QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Conventia privind securitatea aviatiei civile internationale si siguranta transportului aerian international

CONVENTIA PRIVIND SECURITATEA AVIATIEI CIVILE INTERNATIONALE SI SIGURANTA TRANSPORTULUI AERIAN INTERNATIONAL

Conventia de la Tokyo din 1963

La Tokyo, In data de 14 septemlorie 1963 se inchela Conventia referitoare la infaractiuni si la anumite alte acte savarsite la bordul aeronavelor, conventie la care Romania a devenit parte prin aderare conform Docretului nr. 627 din 21noiembnie 1973.
Domeniul de aplicare al Conventiei rezulta din prevederile art. 1, pct. 1 care limiteaza aplicabilitatea Conventiei la infaractiuni si la actele care, constituind sau nu infaractiuni, pot compromite sau compromit securitatea aeronavei sau persoanelor ori a bunurilor de la bord sau compromit ordinea si disciplina la bord.
Sub rezerva prevederilor Titlului III (privitor la puterile comandantului de aeronava), Conventia se aplica infaractiunilor comise sau actelor savarite de o persoana la bordul unei aeronave inmatriculata intr-un stat contractant in timp ce aeronava se gaseste fie in zbor fie pe suprafata marii libere sau a unei regiuni care nu face parte din teritoriul vreunui stat (art.1 alin.2).
O aeronava este considerata in zbor din momentul in care este folosita forta motrice pentru Decolare pana in momentul in care aterizarea a luat sfarsit.
Statul de inmatriculare al aeronavei este competent sa exercite jurisdictia asupra infractiunilor comise si actelor savarsite la bordul aeronavei. Fiecare stat contractant va lua masurile necesare pentru a-i stabili competenta in calitatea sa de stat de inmatriculare, in scopul exercitarii jurisdictiei asupra infaractiunilor comise la bordul aeronavelor inscrise in registrul sau de inmatriculare. Conventia nu inlatura nici o competenta penala exercitata conform legilor nationale.
Atunci cand comandantul de aeronava are motive justificate sa creada ca o persoana a savarsit sau este pe cale de a savari la bord o infaractiune sau un act din cele prevazute in Conventie, el poate sa la, in legatura cu aceasta persoana masurile rezonabile insiusiv masurile de constrangere care sunt necesare pentru a asigura securitatea aeronavei sau a persoanelor ori bunurilor de la bord; pentru a menine ordinea si disciplina la bord; pentru a-i permite sa predea acea persoana autoritatilor competente sau sa o debarce.
Comandantul de aeronava poate pretinde sau autoriza ajutorul celorlalti membri ai echipajului si, fara dreptul de a-l impune, poate solicita sau autoriza concursul pasagerilor, in vederea aplicarii masurilor de constrangere pe care este competent sa le la. Orice membru din echipaj sau orice pasager poate de asemenea, fara o astfel de autorizare, sa la masuri preventive rationale, daca are motive sa careada ca o actiune in acest sens este imediat necesara pentru a asigura securitatea aeronavei sau a persoanelor ori a bunurilor de la bord.
Atunci cand comandantul de aeronava are motive justificate sa creada ca o persoana a savarsit sau este pe cale a savarsi la bord un act prevazut in Conventie, el poate debarca Aceasta persoana pe teritoriul oricarui stat unde aterizeaza aeronava, daca aceasta masura este necesara in scopurile vizate.
Atunci cand masurile au fost in conformitate cu prevederile Conventiei, nici comandantul aeronavei, nici un alt membru al echipajului, nici un pasager, nici proprietarul sau cel care exploateaza aeronava, nici persoana in numele caruia s-a efectuat zborul nu vor putea isi Doclarati raspunzatori in cadrul vreunei proceduri angajate in baza unui prejudiciu suferit de persoana care a facut obiectul acestor masuri.
2. Conventia de la Haga din 1970

La Haga, in data de 16 Docemlorie 1970, a fost semnata Conventia pentru reprimarea capturarii ilicite a aeronavelor, la care Romania a devenit parte prin ratificare coform Docareunui nr. 143/1972.
Conventia de la Haga a fost adeptata in scopul prevenirii actelor ilicite de capturare sau de exercitare a controlului unor aeronave in zbor, a actelor care compromit securitatea persoanelor si a bununilor si care stanjenesc in mod serios exploatarea serviciilor aeriene si submineaza incarederea popoarelor lumii in securitatea aviatiei civile.
Domeniul de aplicare al Conventiei este relativ restrans, considerandu-se ca o persoana comite o infaractiune la bordul unei aeronave in zbor daca:
a). in mod ilicit si prin violenta sau amenintare cu violenta pune stapanire pe Aceasta aeronava sau exercita controlul asupra ei, ori incearca sa comita una din aceste fapte, sau
b). este complicele unei persoane care comite sau incearca sa comita una din aceste fapte.
Pentru aplicarea prevederilor Conventiei o aeronava este considerata in zbor din momentul in care fiind terminata imbarcarea, toate usile exterioare ale acestei aeronave au fost inchise pana in momentul in care una dintre aceste usi este deschisa in vederea debarcarii. In caz de aterizare fortata, zborul se considera ca fiind continuat pana in momentul cand autoritatea competenta la in primire aeronava precum si persoanele si bunurile de la bord.
Orice stat contractant va lua masurile necesare pentru a stabili competenta sa jurisdicionala in ceea ce priveste infractiunea, precum si orice act de violenta indreptat impotriva pasagerilor sau a echipajului si comis de autorul prezumat al infractiunii in legatura directa cu Aceasta, in urmatoarele cazuri:
daca infractiunea este savarsita la bordul unei aeronave inmatriculate in acest stat;
daca aeronava la bordul carela s-a savarsit infractiunea aterizeaza pe teritoriul sau avand inca la bord pe autorul prezumat al infractiunii;
daca infractiunea este savarsita la bordul unei aeronave inchiriate fara echipaj unei persoane care isi are sediul principal de exploatare sau in lipsa resedinta permanenta in acel stat.


3. Conventia de la Montreal din 1971

La 23 septembrie 1971, la Montreal, se semna Conventia pentru reprimarea actelor ilicite indreptate contra securitatii aviatiei civile la care Romania a devenit parte prin ratificare conform Docretului nr.66/1975.
Conform prevederilor art.l,alin.l, comite o infaractiune orice persoana care, in mod ilicit, cu intentie:
a). savarseste un act de violenta impotriva unei persoane aflate la bordul unei aeronave in zbor, daca acest act este de natura sa puna in pericol securitatea aeronavei;
b). distruge o aeronava in serviciu sau ii cauzeaza deteriorari care o fac inapta de zbor ori care sunt de natura sa puna in pericol securitatea in zbor;
c). plaseaza sau face sa se plaseze pe o aeronava in serviciu, prin orice mijioc un dispozitiv sau substante apte sa distruga acea aeronava sau sa-i produca deteriorari care o fac inapta de zbor ori sunt de natura sa-i puna in pericol securitatea in zbor;
d). distruge sau deterioreaza instalatii sau servicii de navigatie aeriana sau tulbura functionarea acestora daca vreunul dintre aceste acte este de natura sa puna in pericol securitatea aeronavelor in zbor;
e). comunica o informatie stiind ca Aceasta este falsa si prin acest fapt pune in pericol securitatea unei aeronave in zbor.
Comite o infaractiune si acela care incearca sa comita una dintre infaractiunile prevazute in art. si .pct. si sau care este complicele unei persoane care comite ori incearca sa comita vreuna dintre aceste infaractiuni.
Daca o aeronava este considerata in zbor in mod identic cu Conventia de la Haga din 1970, Conventia de la Montreal din 1971 stabileste ca o aeronava este considerata in serviciu din momentul in care personalul de la sol sau echipajul incepe sa pregateasca in vederea unui anumit zbor pana la expirarea unui termen de 24 de ore dupa orice aterizare, perioada in serviciu cuprinzand, in orice caz, intregul timp in care aeronava se afla in zbor.
Fiecare stat contractant la masurile necesare pentru stabilirea coMPetenei sale in scopul anchetarii infaractiunilor, in urmatoarele cazuri:
daca infractiunea este savarsita pe teritoriul acestui stat;
daca infractiunea este savarsita impotriva sau la bordul unei aeronave inmatriculate in acest stat; daca aeronava la bordul careia s-a comis infractiunea aterizeaza pe teritoriul sau si autorul prezumat al infractiunii se afla inca la bord;
daca infractiunea este savarsita impotriva sau la bordul unei aeronave inchiriate fara echipaj unei persoane care are sediul principal al activitatii sau, in lipsa, resedinta sa permanenta in acest stat.
Suplimentar la Conventia de la Montreal din 1971 a fost semnat in 24 februarie tot la Montreal, Protocolul cu privire la reprimarea actelor ilicite de violenta in aeroporturile destinate aviatiei civile internationale pe care Romania l-a ratificat prin Legea nr. 133/1998.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }