QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Contractarea serviciilor in transportul multimodalCONTRACTAREA SERVICIILOR IN TRANSPORTUL MULTIMODALToti transportatorii multimodali au nevoie sa sub-contracteze cateva servicii cu alti carausi si furnizori de servicii. Sub-furnizorii, atunci, devin o extensie a afacerii Operatorului de Transport Multimodal si sunt o parte integranta a imaginii acestuia. Atata timp cat sub-contractorii selectati nu au acelasi nivel inalt al intelegerii serviciului ca si Operatorul de Transport Multimodal, afacerea va esua.

Cum sa perceapa un Operator de Transport Multimodal acest nivel de obligatii al unui sub-furnizor este pasul principal. Isi poate da seama prin cele cateva investitii financiare facute de un furnizor in transportul multimodal sau printr-o structura de plata bazata pe rezultate sau alte formule adaptate la conditiile locale, astfel:Stabilirea unui „Joint-venture” ca o regula generala, o organizatie este mai puternica in tara proprie decat intr-una straina. Este neaparat necesar, ca pe rutele de comert selectate pe care Operatorul de Transport Multimodal va actiona, sa aiba un partener echitabil, care va fi colaboratorul de la capatul rutei comerciale. Acesta trebuie ales nu ca un agent, ci ca un real partener al organizatiei.

„Joint-venture” va aduce beneficii ambelor parti, cand ambele vor avea sprijinul expertizelor celuilalt partener din tara lui de origine. Poate fi un angajament comun, permitand transportul de marfa in ambele directii, si ca rezultat, viabilitate financiara.

Cand selecteaza partenerii, un Operator de Transport Multimodal trebuie sa ia in considerare, nu numai capacitatea comuna a potentialului partener, ci si ce afaceri sau capacitate de transport si echipamente va aduce potentialul partener (de exemplu: nave, containere, echipament de siguranta, vehicule rutiere si altele asemeni).

Cresterea consortiului de containere mari intr-un Operator de Transport Multimodal puternic operator de nave nu trebuie sa fie neaparat in interes national, mai ales pentru tarile cu o flota maritima limitata. Un numar de cativa coordonatori de navluri s-ar putea, de exemplu, grupa impreuna si apoi sa stabileasca parteneriate cu linii de navigatie sau grupuri de armatori/detinatori. Acest concept poate fi extins in tarile invecinate. Cateva asemenea organizatii vor furniza suficient suport financiar, pentru a crea increderea si confidenta sub-furnizorilor.

O alta alternativa ca potentiali parteneri joint-venture pot fi marii fabricanti sau intreprinderile de comert. Asemenea parteneriate si-au manifestat in cateva randuri tendinta pentru companii de transport multimodal puternice operatoare de nave, pentru a domina scena transportului international.

Comunicatiile potrivite – un element crucial pentru succesul oricarui Operator de Transport Multimodal, este calitatea sistemului sau de comunicatii. Fara comunicatii bune este imposibil sa furnizezi nivelul de informatii cerut de catre armatori si destinatari. In particular, urmarirea containerelor cum se misca intr-o tara dintr-un loc in altul este de o mare importanta.

Sistemul avansat de informatii asupra marfii (ACIS)


ACIS („Advance Cargo Information System”) furnizeaza informatii in timp real despre pozitia incarcaturilor in sistemele de transport. Dezvoltand calitatea si disponibilitatea informatiei inseamna un mai bun management al procesului de decizie decat inainte.

Cu o asemenea unealta, Operatorul de Transport Multimodal nu reactioneaza la situatiile de transport potrivnice, dar pot lua decizii potrivite cu mult inainte ca situatia sa devina potrivnica.

Acest program de actiune s-a dezvoltat in stabilirea unui sistem de informatie a logisticii de transport. Acest sistem, numit ACIS, este un sistem bazat pe computer care urmareste echipamentul de transport si marfa, bazat pe un software puternic dezvoltat de expertii UNCTAD in sediul operatorilor de transport. In cadrul proiectului se asigura pregatirea operatorilor sistemului.

ACIS este un nume generic dat unei „cutii de unelte” cu aplicatii pe calculator destinate pentru producerea de informatii de management pentru a adresa problemele de tranzit multimodal al marfii si resursele transportului. Fiecare aplicatie este independenta de cealalta, dar este construita modular pentru a permite schimbul liber de date intr-o forma standard acceptata industrial.

ACIS contine compartimente corespunzatoare diferitelor module si interfete, fiecare avand aplicatii standard; rolul lor este de a urmari transportul echipamentelor si al marfii in/din porturi, prin cai ferate, pe ape si mai tarziu pe sosele. Modulele de urmarire in port  si pe cale ferata au fost dezvoltate si sunt deja instalate in multe tari africane. Modulele sunt personalizate dupa nevoile tarii si vor fi legate impreuna prin Sistemul de Informatii de Baza.

ACIS este un  sistem pro-activ in timp real care furnizeaza operatorilor de transport si auxiliarilor date credibile si imediate despre operatiile de transport dand informatii despre unde se afla bunurile si transportul de echipamente; aceasta permite operatorilor de transport sa imbunatateasca zi de zi managementul si luarea deciziilor. Ca rezultat ACIS produce regulat statistici si indicatori de performanta care la nivelul operator permite managementului sa remedieze deficientele si la nivelele nationale /subregionale furnizeaza date pentru planificari macroeconomice.

ACIS va juca un rol important in dezvoltarea relatiilor de comert si pe deasupra in integrarea subregionala deoarece va permite tuturor operatorilor care apartin sistemului sa comunice, prin moduri si interfete, informatia vitala care este ceruta de ei ca sa imbunatateasca eficienta transportului. Costurile transportului de bunuri va fi redus, pentru ca ACIS ca unealta de management furnizeaza datele cerute de operatori permitandu-le utilizarea maxima a infrastructurii existente si a capacitatii echipamentelor.

Asemenea date acumulate, la scara regionala, va permite planificarii macro-economice a transportului sa intretina modelele optime de distributie modala.

ACIS ofera urmatoarele facilitati:

informatii imbunatatite pentru a ajuta controlul operatiilor de transport individuale;

informatii avansate despre miscarile incarcaturii individuale, oferind posibilitatea managerilor de transport sa planifice utilizarea optima a retelelor de transport, a echipamentelor si a facilitatilor portuare, ducand la imbunatatirea timpilor de tranzit ai bunurilor;

baza de date disponibile catre terte parti, inregistrate ca avand interes pentru marfurile si transportul lor, informandu-le despre situatia localizarii si starii marfurilor si echipamentelor de transport;

baza de date a planificarii rationale a corporatiei de catre operatorii de transport;

inregistrare pe termen lung a datelor de miscare a transportului care sa construiasca baze de date nationale si subregionale, sa permita guvernelor si institutiilor sa analizeze problemele regionale, subregionale si nationale, sa investigheze oportunitatile de investitie in sectorul de transport.

Utilizand sistemele de comunicatii existente si micro-tehnologiile rapide, ACIS este destinat sa furnizeze o retea de informare legand punctele fizice de-a lungul suprafetei variabile a rutelor de transport.ACIS foloseste metodologii implementate care sunt practice, testate si solutii care sunt testate in practica. ACIS foloseste solutii tehnologice aplicabile in imprejurari dificile.

Sistemul ACIS ofera facilitati de proceduri automate care sa invinga limitele cauzate de imprejurare, lipsa initiala de resurse umane pregatite, si sa permita accesul la distanta. Metodologia unificata de design si procedurile automate vor ajuta sa asigure ca profesionistii vor fi capabili sa opereze si sa intretina sistemul, la nivel national si subregional, urmarind completarea proiectului.

ACIS este destinat sa schimbe cultura transportului prin promovarea „parteneriatului de afaceri” intre cei implicati cu tranzitul cargo, chiar daca acestia sunt operatori sau clienti atat la nivel national cat si la nivel international.

ACIS este un sistem necesar care asigura informatii asupra progresului marfii astfel incat presiunile pietei pot fi aplicate ca sa identifice si sa rezolve cauzele intarzierii si alte probleme. In mod curent, fara ACIS, multi operatori se ascund in spatele unui „zid de tacere” cauzat de lipsa de informatii ca sa apere ineficienta si birocratia.

Uneltele de management continute de ACIS sunt module software care acopera patru moduri de transport: porturi, cai ferate, strazi si lacuri/rauri.

Fiecare este destinata sa fie un subsistem independent, continand microcomputer, hardware si pachete software si pot fi un singur microcalculator sau o retea locala de microcalculatoare, in functie de dimensiunea si nevoile operatorului.

Modulul intotdeauna serveste un mijloc de transport si un operator. Modulele sunt destinate sa lucreze in retele de telecomunicatii cu grade variate de complexitate. Functia lor principala este sa colecteze date de la punctele selectate de-a lungul rutei de transport ca sa asiste managementul operational in identificarea problemelor de logistica.

Datele sunt de asemenea prelucrate pentru statistica si pentru generarea indicatorilor de performanta.

Pachetele de aplicatii sunt special scrise pentru fiecare mijloc de transport in baza cerintelor detaliate ale sistemului. Ele iau in considerare aspectele speciale ale dezvoltarii locale. Designul centralizat al softului asigura reutilizarea modulelor, oriunde in sectoarele respective de transport, cu mici modificari sau fara modificari.

Sistemul ACIS contine patru compartimente. Acestea sunt descrise mai jos. Toate modulele contin un pachet de cursuri bazate pe calculator pentru utilizatori.

Sistemul de porturi ACIS, numit „PortTracker”, contine patru module soft de baza, care sunt operationale si sunt listate mai jos:

Sistemul de Transfer al Manifestului – permite armatorilor sa transmita electronic date manifest in porturi peste granite si vice-versa, folosind mesajul manifest standard UND/EDIFACT. Acest modul furnizeaza informatii asupra intrarii/iesirii de marfuri (cargo) in port, pe mare;

Modulul de Planificare a Operatiilor in Port – monitorizeaza miscarile navelor, serviciile portuare si gradul de ocupare al danelor;

Modulul Port de Trecere – urmareste cargoul parasind portul prin orice fel de transport de suprafata si manuit (manipulat) de transportatori;

Modulul de Statistici Portuare – este bazat pe Indicatorii de Performanta si pe Sistemul Uniform a Statisticilor Portului ale UNCTAD.

Doua module operationale pot fi integrate in „PortTracker”.

Un modul de Manuirea Cargoului care inregistreaza operatiile de-a lungul cheiului (incluzand monitorizarea echipamentului de manipulare) si modulul Terminalului de Containere.

Partea componenta din ACIS care se ocupa de cai ferate este „RailTracker”. Aceasta parte contine cinci sub-module soft de baza pentru supravegherea cargoului si a echipamentului:

„RailTraffic” urmareste materialul rulant si incarcaturile;

„RailStats” este un Sistem Uniform al Statisticilor Cailor Ferate si Indicatorilor de Performanta, produs din date culese de alte module „RailTracker”;

„RailInterchange” este un modul pentru monitorizarea schimbului de trafic de granita cat si schimbul intre caile ferate (nu neaparat la granita);

„RailCommunications” se ocupa de comunicatiile intra si inter cai ferate;

„RailTutorial” care asigura pregatirea utilizatorilor pentru modulele mentionate mai sus printr-un modul soft standard.

Componenta rutiera sistem a ACIS –ului, „RoadTracker”, este diferita de „RailTracker” datorita naturii transportului rutier; este destinata sa aiba trei submodule de baza:

„Road Bill Data Entry” inregistreaza facturile rutiere intr-o locatie centrala;

„DataBase” – o baza de date a vehiculelor care este construita unei baze de date centrale a vehiculelor comerciale;„RoadStatistics” care analizeaza notele de plata rutiere.

Un modul optional, „Border/Junction Crossing” , similar modulului „Port Gate Pass”, poate sa monitorizeze traficul rutier in punctele de granita si traseele principale.

De asemenea, urmarirea transportului cargo pe autostrazi este mult mai greu de facut fata de alte moduri de transport pentru ca sunt multi transportatori rutieri de diferite dimensiuni care utilizeaza rute diferite, rezultand o rezolutie scazuta a sistemului rutier.

RoadTracker” a fost in parte dezvoltat dar nu este inca implementat.

„LakeTracker” este o componenta destinata sa urmareasca marfurile in serviciile pe ape interioare. La baza este derivat din „RailTracker” si contine doua submodule principale:

„LakeTraffic” care monitorizeaza traficul pe ape interioare;

„LakeStatistics” care produce statistici si indicatori de performanta.

Un modul „Tracker-Interface” va administra schimbul informatiilor intre ACIS si alte sisteme de informatii care sunt computerizate. Acesta include Sistemul Informatiei de Management al Autoritatii Portuare, Sistemele Client si variate Sisteme de Curatare si Sisteme Agent Forwarding. Acesta va asigura interfata neunificata cu viitoare sisteme externe cu care ACIS va fi conectat.

Este intr-un fel greu sa se aprecieze cantitativ, in acest stagiu, beneficiile economice globale pentru implementarea completa a sistemului ACIS intr-o tara.

De departe numai unele module au fost implementate.

O evaluare independenta a ACIS-ului raporteaza urmatoarele beneficii:

informatii imbunatatite pentru a ajuta controlul operatiilor a operatorilor individuali de transport;

informatii avansate asupra miscarii marfurilor individuale, oferind oportunitatea de a planifica utilizarea optima a retelei de transport, a echipamentelor si a facilitatilor, conducand la imbunatatirea timpului de tranzit al bunurilor;

facilitati de date catre orice parte inregistrata care are un interes  legat de o incarcatura si transportul ei;

o baza de date pentru planificare nationala a operatorilor de transport;

inregistrari pe termen lung a datelor miscarilor de transport pentru a construi baze de date nationale si subregionale pentru a permite guvernelor si institutiilor sa analizeze problemele in ordine sa investigheze oportunitatile de investitii alternative in sectorul de transport.

Caile ferate, ca entitati singulare, sunt poate cele mai simple ca sa arate cantitativ beneficiile de a fi castigat in asigurarea utilizarii resurselor si a veniturilor.

Alte beneficii din introducerea modulului ACIS „RailTracker” au fost raportate dupa cum urmeaza:

managerii de trafic vor fi capabili sa optimizeze productivitatea avand posibilitatea sa localizeze capacitatile de transport in orice moment in retea, atat cele in uz cat si cele libere, in intretinere sau reparatie;

posibilitatea inregistrarii datelor fiecarui vagon sau locomotive permite o intretinere mai usoara;

monitorizarea permanenta a capacitatilor de transport din retea incluzand vagoanele straine care includ taxele de inchiriere;

aceeasi cale ferata sufera pierderi considerabile in transportul de marfa per ruta.

Transportatorii „freight forward” au fost in particular interesati sa cunoasca toate amanuntele despre marfa lor in reteaua de cale ferata.

Tragand o concluzie din datele primite de la beneficiari si bazate pe calculele facute de experti independenti, se poate spune ca ACIS este un proiect care ofera mari intelegeri a rezultatelor economice pozitive si in acelasi timp contribuie in sustinerea dezvoltarii ca raspuns la nevoile din sectorul de transport. Este de asemenea clar ca in loc sa se faca investitii viitoare, este economic mai intelept sa se investeasca intr-un sistem de management ca ACIS decat sa se inlocuiasca capacitatile de transport.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }