QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Orientarea pe mare

Orientarea pe mare


Linii si plane principale ale observatorului pe sfera terestra


Un observator aflat intr-un punct oarecare pe sfera terestra va folosi pentru orientare trei plane principale, fiecare perpendicular pe celelalte doua, care se intersecteaza dupa trei drepte, (Fig 2.2.1).:

Fig. 2.2.1


Verticala locului este data de directia firului cu plumb.

Linia zenit-nadir este prelungirea verticalelei locului la infinit desupra crestetului observatorului (zenit) si in sens opus (nadir).

Cele trei plane principale sunt:

(H) - planul orizontului adevarat al observatorului, planul perpendicular pe linia zenit-nadir ce trece prin ochiul observatorului.

(M) - planul meridianului adevarat al observatorului, plan perpendicular pe (H) ce contine axa polilor.

(V) - planul primului vertical, plan perpendicular pe (M) ce contine linia zenit-nadir.

Planele se intersecteaza doua cate doua dupa urmatoarele drepte:

(H) si (M) dupa linia Nord-Sud;

(H) si (V) dupa linia Est-Vest;

(M) si (V) dupa linia Zenit-Nadir.


Drum adevarat. Relevment adevarat. Relevment prova.


Directia de deplasare a navei si directia la un reper se determina ca valori unghiulare masurate in planul orizontului adevarat al observatorului fata de directia nord adevarat (Fig. 2.2.2).Fig. 2.2.2


Drum adevarat

Drumul adevarat al navei este unghiul in planul orizontului adevarat al observatorului masurat de la directia nord adevarat si pana la directia prova a axei longitudinale a navei.


Relevment adevarat

Relevmentul adevarat este unghiul in planul orizontului adevarat al observatorului masurat de la directia nord adevarat si pana la directia la reper.


Relevment prova

Relevmentul prova este unghiul in planul orizontului adevarat al observatorului masurat de la directia prova a axei longitudinale a navei si pana la directia la reper.


In navigatie drumurile si relevmentele se exprima in grade sexagesimale, contandu-se in sens retrograd si luand valori de la 00 la 3600. Prin urmare, un drum de nord este un drum de 0000, un drum de est este un drum in directia 0900, directia 1800 indica directia sud si 2700 directia vest.Acest sistem de contare a drumurilor si relevmentelor pana la 3600  poarta numele de sistem circular.

In sistemul circular este valabila urmatoarea formula:

Ra = Da + Rp

Uneori relevmentul prova este contat de la directia prova spre babord sau tribord pana la directia la reper, relevmentul astfel obtinut numindu-se relevment prova babord (RpBd)  si respectiv, relevment prova tribord (RpTd).

Relevmentele astfel definite iau valori de la 0000 si pana la 1800. Spunem ca sunt contate in sistemul semicircular.

Td

Bd

 
Este valabila formula:

Ra = Da Rp


Foarte rar drumurile si relevmentele sunt contate si in sistemul cuadrantal. In acest sistem valorile unghiulare se vor masura de la nord si sud spre est si respectiv spre vest luand valori de la 000 la 900.

Pentru transformarea valorilor din sistemul cuadrantal in sistemul circular se folosesc urmatoarele relatii:


Sistem cuadrantal

Sistem

circular

Da = NE n0

Da = n0

Da = SE n0

Da = 1800 - n0

Da = SW n0

Da = 1800 + n0

Da = NW n0

Da = 3600 - n0


Exprimarea directiilor in sistemul cuadrantal se foloseste mai ales in veghea de navigatie pentru indicarea diferitelor obiecte (ex. prova-tribord).

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }