QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Consideratiuni generale - esuare navaConsideratiuni generale - esuare nava


Prin esuarea navei se intelege punerea ei pe uscat, datorita unui pericol maritim si ramanerea ei ferma in aceasta situatie pe o durata de timp.

Opera vie a navei care a esuat vine in contact cu fundul apei cu prova, cu pupa, cu o portiune din jumatate pupa (la navele cu apupare mare), cu un bord pe toata lungimea ei sau cu toata suprafata fundului navei, ramanand cu partea din suprafata fundului navei care nu vine in contact cu fundul la apa mai mare decat pescajul navei dupa esuare.Manevra de dezesuare a navei si de salvare cu ajutorul unor nave specializate intampina multe greutati datorita adancimilor mici ale apei si a reliefului fundului apei care de cele mai multe ori are in jurul navei aproape de bordul ei adancimi si mai mici materializate in colturi de stanca, corali, pietris.

Nava esuata poate intampina si alte probleme ca de exemplu: vreme rea cu valuri mari, cu vant si curent cu directii spre coasta, care pot sa deplaseze nava si mai mult spre uscat ,sau daca punerea pe uscat are loc in momentul mareei inalte, esuarea poate fi atat de puternica incat sa duca la pierderea navei.

Esuarea este punerea pe uscat a unei nave sau simpla atingere a fundului apei in urma careia nava ramane pe loc, imobilizata o perioada de timp oarecare.

Daca perioada de timp este mare, imobilizarea navei este considerata 'esuare'.

O nava mai poate atinge fundul apei si in urmatoarele situatii: - in scopul efectuarii operatiunilor de incarcare in porturile cu maree, dar in acest caz foarte rar intalnit, asezarea navei pe fundul apei la maree joasa nu constituie esuare; la mareea inalta nava revine in stare de plutire si poate parasi portul; o astfel de nava opereaza fiind 'pusa pe uscat' numai cu incuviintarea asiguratorilor, astfel daunele ce ar rezulta din punerea pe uscat raman un risc al armatorului. Nava nu este obligata sa opereze pe uscat numai daca in Charter /Party exista aceasta clauza.

Esuarea implica existenta elementelor 'accidental' si 'neobisnuit', simpla atingere a fundului apei, a unui prag de exemplu la intrarea in mare pe un fluviu, ca si a unui banc format si deplasat de la o zi la alta, prin variatiile curentilor si depunerile masive de aluviuni si materiale in suspensie, care nu este urmata de imobilizarea navei nu se considera esuare, ca si urmatoarele situatii:

atingerea repetata a unor astfel de bancuri;

o simpla si scurta intarziere a navei cauzata de atingerea fundului sau a lovirii ei de un obstacol submarin;

atingerea fundului in mars sau stationarea fara ca nava sa fie ferm imobilizata, chiar daca aceasta atingere a fost violenta si a cauzat avarii la nava.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }