, masina de tuns iarba; motocultor cu echipamente de lucru


Etapele amenajarii gradinii


1. Nivelarea pamantului

Momentul propice este toamna, inainte de sosirea ploilor abundente, si lasarea asa pana la primavara; daca dorim sa avem zone mai inalte (straturi ridicate), este de preferat ca acestea sa fie la marginile gradinii.

Terasarea

In locurile in care inclinatia este foarte vizibila exista tendinta de a terasa pamantul pentru a obtine sectiuni mai plane. Amenajarea lor trebuie facuta cu grija, pentru ca ele taie peluza si pot obtura si micsora tabloul, atragand atentia asupra lor. Succesul lor depinde in mare masura de rigiditatea lor si felul in care sunt intretinute. Daca realizarea unei terase este absolut necesara, ea ar trebui sa fie sub forma unui zid, sau amplasata langa pensiune, pentru a lasa cat mai mult spatiu peluzei.

Terasele pot fi inlocuite foarte bine cu zone in panta.

Liniile de demarcatie

Nu sunt mereu necesare, chiar se recomanda sa nu se pastreze un contur continuu; o linie neregulata este mai naturala si se preteaza mai bine plantarii.

- daca se doreste ca peluza sa fie cat mai mare posibil, atunci trebuie inlaturata demarcarea ei;
- aproape toti copacii sunt afectati de pamantul nisipos adunat in jurul bazei trunchiului; este recomandat ca baza copacului sa fie cat mai expusa, nu numai pentru protejarea copacului, ci si pentru ca trunchiul este o parte distinctiva pentru un copac.Aleile si cararile

Trebuie sa se incadreze bine in peisajul gradinii, pentru ca altfel ii pot strica farmecul. Unii autori considera ca trebuie sa fie cat mai putine posibil pentru ca strica compozitia artistica; ele trebuie sa fie:- directe (sa reprezinte calea cea mai scurta de acces spre un loc anume);continue;unitare

In ceea ce priveste aleile permanente de acces pentru masini, trebuie avut in vedere modul de scurgere al apei, pentru a nu se forma baltoace inestetice. Cele mai bune materiale pentru aleile principale sunt cimentul si pavajul cu dale, dar in functie de tipul de sol se poate face o alee fara alt material. Pietrisul, zgura, cenusa si alte materiale de acest gen nu sunt recomandate pentru ca nu se comporta bine pe vreme prea uscata sau umeda.
5. Amenajarea zonei cu flori

Plantele de bordura si cele de grup nu se planteaza decat dupa ce s-a stabilit gazonul. De obicei insa, cele doua procese se petrec in paralel. Dupa ce s-a nivelat pamantul, zonele se delimiteaza cu bete; apoi se pot planta gazonul si florile.


Ex: Zona cu  flori viu colorate.


Stratul de flori viu colorat este alcatuit  din flori anuale si perene. Este potrivit pentru a incadra o aleee sau drumul spre intrarea in casa.Dimensiune: 8,5 x 2,5 metri

Expunere: plin soare


6.Plantarea copacilor-  se poate face primavara sau toamna (de preferinta toamna cand trunchiul e crescut destul iar pamantul are o conditie perfecta pentru drenaj).

7.Tufisurile- se planteaza inspre spatele curtii. Sapati pamantul, asezati tufisurile la intervale mici, pliviti-le un timp si apoi lasati-le sa creasca. Daca nu va place cum arata pamantul ramas liber intre ele, puteti planta gazon; cine face asta sa nu se astepte insa ca tufisurile sa aiba un foliaj bogat. Tufisurile trebuie plantate la intervale mici pentru a arata mai bine la inceput;  apoi sa le rariti.


8. Gazonul

Tipul folosit trebuie bine stabilit dinainte, pentru ca odata plantat, nivelul si conturul lui nu mai trebuie schimbate. Pregatirea pamantului trebuie facuta foarte constiincios pentru ca permanenta gazonului tine foarte mult de acest pas. Pamantul trebuie sa fie afanat pentru ca radacinile sa se infiga adanc; cel mai bun mod de a obtine un astfel de pamant este prin drenare, dar si prin brazdare. Oricum, fiecare tip de gazon are inscrise instructiuni pe cutia de seminte.

Stabilirea formei de gazon din gradina, este determinata de:

functia pe care o va indeplini;

de aspectul gradinii;

de cat de mult timp aveti sa ingrijiti gazonul ;

si, desigur, de gusturile dvs.

In functie de rolul pe care acesta il va indeplini in gradina.

Daca peluza va fi conceputa ca o zona de recreere si distractie, atunci trebuie sa fie mare, deschisa, deci alegeti forme rotunde, circulare sau rectangulare. Majoritatea zonelor in care se practica sporturi precum crichet, badminton, volei sau alte jocuri au si ele nevoie de spatii deschise.

In functie de aspectul gradinii

Si peisajul joaca un rol important in ceea ce priveste zona de gazon. Unele din cele mai interesante gradini au gazon amenajat in forme care urmaresc si scot in evidenta modelul casei, al copacilor, al straturilor cu flori, etc. Desi unele tipuri de iarba tolereaza umbra, majoritatea au nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi. In zonele baltoase sau pietroase sau cele in care copacii au radacini la suprafata pamantulse poate modifica in asa fel incat sa se poat cultiva iarba; o alta posibilitate este sa amplasati zona cu gazon in alta parte a gradinii.

Daca prima dvs. ingrijorare este legata de aspectul pe care il va avea in final gazonul, atunci trebuie sa stiti ca insasi forma aleasa este cea care va stabili limitele. Puteti alege o forma geometrica petnru a da un sentiment de ordine, control, formalitate sau puteti alege forme deschise, care sunt mai 'libere' , mai naturale si va dau posibilitatea de a va juca mai usor cu ele.

In functie de cat de mult timp aveti sa ingrijiti gazonul

In ceea ce priveste ingrijirea gazonului, estimarile se fac adunand numarul de metri patrati de gazon plantat si de liniile care marginesc zona. Linile drepte sunt mai usor de intretinut, pe cand cele curbe implica mai mult timp

Forme de baza in amenajarea gazonului

Gazon in forma circulara


Este modelul cel mai formal de gazon, avand un impact vizual puternic. Gazonul circular, amenajat pe un nivel este cel mai potrivit pentru spatiile de distractie. Un lucru important este sa nimeriti din prima forma circulara.

Puteti folosi si forme ovale sau jumatati de cercuri.

Gazon rectangular

Este perfect pentru zonele de recreere si este usor observabil de la prima privire. Forma se preteaza cel mai bine intr-o gradina formala, guvernata de linii drepte decat intr-o gradina naturala. Pentru ca este si usor de intretinut, acest tip de gazon este cel mai intalnit prin gradinile pensiunilor.

Daca totusi doriti sa ii dati o nota speciala puteti tunde iarba in diferite modele.

Forma deschisa

Gazonul care are o forma libera, deschisa este considerat a fi cel mai relaxant. Liniile curgatoare, line, au efect linistitor asupra ochiului si mintii si se potrivesc cel mai bine intr-o gradina informala, care nu respecta reguli stricte. Acest gazon urmareste de obicei urma pe care o lasa umbra copacilor pe pamant.

Gazon cu forma libera

Este ideal pentru gradinile cu cotloane ascunse pentru ca oportunitatea de a se crea mai multe zone de interes, separate intre ele. In plus, forma va crea si mister, pentru ca gradina nu va putea fi observata de la inceput si nu toata odata, ci numai pe bucatele; vizitatorii vor fi atrasi in mijlocul gradinii si astfel aceasta va parea mai mare decat este. Nu uitati insa ca ingrijirea liniilor curbe ale acestui tip de gazon necesita mai mult timp.


Idei pentru amenajarea gazonului

Gazon formal

Aceasta gradina spectaculoasa castiga eleganta si stil prin iarba bine ingrijita, marginita de straturi de flori. Design-ul este in general simetric si da un aspect formal, care se imbina bine cu stilul traditional al casei. Gazonul are o bordura de pietre, iar aleea principala fac ingrijirea usoara.Gazonul, continuare a zonei de

recreere
Terasele sau zonele amenajate pentru recreere si distractie nu sunt intotdeauna atat de mari pe cat ne-am dori. De aceea, gazonul a fost amenajat in asa fel incat prelungeste spatiul terasei. Acelasi principiu ar trebui sa functioneze si la terasele amenajate la acelasi nivel cu gazonul, nu numai pentru cele ridicate de la nivel.

Alee cu gazon

O carare lunga si ingusta este exact ceea ce trebuie intr-o gardina, pentru ca florile trebuie admirate si de aproape. In exemplul alaturat, aleea cu gazon se bifurca in departare pentru a da un sentiment de aventura celor care adora sa se plimbe printre tufe si straturi de flori.

Insule in gazon

Nu este nici o problema daca doriti sa spargeti zona de gazon cu 'insulite' de flori. Nu uitati numai cateva principii simple. In primul rand, stratul de flori trebuie sa fie destul de mare cat sa fie interesant (o singura floare nu este suficienta), dar nici atat de mare incat sa copleseasca pata de verde a gazonului. In al doilea rand, lasati destul spatiu in jurul 'insulei' pentru a facilita tunderea ierbii, atunci cand va veni momentul. In cele din urma, stratul de flori trebuie marginit cu pietre, pentru a fi bine delimitat de gazon.

O gradina care atrage privirile


Liniile curbe de la marginea gazonului directioneaza ochiul inspre fundul gradinii, la statueta de metal. Efectul este inmultit de tufele mari de pe margine. Acelasi efect poate fi folosit pentru a atrage privirile de la zonele mai putin interesante din gardina.

Gazon inramat

Un petic de gazon marginit cu caramizi poate fi asemanat cu o fotografie inramata. Zona plata de gazon poate atrage atentia de la zonele cu textura mai complicata din jurul acesteia, iar bordura de caramida accentueaza aceasta impresie. Verdele unifrom al peluzei se afla in contrast cu tonurile de verde mai inchis sau deschis al tufelor si straturilor cu flori de pe margine.

Principiul frumusetii 1

Desi de cele mai multe ori joaca un rol secundar in amenajarea gradinii, un gazon frumos, bine intretinut poate fi in sine un element de admirat. Cand plantam gazonul trebuie sa tinem cont de toate unghiurile din care va fi privita gardina, de afara dat si din casa; un peisaj cu o suprafata verde si plata atat de mare este foarte relaxanta.

Principiul frumusetii 2

Daca tot aveti un gazon atat de frumos, trebuie sa va amenajati un spatiu din care sa il puteti admira de aproare. Asezati o banca undeva, intr-un strat de flori parfumate sau intr-un alt colt.

Poarta, un element important in amenajarea gradinii

La amenajarea unei gradini, o poarta plina de personalitate poate avea efecte diferite: ea poate sa invite sau sa intrige, sa nasca curiozitate, insa in acelasi timp poate fi impozanta si de netrecut.

Fie ca este realizata pentru intrari mari sau mici, design-ul unei porti bune trebuie gandit dinainte.

1. Pentru ca poarta sa indeplineasca dublu rol - element arhitectural si in amenajarea gradinii, ea trebuie sa iasa in evidenta. Acest model se aseamana cu cel anterior, dar gardul este mai inalt si decorat cu un model scandinav.

2. O poarta poate sa serveasca doar scopului de a anunta cu gratie ca sunteti pe cale sa intrati intr-un loc deosebit. Ea poate fi facuta din ramuri de cedru sau alt tip de lemn.

3. O poarta buna nu trebuie sa coste neaparat o avere. Un exemplu bun in acest semn este poarta de gradina din poza alaturata. E facuta din lemn si flancata de doua colonade mici din caramida. Are un aspect informal, de antichitate, si este elementul perfect pentru a face trecerea in refugiul verde.

4. O arcada, spalier sau un mic acoperis care sa acopere poarta pot transforma acest element util intr-un ansamblu interesant pentru amenajarea gradinii.

5. Pentru cei care iubesc florile, numic nu este mai ingrozitor decat o poarta golasa, fara plante in jurul ei. Este stiut faptul ca florile si plantele cataratoare cum este iedera 'imblanzesc' liniile dure si suprafetele plate ale portilor cu foliaj bogat si culoare. Folositi plante care sa exprime personalitatea dvs., sau alegeti dintre fasole ornamentala, trandafiri cataratori, iedera, rochita randunicii, zoreleIluminatul in gradina

 Instalarea unor surse de iluminat in gradina ne atrage sa admiram mai mult peisajul, sa petrecem mai mult timp in aer liber.


Tipuri de iluminat

Pentru gradini exista doua tipuri de iluminat-cu lumina difuza sau cu spoturi. Lumina difuza este raspandita pe o arie mai larga si scade in intensitate spre margini. In cazul iluminarii cu spot (lumina focalizata) fasciculul este concentrat pe o suprafata limitata. Acest tip de lumina produce un fascicul care evidentiaza o anumita planta sau un grup de plante. Efectul de lumina se datoreaza tipului de bec sau a unui abajur care limiteaza fasciculul intr-un abajur. Pentru o lumina de fundal, sursa luminoasa se plaseaza in spatele unui copac, al unei bolti sau al unui accesoriu din gradina. Astfel, obiectul este scos in relief, iesind in evidenta clar, drept un contur proiectat pe un fundal luminat.

Iluminatul de jos in sus se realizeaza plasand sursa de lumina la nivelul solului, focalizata in sus, spre grupul de plante sau accesoriu. Incercati sa ascundeti sursa de lumina (lampa) sub obiectele care vrreti sa fie puse in valoare. Pentru iluminarea standard de jos in sus, distanta pana la accesoriul ales trebuie sa fie egala cu inaltimea lui. Pentru un efect mai spectaculos, plasati sursa de lumina la jumatatea acestei distante.

Iluminatul de sus in jos se obtine cu ajutorul unei surse de lumina difuze sau spot fixate direct sau oblic, deasupra zonei sau accesoriului. Lampile se pot monta fie pe zid, astfel incat sursa de lumina sa fie directionata spre terasa, fie spotul il suspendati deasupra unui brad.
Cu siguranta, pentru a va creea singuri toate aceste jocuri de lumini care nu sunt doar de efect, dar si utile, exista niste regului stricte ce trebuie intocmai urmate.

Piscina-un accesoriu la moda

Piscina supraterana este mai rapid de instalat, nu necesita un volum important de lucrari, si este pana la urma o solutie mai economica mai ales atunci cand este vorba despre o piscina de mici dimensiuni.

Piscina ingropata in pamant sau macar semingropata- la care sa aveti acces atat  din casa cat si din afara

Puteti opta pentru o piscina semiacoperita. Piscina poate fi acoperita cu pereti fixi sau flotanti. Se utilizeaza foarte mult acoperirea glisanta.

 Materialele din care sunt facute piscinele sunt betonul armat care poate fi placat cu mozaic sau placi ceramice, liner (folie armata din PVC, tratata cu bactericide, rezistenta la razele solare, impermeabila la apa si permeabila la vapori, usor de montat si intretinut), otelul galvanizat si bineinteles plasticul special pentru piscine.

Pentru piscinele ingropate se folosesc doua tipuri de montare, pe fundamentul din rame de aluminiu, aceasta fiind varianta stabila si ieftina, ramele din aluminiu necoroziv sunt ingropate in sol si umplute cu pamant, si pe fundament de beton sau zidarie, adica placi de beton, folosit in special pentru piscinele de mari dimensiuni. Pentru fundament mai sunt folosite si barnele de lemn ca cele pentru calea ferata insa lemnul trebuie tratat periodic.

Piscinele modulare sunt facute din otel de diferite grosimi, si finisate cu liner. Piscinele modulare in kit cu panouri de aluminiu si otel reprezinta astazi o metoda foarte raspandita fiindca au avantajul de a fi instalate rapid si de a nu necesita in general investitii in lucrari de zidarie. Elementele modulare care compun acest tip de piscina pot fi din otel, din beton sau din materiale de sinteza. Astfel, suprafata portanta din otel rezista unei presiuni de patru ori mai mari decat orice alta piscina, iar aceasta nu va suferi fisuri sau deteriorari in cazul inghetului sau al unor mici deplasari de teren.


Exista si piscine facute din rasini armate cu fibra de sticla. Usor de transportat, piscinele din rasini armate cu fibra de sticla nu necesita la montare un fundament de  beton si nici zidarie de intarire si pot fi montate in cateva zile fara a deranja prea mult gradina sau spatiul ales pentru amplasare. Acest tip de piscine au o durata de functionare destul de mare, de peste 30 de ani si stabilitate foarte buna, nu corodeaza si nu se uzeaza in timp. Ele nu necesita operatii periodice de intretinere, culoarea fiind inglobata in masa materialului (piscinele de acest tip nu sunt vopsite).Un produs nou care a aparut in ultimii ani si pe piata romaneasca il reprezinta piscinele gonflabile, mult mai ieftine, usor de montat si apoi de dezafectat in functie de sezon.

 Forma difera in functie de preferinta, dar cele mai folosite sunt cele rotunde, ovale si dreptunghiulare. Formele pot fi clasice sau chiar mai elaborate, ondulate, zig-zag, forme florale.

Tipul de fund inclinat este utilizat mai mult pentru bazinele sportive iar cele cu fund drept este mult mai accesibil pentru familiile cu copii.


 Piscina poate fi imprejmuita cu ghizde adica  o bordura din piatra naturala, reconstituita sau din material artificial. Plaja din jurul piscinei poate fi realizata fie din dale de piatra, gazon sau chiar lemn. Este de preferat pavarea cu dale de piatra care imita marmura si care reflecta lumina si nu absorb caldura si bineinteles sunt antiderapante.

Si plantele sunt binevenite pentru a completa peisajul si pentru a pune in valoare piscina, cu conditia de a nu fi amplasate prea aproape de apa si in bataia vantului.

O piscina presupune multe accesorii de genul pompe, filtre, tratare chimica a apei, elemente pentru recirculare, reflectoare, aspiratoare pentru piscina, scara de acces in piscina, hidromasaj etc.Terasa din gradina

O terasa nu trebuie neaparat sa fie amplasata in imediata apropiere a casei.

Daca acoperisul terasei permite, se poate amenaja locul cu mobilier care nu e neaparat rezistent la ploaie si cu tot felul de accente si accesorii (huse, pleduri, perne, etc.). Mai mult, se poate intinde pe jos un covor care da senzatia ca terasa nu este altceva decat o continuare a livingului.

Un spalier rezistent construit din lemn poate  sustine structura de metal care e necesara pentru prinderea unor perdele, astfel spatiul capata destinatia de terasa.

Terase delimitate de ghivece si vase cu flori, pergola, care creaza un impact vizual deosebit si locuri intime.

O bucatarie in aer liber? Construiti un perete rectangular si amenajati o bucatarie, la fel ca in locuinta: aragazul (poate fi inlocuit cu un gratar) intr-o parte si zona de servire a bauturilor in cealalta parte.

Terase din pavele de caramida amenajate direct pe sol sau pe fundatie speciala .

Pietris, pavaj si gazon - ingredientele unei trase amenajate in stil contemporan, modern, in care este amplasata si o mica bucatarie cu bar. Accentele de lemn dau caldura si constituie un element de echilibru fata de folosirea in exces a betonului.

Terasa ingradita- ridicarea unui gard mic in jurul terasei ajuta la crearea unui spatiu retras, ferit de privirile tuturor. O fantana mica, amplasata in coltul cel mai indepartat al terasei aduce sunetul apei curgatoare si ajuta la indepartarea zgomotelor orasului

Sub pergola- locul umbrit care se formeaza intre un palc de copaci este zona perfecta pentru amplasarea terasei


Gradina din apa


Daca gradina dumneavoastra din spatele pensiunii are forma unui bazin usor scufundat, adica nivelul ei este mai mic decat restul terenului, in aceste conditii puteti avea o gradina de invidiat. Acest tip de teren permite apei de poaie sa se adune aici si astfel umiditatea este asigurata ba chiar este constanta.
O astfel de gradina este singura solutie pentru a rezolva problema denivelarilor de teren si este un mod natural de a colecta cu folos apa de ploaie, evitand eventual inundarea altor portiuni sau chiar a casei.

Pentru a alege centrul gradinei trebuie doar sa gasiti locul  unde se scurge apa de ploaie dupa o aversa puternica.

Se va cultivata aria respectiva cu plante si copaci iubitori de multa umezeala .Pentru a avea succesul scontat se aleg plante native care sa se prinda rapid si sa reziste mai bine la conditiile grele de vreme din zona respectiva, indiferent de anotimp. Acestea sunt de preferat celor exotice, mult mai pretentioase.

Dintre copacii care prefera umezeala cele mai des intalnite sunt salciile care plantate in gradina fie in mijlocul ei sau intr-o parte, vor deveni punct focal si casa ideala pentru animale si pasari. Ferigile iubesc de asemenea umbra si umezeala.

Pentru a ajunge in gradina puteti face cateva trepte din piatra sau lemn care sa faca trecerea dintre nivelurile de terenIdei pentru gradini mici

Nu numai gradinile mari pot fi aranjate frumos. Si la o gradina mica, cu forme necorespunzatoare, se pot gasi solutii de amenajare astfel incat sa arate incredibil.

Ca sa arate mai mare, puteti sa nivelati pamantul in mai multe feluri, orizontal si vertical. O gradina cu denivelari, pe de alta parte, poate fi amenajata la fel de frumos; daca este plata, puteti sa faceti ridicaturi si sa realizati gropi - va rezulta o gradina mai interesanta si mai iesita din comun.

Un lac cu trestie, trepte sau urcusuri curbate poate sa ne ajute la realizarea unei gradini de vis. Daca veti acoperi o portiune a gradinii cu plante agatatoare sau umbrar, aceasta sigur va atrage privirile. Trebuie insa sa va hotarati daca veti face o gradina cu flori sau una de legume. Multi vor spune ca, daca veti opta pentru amandoua, gradina va da impresia ca este una neingrijita. Din contra insa, gradina de flori poate fi imbinata foarte bine cu cea de legume, Daca veti opta pentru gradina de legume, trebuie sa stiti ca aceasta nu va produce decat cel mult necesarul personal. Un sfat ar fi sa plantati si pomi, deoarce straturile de legume nu au un aspect deosebit de frumos. Pomii dintr-o gradina accentueaza inaltimea si sub acestia se pot planta si alte plante iar parcela va parea mult mai mare decat este.Acest efect poate fi la fel de bine obtinut si cu garduri vii, care despart si leaga totodata. Printre acestia poate fi plantat si un boschet mai inalt, care sa desparta gradina dumneavoastra de cea a vecinului. Acesta da senzatia ca in spatele sau se afla o gradina exuberanta, chiar daca in realitate nu este decat o terasa mica. Boschetii pot fi folositi si la gradina de flori, deoarece se asorteaza cu orice.

Aranjarea gradinilor cu flori este mult mai simpla, deoarece nu trebuie sa acordati o importanta majora asortarii plantelor. Punandu-le la intamplare, veti avea o gradina care imita natura. Veti obtine acest aspect daca veti folosi arbusti, tufe si alte plante asemanatoare. Un sfat ar fi sa aveti plante care sa infloreasca in toate anotimpurile si sa fie cat mai mult verde. Astfel, unele tufe si coniferele, fiind mereu verzi, ne incanta privirea, gardurile formate din acestea atragand atentia.Locul de joaca pentru copii


Locul de joaca pentru copii nu trebuie sa lipseasca din nicio pensiune turistica. Pentru petrecerea timpului liber se pot amenaja:leagane, topogane, gropa cu nisip, casute din lemn, alte jocuri si jucarii pentru diverse varste.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }