QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Consideratiuni generale - avarii maritimeConsideratiuni generale - avarii maritime

Avariile maritime reprezinta rezultatul unor accidente de navigatie. Acestea sunt daunatoare atat pentru armatorul navei care a suportat sinistrul, cat si pentru navlositor sau proprietarul marfurilor transportate. Aceste lucruri nu raman simple pagube pentru cei ce le suporta, ci sunt pierderi pentru societate. in consecinta, accidentele de navigatie constituie o sursa permanenta de pagube, pierderi materiale, cat si umane. Datorita acestui fapt, este necesar a se duce o lupta continua impotriva cauzelor ce le-ar putea produce.Totalitatea accidentelor care se pot petrece pe oceane, mari sau ape interioare sunt denumite, curent, sinistre. Efectul direct al sinistrelor il reprezinta avariile.

Sinistrele pot fi cauzate de forta majora sau caz fortuit. Deoarece forta majora este reprezentata de ansamblul de actiuni cauzate de fortele naturii, care nu pot fi prevazute, impotriva carora nu se poate actiona si sunt externe sau straine obiectului in cauza, conchidem ca se soldeaza intodeauna cu pagube mari. Cazul fortuit, care este reprezentat de ansamblul actiunilor datorate fortelor naturii, dar care pot fi prevazute, impotriva carora se poate actiona, dar este strain obiectului in speta, poate avea efecte mai putin distructive sau chiar deloc.

Iata, deci, ca intodeauna cand o nava trebuie sa paraseasca portul si sa iasa in mare, este necesar a fi pregatita de a intampina fortele naturii si sa lupte cu efectele lor distructive. O nava nepregatita sa iasa in mare, surprinsa de furtuna, este sortita avarierii partiale sau totale. in cel mai nefericit caz, nava poate fi scufundata impreuna cu marfa de la bord, iar echipajul poate pieri, daca in ajutorul lui nu vor veni alte nave sau mijloace de salvare.

Cele de mai sus nu se pot petrece daca intregul echipaj, in functie de serviciu, ar actiona corect in cadrul pregatirii navei pentru mare, odata cu terminarea operatiunii intr-un port. Este binecunoscut ca navele, dupa terminarea incarcarii sau descarcarii, mai asteapta, in port, un timp rezonabil pentru redactarea si incheierea documentelor vamale si de incarcare/descarcare. Daca acest timp este utilizat cu maxima eficienta, nava poate fi pregatita pentru mare. Cu alte cuvinte, o nava poate fi in buna stare de navigabilitate legala si contractuala, dar daca nu are portile etanse inchise, obturatoarele hublourilor la post, hambarele acoperite, materialele de pe coverta si de sub coverta amarate, i se poate contesta aceasta calitate, in consecinta, cauzele imediate ce pot facilita sinistrelor sa produca avarii de proportii mai mari sau mai restranse pot fi clasificate astfel:

cazul de forta majora;

fortuit;

neglijenta ( incompetenta );

Obiectul avariei poate fi, deasemenea, reprezentat de:

nava si instalatiile sale;

incarcatura ( dupa descarcare );

nava si incarcatura.

Orice sinistru poate produce urmatoarele avarii:

avarii pagube materiale;

avarii pagube pecuniare.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }