QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Istoria operatorilor de transport multimodalISTORIA OPERATORILOR DE TRANSPORT MULTIMODALOperatorii de Transport Multimodal provin din variate origini. Cele mai comune sunt descrise dupa cum urmeaza:

Transportatori unimodali nationali ca armatorii, linii aeriene, operatori de transport rutier sau cale ferata trebuie sa fie incurajati sa intre in domeniul transportului multimodal, dovedind ca au resursele necesare.Alternativ ei pot fi incurajati sa-si uneasca fortele si prin unirea resurselor sa furnizeze elementele componente ale sistemului de transport multimodal ca: nave, containere, echipamente de tratare, pentru a reduce cererea de investitii.

Intreprinderile de transport unite - in special intre tarile intracontinentale si vecinii lor de tranzit, sa fie in stare sa invinga dificultatile cum ar fi criza de capital, lipsa de antrenament managerial si personal tehnic. Din cauza economiei, legaturile comerciale si institutionale stabilite in tarile respective, ca intreprinderile unite, poate deveni convenabila sa functioneze ca Operatori de Transport Multimodal. In domeniul navigatiei, transportului aerian si pe cale ferata, mai multe intreprinderi unite exista deja nu numai in tarile dezvoltate dar si in tarile in curs de dezvoltare.

"Joint venture" din navigatia de linie nationala si companiilor de navigatie straine. In afara de oferirea unei parti a comertului catre navigatia de linie nationala, liniile straine pot oferi ajutor tehnic si financiar substantial pentru a permite liniilor nationale sa adopte tehnologi moderne de transport si sa castige o parte cinstita din afacere. Ca afacere "joint venture", va fi necesar sa se asigure ca este retinut in tara gazda controlul efectiv al noii organizatii si ca interesele nationale vor fi adecvat protejate.

Aparitia unui mare consortiu de containere si grupuri puternice din Operatorii de transport Multimodal posesori de nave constituie o amenintare pentru afacerile de expeditii, deoarece expeditorii, care au fost vechii clienti, acum gasesc mai convenabil si avantajos sa se apropie de Operatorii de Transport Multimodal direct. Cel mai potrivit pentru operatorii de expeditii este sa se reorganizeze singuri si poate cea mai buna cale sa faca asta va fi sa intre in domeniul transportului multimodal. S-a estimat ca unul din cinci operatori de expeditii din lume sunt localizati in tari in curs de dezvoltare si tarile in tranzitie, iar marea majoritate se ocupa cu tratarea marfurilor generale. Pot forma organizatii pentru transport multimodal separate sau comune cu linii de navigatie sau organizatii de expeditori, se pot asocia cu firme asemanatoare lor din tarile invecinate, inclusiv tarile intracontinentale, formand multe organizatii la nivel regional. Multe case de expeditii detin si controleaza cateva elemente ale sistemului de transport multimodal, ca trailere, camioane si alte vehicule rutiere, depozite de marfuri si de containere, interpretand o varietate de servicii cum ar fi procurarea si coordonarea diferitelor moduri de transport: grupari ale marfii, pachete si bunuri pentru export, documentatie, formalitati de export/import, formalitati vamale, care apar in transportul multimodal.


Intermediari ca agentii de navigatie, agentii vamali, firme de stivuire, care executa in prezent cateva servicii armatorilor sau destinatarilor si pot, individual sau in comun, sa furnizeze servicii de transport multimodal.


Depinzand de resursele lor financiare, operatorii de transport multimodal nationali pot capata nave, echipamente, utilaje de transport intern, sub un program special.

Astfel, in ordinea investitiilor minime, un operator de transport multimodal poate navlosi nave si sa foloseasca containere inchiriate, amanand astfel investitiile mari pentru nave si echipamente.

Dar cu toate ca operatorii de transport multimodal actioneaza ca operatori principali, ei pot fi nevoiti sa angajeze numerosi carausi multimodali, incluzand pana si armatorii marilor nave de transport containerizat ca sub-contractanti, este de dorit ca pozitia financiara a Operatorilor de Transport Multimodal sa fie suficient de puternica ca sa asigure increderea sub-contractantilor. Extinderea investitiilor financiare solicitate vor depinde de tehnologia de transport adoptata pentru operatiunile de transport multimodal si de scara de aplicatie.


Serviciile oferite de un Operator de Transport Multimodal


Serviciile din "poarta in poarta" sunt mai sofisticate si mai ample decat operatiunile de transport modale, dar mult mai simplificate pentru clienti. Importatorii si exportatorii trebuie sa gaseasca un singur partener, Operatorul de Transport Multimodal, oferind o gama de servicii bine structurate.

Comandantii, nu mai trebuie sa faca multe aranjamente cu diferiti operatori modali si carausi de-a lungul transportului. Operatorul de Transport Multimodal asigura clientului un pret bun si sigur, ii da posibilitatea de a alege procedura potrivita, de aceea tranzactiile de comert international pot fi facute intr-un mod mai rapid si eficient.

Deoarece Operatorul de Transport Multimodal actioneaza ca partener principal si accepta obligatiile pentru intreaga operatiune de transport, el trebuie intotdeauna sa fie un furnizor de servicii de transport recunoscut total.

Aceasta este principala conditie care trebuie satisfacuta, altfel, Operatorul de Transport Multimodal, nu va fi niciodata in postura sa opereze dupa bunul plac, sa execute servicii substantiale sau sa fie luat in serios.

Daca, compania este o simpla furnizoare de servicii in numele altcuiva, atunci sunt acoperite afacerile altora si nu actioneaza pentru propriul castig. Pentru a incheia un contract de transport multimodal, Operatorul trebuie sa fie recunoscut cu puteri contractuale depline, pentru a negocia si incheia orice contract.

Deoarece, un contract este, in general, o intelegere executorie prin lege, cand se emite un contract de transport multimodal, Operatorul de Transport Multimodal este partea care-si asuma responsabilitatile pentru indeplinirea contractului, protejand diferite activitati de care este nevoie pentru mutarea bunurilor.

Deci, trebuie sa aiba libertatea necesara de actiune, fara de care nu va fi recunoscut ca avand puterea legala de a incheia contracte multimodale de transport.

Pentru a fi recunoscut, un Operator de Transport Multimodal trebuie sa aiba statut independent de caraus.

Pentru a determina daca Operatorul de Transport Multimodal are statut independent, cea mai simpla metoda este sa privim la schimbul de documente de transport folosite in afaceri zilnic.

Pentru a fi recunoscut ca furnizor, Operatorul de Transport Multimodal trebuie sa capete un statut relevant in tara lui, fiind de exemplu, licentiat de o autoritate potrivita, in caz ca este necesar un sistem de licentiere. O autoritate potrivita poate fi si o unitate guvernamentala sau, de exemplu, o asociatie recunoscuta de Operator, acesta poate fi indreptatita sa furnizeze certificatul profesional.

Pentru a fi recunoscut pe plan international la un nivel mai mare, un Operator de Transport Multimodal (desi nu este mandatat) ar trebui sa uneasca o organizatie profesionala la nivelul national, regional sau subregional.

Criteriile pentru acreditarea companiilor sunt acelea ca ele trebuie sa fie membre a asociatiei nationale, sa dispuna capacitati financiare adecvate si sa aiba o experienta manageriala suficienta la nivelul executiv. Ele trebuie sa aiba asigurare obligatorie valida si acreditare de la FIATA "Multimodal Transport Bill Of Lading" pentru operatiunile de transport.

Pentru a putea deveni Operator de Transport Multimodal, conform legislatiei franceze, trebuie indeplinite urmatoarele criterii:

demonstrarea abilitatilor profesionale ca furnizor (candidatul trebuie sa aiba cinci ani de practica ca operator de transport);

onorabilitatea bazata pe absenta unei practici comerciale interzise si a unei suspendari de activitati a operatorului de transport;

capacitatea financiara, ca garantie ca Operatorul de Transport Multimodal are acces la mijloace financiare suficiente pentru a face fata la angajarile fata de sub-contractori.

Cinci tari din America de Sud (Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru si Venezuela) grupate in Intelegerea Cartagina au adoptat in 1994 o lege comuna pentru transportul international multimodal.

In art. 32, se specifica, ca pentru a fi inregistrat ca Operator de Transport Multimodal, operatorul trebuie sa fie o entitate legala; trebuie sa aiba o reprezentare legala si un sediu in tara, si in fiecare tara andina unde vrea sa opereze; trebuie sa aiba cate 80.000 SDR in capital (bunuri) sau in garantie; si trebuie sa aiba cateva forme de acoperire.

Pentru a deveni un Operator de Transport Multimodal, indiferent daca sistemul national de autorizare exista si fara a tine seama daca detine deja cateva certificate profesionale recunoscute, operatorul va avea nevoie sa aiba resurse financiare solide cu care sa opereze.

O conditie esentiala, pentru orice transportator multimodal, este:

minimum necesar de fonduri pentru a se angaja in activitatile de transport relevante;

istorie financiara stabila si o reputatie in afaceri solida, precum si relatii comerciale bune cu institutiile financiare, clienti (cumparatori si vanzatori), sub-furnizori (sub-distribuitori), alti operatori de piata si companii de asigurare;

abilitatea de a-si dovedi credibilitatea ca furnizor international de servicii de incredere.

Avand in vedere natura afacerilor Operatorului de Transport Multimodal, el poate avea achizitii de servicii de transport de la sub-furnizori pe un fundament de pre-platire, fiind important ca operatorul sa aiba un bun management al lichiditatilor.

Pentru a ajuta situatia "cash flow-ului" si pentru a oferii clientilor cateva mici elemente ca facilitatea de credit, un Operator de Transport Multimodal poate oferii clientilor sai securitatea unei garantii bancare prin care banca garanteaza sa acopere creditele la valoarea nominala, pentru servicii specifice prestate de acesta.

Pentru a avea o garantie emisa de banca un Operator de Transport Multimodal nu trebuie neaparat sa-si depoziteze intregul capital intr-o banca. El poate sa nominalizeze suficiente active pentru a acoperi valoarea garantiei, in acest fel banca ar fi obligata sa-l crediteze.

Operatorul de Transport Multimodal trebuie sa fie intotdeauna perceput ca un furnizor de servicii demn de incredere, facand afaceri eficiente si solide.

In comertul international si in sectorul de transport, Operatorul de Transport Multimodal nu poate fi pe cont propriu. Pentru a da siguranta clientilor, bancilor, trebuie sa fie bine structurat, sa aiba putere financiara si sa aiba un renume in integritatea afacerilor. Este de recomandat pentru un numar mic de intreprinzatori, agenti de impresariat, brokeri sa primeasca resurse si sa se consolideze intr-o singura actiune.

Unui Operator de Transport Multimodal i se cere sa redacteze documentatia de transport care acopera transportul de bunuri dintr-un loc in altul. Acest document de transport trebuie sa se bazeze pe recomandarile Camerei Internationale de Comert, cunoscute ca "Regulile UNCTAD/ICC" ale Documentatiei de Transport Multimodal. Aceeasi documentatie de transport poate fi folosita in multe cazuri pentru a favoriza circulatia unor mari sume de bani transferati de la vanzator la cumparator.

Vanzatorii si cumparatorii, bancile si companiile de asigurari, si respectiv ministerele guvernamentale asociate comertului si transportului international, au nevoie sa fie familiarizati cu istoria si securitatea financiara a Operatorilor de Transport Multimodal, la fel de bine cum sunt familiarizati cu armatorii internationali.

Singurul document multimodal de transport negociabil sau nu al Operatorului de Transport Multimodal este evidenta contractului transport multimodal si dovada ca bunurile au fost luate pentru transport de acesta.

Acesta este un pas important catre simplificare in ceea ce priveste clientul, comparativ cu multitudinea de documente si formalitati pe care armatorul trebuie sa le manuiasca cu etapele de transport incluzand:

diferite negocieri modale contractuale;

costul (si timpul) unor asemenea negocieri;

pregatirea documentatiei import/export;

completarea formularelor de procedura statutara(clienti);

acoperirea de asigurari pentru fiecare transport.

Pentru emiterea unui document transport multimodal, Operatorul de Transport Multimodal preia toate formalitatile si responsabilitatile, astfel eliberand transportatorii de toate activitatile dificile.

Operatorul de Transport Multimodal, actionand ca principal, sub-contracteaza toate serviciile, altele decat acelea pe care le poate furniza prin propria organizatie, catre alte entitati transportatoare. El are responsabilitatea si justificarea pentru toate negocierile de transport, plati, cereri.

Operatorul de Transport Multimodal va include totul intr-un singur pret pentru toate serviciile pe care si le-a asumat succesiv prin lantul de transport "din poarta in poarta". Orice s-ar intampla clientul (armatorul sau destinatarul) va plati pretul prestabilit.

Operatorul de Transport Multimodal isi va asuma responsabilitatea pentru reusita intregii operatiuni, pentru convenirea pretului si va suporta orice fluctuatie de pret si alte cheltuieli neprevazute.

Operatorul de Transport Multimodal se protejeaza impotriva problemelor neprevazute si cheltuielilor neasteptate, el nu ofera doar o gama larga de servicii de transport ci ofera clientilor posibilitatea de reducere substantiala a cheltuielilor in comertul lor international, oferindu-le si toate aspectele relevante ale operatiunilor de transport multimodal.Infiintarea unei companii specializata in  transportul multimodal


Infiintarea unei companii de transport multimodal de la zero nu este o sarcina usoara, este posibil inca sa pornesti cu un capital de investitii relativ modest, scopul fiind sa nu pornesti ca Operator de Transport Multimodal posesor de nave.

Operatorul de Transport Multimodal are nevoie de doua aspecte principale: oameni competenti si relatii in alte tari.

Oameni: cel mai important aspect al Operatorului de Transport Multimodal este inalta calificare si personalul motivat cu o buna cunoastere a procedurilor de transport internationale. Pe langa navigatia de linie si liniile aeriene, asemenea personal poate fi gasit in general numai in industria de expeditie, din acest motiv organizatiile care nu detin nave devin Operatori de Transport Multimodal.

Contacte: al doilea aspect principal este contactul atat de acasa cat si din strainatate cu alte organizatii angajate in acelasi camp de activitati. Controlul strict asupra intregului lant de transport este absolut necesar pentru succesul operatiunilor de transport multimodal.

Depinzand de volumul de afaceri, ar trebui plasat un reprezentant al Operatorului de Transport Multimodal in oficiul agentiei pentru a supraveghea cu atentie sporita afacerile.

O companie care doreste sa devina Operator de Transport Multimodal, trebuie sa porneasca prin stabilirea  retelelor de baza ale oficiilor si agentiilor din propria tara si din tarile straine.

Daca, compania este stabilita intracontinental operatorul de Transport Multimodal va trebui in primul rand, sa stabileasca:

o filiala sau un agent in locul sau punctul de expediere;

un agent sau o filiala intr-un port sau altul la capatul rutei;

un agent la fiecare punct de transport de pe ruta;

un agent la toate destinatiile din tara respectiva.

Acest lant de oficii si agentii devine inceputul unei retele care este eventual construita pentru a dirija traficul in regiunile lumii selectate de Operator.

Noul Operator de Transport Multimodal va avea putere de decizie asupra intregii parti a lumii peste care se concentreaza, poate fi o ruta stiuta pentru casa de expeditii, unde expeditorul actioneaza deja ca un agent, aceasta este probabil cea mai buna metoda de a porni la drum.

Actionand ca partener principal este destul de diferit decat daca actionezi ca agentie. Astfel potentialul Operator de Transport Multimodal va trebui sa supravegheze in amanuntime piata pentru a selecta rutele in ordinea:

fluxului anual de marfa;

fluctuatiilor sezoniere;

structurile si nivelele costurilor de transport pentru fiecare caz;

structurile si nivelele costurilor pentru fiecare facilitate de vanzare intermediara;

practicilor curente a contractelor de vanzare;

riscurile posibile si constrangerile pentru fiecare transport de legatura si pentru facilitatile de vanzare.

Inainte de a lua o decizie privind gradul de risc comercial, potentialul Operator de Transport Multimodal trebuie sa aiba o viziune clara asupra marimii si tipului noii companii, asupra afacerilor pe care le vor atinge, ca si asupra proiectelor profitabile bazate pe atingerea acelor nivele ale afacerii.

Pentru determinarea posibilelor intinderi ale afacerii, potentialul Operator de Transport Multimodal, va trebui sa identifice o serie de armatori/detinatori care vor putea sa suporte noul risc.

Armatorii sunt acei transportatori care controleaza tonajele potrivite pentru transportul multimodal, pe rutele alese. Ei pot fi regionali, straini sau chiar grupuri multinationale.

Informatiile pot fi culese din unele surse cum ar fi:

statisticile comertului national;

Camera de Comert;

Consiliul de promovare a exportului;

Consiliul Transportatorilor;

Autoritatea Vamala si Ministerul Transportului.

Avand identificati potentialii clienti, este esential sa se obtina angajamentele lor preliminare in sustinerea noului Operator de Transport Multimodal.

Aceste angajamente trebuie sa se obtina pe baza afacerilor economice stricte. Protectia nu va avea un caracter permanent. Afacerile protejate si costurile mari fac doar ca exporturile si importurile sa fie mai scumpe si mai putin competitive pe piata globala.

Este esential de amintit ca transportul este un serviciu, daca nu exista comert de exemplu datorita preturilor de productie necompetitive, nu va mai fi nici o cerere pentru transport.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }