QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Particularitatile activitatii de transportParticularitatile activitatii de transport


"O economie incerta marcata de dezechilibre determinate de globalizarea industriei, de costuri mari energetice si pentru materii prime, de ratele inalte ale dobanzilor, de rationalizarea capitalului, de nivelul scazut al productivitatii si de fenomenul inflationist, determina multe firme sa studieze posibilitatile de mentinere a cresterii profitului si de recuperare a investitiilor ce se recupereaza in conditii dificile[1]".


In cadrul fiecarei economii nationale, transportul de marfuri apare ca o continuare a procesului de productie inceput in celelalte ramuri, prin aducerea marfurilor de la producator la consumator. Asa fiind, transportul prin finalitatea sa economica face parte din procesul de productie a bunurilor necesare existentei. Dar, importanta transporturilor apare cu pregnanta in sfera circulatiei marfurilor, deoarece face posibila efectuarea schimburilor economice prin legatura pe care o realizeaza intre producatori si consumatori. Rezulta ca activitatea de transport are trasaturi comune cu toate celelalte activitati economice. Cu toate acestea activitatea de transport, prin natura si specificul sau, se deosebeste de toate celelalte activitati economice.
In raport de celelalte ramuri de productie ale economiei nationale de care este strans legata, activitatea de transport, ca ramura independenta a productiei materiale, se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:


Procesul de productie al transporturilor il constituie deplasarea in spatiu care se realizeaza prin intermediul mijloacelor de productie si a fortei de munca, elementele care concretizeaza prin:

mijlocul de transport pus in miscare de forte motrice

drumul pe care urmeaza sa se deplaseze in spatiu mijlocul de transport respectiv

forta de munca calificata pentru acest proces de productie, care actioneaza asupra mijloacelor de transport prin intermediul fortei motrice (specifica fiecarui mijloc de transport)

bunurile materiale sau oamenii care constituie obiectul deplasarii in spatiu


Transporturile de marfuri reprezinta o activitate economica ce se poate efectua in cadrul productiei sau al circulatiei ceea ce permite impartirea lor in:

transporturi interioare care se desfasoara in afara procesului de productiei (deplasarea in spatiu a materiilor prime, materialelor sau a fortei de munca de la o sectie la alta)

transporturi comerciale, care depasesc sfera procesului de productie propriu-zis si care se desfasoara in sfera circulatiei (transportul materiilor prime sau al semifabricatelor de la o intreprindere la alta in vederea consumului productiv sau transportul produselor finite in sfera consumului individual)


Transporturile nu sunt altceva decat o continuare a procesului de productie in sfera circulatiei, ca un proces de productie suplimentar, mijlocit de circulatia produselor care impune deplasarea lor de la un loc la altul, necesitate datorata interdependentei dintre diferitele sfere ale productiei si legaturilor dintre productie si consum.


Datorita faptului ca in activitatea de transport nu se creeaza bunuri materiale concrete, ci afective utile, rezultatele acestei activitati nu pot fi masurate prin unitati de masura concrete (metru, bucati, etc.), ci prin unitati abstracte conventionale determinate de specificul mijlocului de transport folosit (tone - kilometru sau calatori - kilometru pentru transportul feroviar si auto tone - mile sau calatori - mile in cazul transportului naval, etc.)


Transporturile de marfuri, desi nu produc bunuri materiale, produc valoare de intrebuintare si valoare de schimb, care insa prezinta anumite particularitati fata de alte ramuri ale economiei nationale si anume:

valoarea de intrebuintare produsa in transporturi consta in deplasarea spatiala a marfurilor, in efectul util determinat de faptul ca produsul ajunge in alt loc decat cel in care a fost obtinut unde a existat, fara sa aiba loc transformari fizice si chimice in proprietatile specifice ale marfurilor transportate. Deci efectul util creat prin deplasarea marfurilor reprezinta consumul valorii de intrebuintare produse in activitatea de transport; spre deosebire de procesul de productie din alte ramuri ale productiei materiale, in transporturi producerea valorii de intrebuintare coincide in timp si spatiu cu consumul ei.

valoarea de schimb creata in transporturi este determinata, ca la orice marfa, de valoarea elementelor de productie (forta de munca si mijloacele de productie) consumate.


Activitatea de transport reprezinta particularitati si in ceea ce priveste circuitul si rotatia fondurilor din care dispare stadiul marfa. Deci, in transporturi, procesul de productie este neintrerupt, obtinandu-se direct bani prin prestarea serviciului util, aceasta datorita faptului ca in acest caz nu se produc bunuri materiale, ci efecte utile, care constau in deplasarea bunurilor si a persoanelor de la un loc la altul.

Ilies Liviu - Logistica intreprinderii, Risoprint, 1994

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }