QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Istoria automobilului in romania
ISTORIA AUTOMOBILULUI IN ROMANIA


Istoria automobilului in Romania , remarca contributia interesanta a trei nume in acest domeniu si anume: D.Vasescu, N. Iliescu si traian Vuia.

Evolutia automobilului a mai remarcat contributii in actiunea impotriva poluarii aerului si criza mondiala a petrolului care au redus in actualitate cercetarile legate de folosirea aburului pentru actiunea unor vehicule rutiere. Nici in ceea ce priveste automobilul modern contributiile romanesti nu lipsesc. Una dintre cele mai interesante este automobilul aerodinamic corect construit de inginerul Aurel Persu in 1923; vehiculul are forma unei picaturi de apa in cadere, partea din fata mai voluminoasa si motorul in spate , toate rotile fiind plasate in interiorul caroseriei. Constructorul a strabatut cu el zeci de mii de km prin Europa, demontrand calitatile vehiculului si trezind interesul specialistilor – la un moment dat atat Ford cat si General Motors s- au aratat dispuse sa achizitioneze brevetul, insa fara a se angaja sa treaca la realizarea lui pe scara industriala.
La axpozitia de la Paris din 1926, a starnit vii comentarii automobilul pe care Gogu Constantinescu montase un convertizor sonic care realiza transimiterea automata a miscari de la motor la un ax secundar, eliminand ambreiajul si cutia de viteze .

Dispozitivul ar fi dus da realizarea unui autovehicul cu viteze reduse, in schimb ieftin, cu consum scazut de combustibil, dar, nefiind sprijinit, inventatorul nu a reusit sa-si imbunatateasca prototipul si sa-l pregateasca pentru o productie de serie. 

In luna august a anului 1928, mecanicul de aviatie Mihai Filip efectua cu secces primele probe cu un automobil-avioneta, de constructie proprie, pe care la numit stabilo-plan.
Echipat cu un motor Voisin de 60 CP, stabilo-planul realiza o viteza de 180 de km in aer si 40 km pe sol.

Aripile aveau armatura din tuburi de otel si erau acoperite

cu panza; pentru deplasarea pe sol se pliau in lungul fuselajului, elicea era decuplata de motor. Incercarile efectuate apoi de piloti din cadrul aviatiei militare au scos in evidenta calitatile stabilo-planului Filip, care a ramas totusi la stadiul de exemplar unic, deoarece constuctorul nu a reusit sa stranga fondurile necesare.

Dupa al doilea razboi mondial, cativa teehnicieni talentati au realizat unele automobile-prototip, adoptand solutii interesante mai ales pentru motor si transmisie. Astfel automobilul de mic litraj construit de inginerul Radu Manicatide de la IAR un motor de motocicleta in doi timpi, cu un cilindru, organizat dupa solutia „totul in spate” avea doua locuri si la 11,5 CP, realiza o viteza de 70 km/h, consumand 4,5  1/100 km. Merita mentionat faptul ca acest automobil economic era realizat pe articulatii de cauciuc, eliminand gresajul. Tot dupa solutia „totul in spate” era conceput si automobilul contruit de catre tehnicieni de la Arsenalul aviatiei din Cotroceni: trei cilindri 30 CP, sase locuri. In 1947, tot la IAR- Brasov, un colectiv condus de inginerul Radu Mardarescu a construit trei prototipuri echipate cu motorul IAR 002 (patru cilindri dubli in linie) care dezvoltau 45 CP atingand o viteza maxima de 124 km h. In varianta sport, motorul dezvolta 100 CP la 5300 rot min.

Nici aceste prototipuri n-au fost pregatite pentru productia de serie:

Intreprinderile romanesti participau la efortul vindecari ranilor razboiului prioritate avand productia de camioane si tractoare.

Asa a aparut primul autocamion romanesc SR – 101 proiectat dupa

Autocamionul ZIS – 150, in anul 1953 , iar dupa circa 10 ani a aparut seria, forte reusita pentru acel timp, SR – 131 CARPATI DE TREI TONE si SR – 113 BUCEGI DE CINCI TONE. A urmat apoi ROMAN echipat cu motor DIESEL, fiecare din acestea in mai multe variante.
In vara anului 1968 pe poarta Uzinei de autoturisme Pitesti a iesit primul autoturism romanesc – Dacia 1100, realizat sub licenta RENAULT, motorul tip Sierra, 46 CP patru cilindri cu 1108 cm, viteza max 137 km/h si consum 7-8 1/100 km, contruit dupa solutia totul in spate. La mai putin de 2 ani, se realiza la UAP- Pitesti Dacia 1300, sub licenta Renault 12, cu 54 CP la patru cilindri 1289 cm , viteza max 145 km/h si consum de 8-9 1/100 km construit dupa solutia totul in fata frane pe discuri in fata si tamburi pe spate.

Toate acestea au permis dezvoltarea pe orizontala a o serie de sectoare oconomice, incercandu-se raspandirea lor cat mai echilibrata pe intreg teritoriul Romaniei.

Au aparut apoi colaborarea cu Citroen iar dupa1989 cu Daewo, Romania intrand in randul tarilor producatoare de automobile.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }