QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Evaluarea riscului de incendiu pe nava
EVALUAREA RISCULUI DE INCENDIU PE NAVA

In ciuda faptului ca prevenirea si reducerea evenimentelor legate de foc la bordul navelor, sunt abordate pe larg de normele in vigoare, incendiul si exploziile continua sa fie printre cele mai mari pericole in operarea navelor. In prezent, prevenirea incendiilor in proiectarea navelor este facuta conform normelor SOLAS, care privesc probleme ca prevenirea, suprimarea si scaparea din incendiu, printre altele. Aceste norme au un impact major asupra proiectelor rezultate in ceea ce priveste schema, asupra functionalitatii si asupra costurilor, in unele cazuri inhiband dezvoltarea unor solutii la fel de eficiente, inovative si poate mai ieftine. Asemenea probleme sunt importante in toate sectoarele industriei maritime astazi. In acelas timp nivelul crescut al cunoasterii fizicii focului, al influentei acestuia asupra comportamentului uman ca si progresele facute, in controlarea incendiilor, au incurajat utilizarea unor coduri de proiectare bazate pe performante si in alte industrii, in special in aviatie si in arhitectura civila. Aceeasi tendinta s-a observat si in cazul industriei maritime. Aceasta se reflecta in noul regulament II-2/Regulamentul 17 din SOLAS, care permite utilizarea de metode de inginerie de foc bazate pe performanta pentru a demonstra ca solutii care nu sunt in concordanta cu regulamentul prevazut sunt la fel de sigure ca cele proiectate conform regulamentului. Aceasta abordare este cunoscuta ca principiul “echivalentei”, conform caruia solutiile de proiectare, numite proiecte “alternative”, sunt facute sa atinga aceleasi obiective de siguranta, si sa se supuna aceloras cerinte ca un proiect prevazut echivalent. Desi necesita mai mult timp si bani decat abordarile conventionale, designul de nava bazat pe performanta ar putea conduce la solutii mai sigure, inovative, atractive si economice.
Statistici disponibile, spre exemplu Mater et al. (1997), indica, ca mai mult de 60% din totalul incendiilor au loc in general pe nave de marfa, vaselor de marfuri vrac si tancuri petroliere. Navele de pasageri (incluzand navele Ro-Ro) detin doar 6% din totalul de incidente. Chiar si asa, multe din persoanele transportate la bord pun vase mai noi de pasageri la riscul pierderii de vieti (fata de alte tipuri de nave) din pricina incendiilor sau inundatiilor. Mai mult de atat, tendintele actuale in proiectarea navelor sugereaza faptul ca solutiile de proiectare alternative dezvoltate pe metode bazate pe performanta in securitatea incendiilor vor fi caracteristice in principal pentru vasele de pasageri ca urmare a concentrarii asupra securitatii din punct de vedere al supravietuirii pasagerilor.

Totusi exista o experienta slaba in ceea ce priveste utilizarea proiectelor alternative pentru securitatea incendiilor si sunt motive pentru aceasta: proiectul prevazut este mai usor (nu necesita pregatire), iar uneltele de inginerie in materie de incendii nu sunt nici usor-disponibile, nici usor de folosit printre altele. In orice caz, in ceea ce priveste navele de pasageri, sunt multe zone predispuse exploatarii beneficiilor designului alternativ (alei interne mari, mai mari decat spatiile publice permise in prezent, strategii alternative de ventilare, aranjamente alternative de scapare si evacuare, conceptul de “zona sigura” printre altele).Pentru acele cazuri, criteriul de performanta este asociat cu securitatea vietii si reducerea pagubelor materiale pentru un anumit tip de incendiu. Astfel, parametri care descriu pericolele legate de foc (cum ar fi temperatura, fluxurile termice, contaminarea toxica si obturarea vizibilitatii) trebuiesc prevazute cu destula acuratete pentru spatii mari si mici cu geometrie conventionala si neconventionala, cu dimensiuni orizontale si verticale mari (coridoare, punti de vehicule, scari, atriumuri, sala motoarelor). Pe de alta parte, nivelul de nesiguranta in parametri asociati necesita ca studiul variabilelor sa asigure un nivel de sensibilitate a rezultatelor. Astfel uneltele de inginerie a focului trebuie sa furnizeze rapid solutii chiar si pentru aplicatii mari, de la cateva spatii pana la zone care se intind pe mai multe punti.

In termeni de design si aranjament alternativconform cu SOLAS Regulamentu 17, utilizarea de unelte de evaluare concomitent cu criteriul de evaluare a sigurantei vietii este esentiala. Abordarea adoptata in ideea aceasta este descrisa mai departe.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }