QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Principiile comune aplicabile tuturor categoriilor de transport
Principiile comune aplicabile tuturor categoriilor de transport


Fiecare categorie de transport are un specific, anumite particularitati determinate de caracterul propriu al caii si al mijlocului de transport utilizat care impun reglementari distincte si in concordanta cu acestea. In acelasi timp, nu putem ignora faptul ca toate categoriile de transport au acelasi obiect al activitatii, ceea ce imprima caractere comune, anumite principii si reglementari comune aplicabile intregii activitati de transport.


Intreaga activitate de transport se desfasoara pe baza contractului de transport incheiat intre transportator si expeditor (calator). Prin intermediul contractului de transport se stabileste raportul juridic intre parti, a carui continut il concretizeaza;

Programarea transporturilor si incheierea contractului de transport urmaresc folosirea integrala, rationala si eficienta a mijloacelor de transport. Volumul mare de transport de marfuri si calatori ar fi practic imposibil de realizat daca unitatile de transport nu ar cunoaste din timp solicitarile de transport ale agentilor economici si nu ar proceda la programarea anticipata a mijloacelor de care dispun.


Contractul de transport apare ca o necesitate si o continuare fireasca a programarilor, avand misiunea de a stabili cu exactitate obligatiile expeditorilor, transportatorilor si destinatarilor constituind, in acelasi timp, temeiul raspunderii in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare acestor obligatii;


Executarea transporturilor are intotdeauna un caracter oneros. Prin tarifele aplicabile in cadrul fiecarei categorii de transport sunt stabilite, de regula, prin norme cu caracter imperativ, cuantumul taxei de transport. De la aceasta regula face exceptie transportul naval unde prin vointa partilor, deci pe cale negociabila, se determina cuantumul taxei de transport.
Avand in vedere principiile economice de piata cat si cel al libertatii contractuale consideram ca, in viitor prin reglementarile ce vor aparea in acest domeniu, ar fi necesar sa se lase o mai mare libertate posibilitatilor de exprimare a vointei partilor;Pentru ca expeditorii, transportatorii si destinatarii sa-si indeplineasca obligatiile care le revin, prin lege sa instituie raspunderea lor patrimoniala prin plata de penalitati, locatii, despagubiri, etc.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }