QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Organizarea activitatii de transportOrganizarea activitatii de transportProprietatea de drept public asupra cailor de comunicatii si asupra principalelor mijloace de transport, au creat in trecut premiza instituirii unui sistem unitar de transporturi in tara noastra.

Specificul fiecarei categorii de transport impune o organizare proprie, care variaza de la o categorie la alta.


Transporturile pe cale ferata, navale (fluviale si maritime) si aeriene se realizeaza de catre agenti economici (unitati de specialitate) carora le revine obligatia, in temeiul unui contract de transport, de a deplasa in spatiu marfuri, calatori si bagaje.Fiecare unitate de transport (societate comerciala de transport, regionala de cai ferate, companie de transport, regie autonoma de transport, etc.), dispune de utilaje si cadre de specialitate in raport de specificul categoriei din care face parte.


Specializarea stricta a fiecarei unitati de transport rezida din necesitatea profilarii cat mai adecvate specificului categoriei de mijloace de transport pe care le are in proprietate.


Fiecare unitate de transport are calitatea de persoana juridica, are un patrimoniu propriu, independenta economica in indeplinirea sarcinilor si folosirea resurselor, este obligata sa foloseasca aceste resurse, urmarind rentabilitatea activitatii desfasurate, are raspundere materiala pentru indeplinirea obligatiilor asumate si este cointeresata in rezultatele activitatii pe care o desfasoara.


,,Intreprinderea de transport are capacitatea de exercitiu si de folosinta potrivit scopurilor urmareste prin desfasurarea activitatii sale, iar in limitele fixate prin acte normative poate stabili raporturi de drept cu o alta persoana si raspunde pentru obligatiile sale cu bunurile ".


Transportul pe cale ferata este in prezent monopol de stat si functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara. Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane s-a divizat in mai multe segmente cu personalitate juridica proprie. Conform HG 570/91, art.5, pct.1 SNCFR aproba norme, instructiuni si regulamente privind activitatile ce le desfasoara pentru beneficiari de transport si detinatorii de linii industriale si mijloace de transport pe cale ferata cu acces pe reteaua C.F.R.


Transportul auto a trecut printr-o perioada de restructurare si privatizare. Marile unitati interjudetene au fost descompuse in unitati judetene iar in prezent si acestea au fost divizate in societati comerciale de transport auto profilate pe transport de marfuri, de calatori si mixte, in trafic intern si international. Fiecare unitate este persoana juridica, in majoritatea lor avand forma juridica de societate comerciala pe actiuni. La randul lor societatile pot avea sucursale, filiale, reprezentante si agentii situate in alte localitati.


Potrivit HG 223/29.05.92, art.1, agenti economici detinatori de autovehicule, care au ca obiect de activitate transportul international de persoane si marfa, transportul interjudetean si judetean de persoane si transportul intern de marfuri agabaritice si periculoase pot desfasura aceasta activitate pe baza de licente de transport si executie.


Activitatea desfasurata de societatile comerciale de transporturi auto este coordonata de Ministerul Transporturilor prin Departamentul Transporturi Auto.


Transportul aerian este organizat in cadrul a doua societati comerciale: L.A.R. - Liniile aeriene romane S.A. (HG 73/29.01.91) si S.C. TAROM S.A. (HG 1321/21.12.1990), ambele avand ca obiect de activitate efectuarea de transporturi aeriene interne si internationale, regulate si charter de calatori, bagaje, marfuri si posta.


Intreaga activitate de transport aerian este coordonata de catre Subsecretariatul de stat al aviatiei civile, organism separat dar in subordinea Ministerului Transporturilor.


Transportul naval (fluvial si maritim) se realizeaza prin unitati denumite generic societati comerciale pe actiuni de transport naval, fiecare avand o denumire proprie.


Au aparut si societati comerciale care au ca obiect desfasurarea unor activitati comerciale adiacente transporturilor navale, pentru tratarea si incheierea de contracte de transport maritim, navlosirea de nave maritime si fluviale, etc.
P Demetrescu Contractul de transport, Bucuresti

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }