QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Actele ce se intocmesc la bordul naveiActele ce se intocmesc la bordul navei


Actele ce se intocmesc la bordul navei sunt incadrate in doua categorii:

Acte cu caracter juridic si care angajeaza raspunderea materiala (protestul de mare, jurnalul de bord, jurnalul de masini, jurnalul radio, procesul verbal de predare primire a functiei pentru luarea in primire a gestiunii s.a.)Acte cu caracter administrativ si de ordine interioara (raportul de calatorie intocmit de comandant, registrul de P.V. de predare/primire a serviciului de garda, registrul de ordine al comandantului, registrul de schela s.a.)

Actele cu caracter juridic:

A) Protestul de mare (se va dezbate la temele ce privesc accidentele de navigatie si avariile la nava si incarcatura)

B) Jurnalul de bord este documentul prin care se tine evidenta tuturor activitatilor ce se desfasoara la bordul unei nave. Notarile si jurnalul de bord incep in ziua cand nava a intrat in serviciu, are caracter cronologic si se termina cand nava isi inceteaza activitatea ori devine proprietatea altui armator. El este numerotat si sigilat de una din capitaniile de port unde comandantul navei se prezinta pentru o astfel de operatiune.

Activitatile si evenimentele se inscriu in timp, dupa ora bordului sub supravegherea comandantului. Cel ce completeaza jurnalul de bord si semneaza in el poarta raspunderea datelor mentionate.

In jurnalul de bord se inscriu urmatoarele date:

- Date referitoare la identificarea voiajului, numarul de ordine, inceperea si terminarea voiajului, portul de plecare si de destinatie, porturi de escala, pozitia navei, bazin, loc de ancoraj;

- Dete despre desfasurarea navigatiei si conditiile in care se desfasoara manevre, asieta, adancimi pupa - prova, misiunea navei, autoritatea ce a dispus marsul, pregatirea pentru voiaj, imbarcarea pilotului, debarcarea, conditiile de navigatie, etc.

- Date despre operatiunile comerciale (incarcare/descarcare, ancorare, balastare, spalare tancuri, libera practica, inmanarea notitele, predarea navei in conditii ''time charter'', perioade de intrerupere a incarcarii/descarcarii, echipe, ore efectiv lucrate, inchiderea/deschiderea magaziilor, etc.

- Date despre aprovizionarea navei

- Date despre desfasurarea activitatii la bord (cart, garda, rol de incendiu, de alarma, etc), desfasurarea actiunii in afara programului s.a.

- Date despre evenimentele produce la bord;

- Ordinele comandantului;

C) procesul verbal de predare/primire a functiei cuprinde:

- Date de identificare a partilor

- Starea tehnica a navei

- Rezerve;

- Balastarea;

- Marfuri la bord;

- Actele navei;

- Situatia cambuzei;

- Materiale de inventar;

- Ordine si instructiuni;

- Stampile;

- Inventarul postului si al cabinei;

Actele cu caracter administrativ si de ordine interioara:

A) Registrul de ordine al comandantului tine evidenta ordinelor date

Care se refera la organizarea si executarea activitatilor la bordul navei. Membrii echipajului au obligatia sa semneze de luare la cunostinta.

B) Registrul de P.V. la ofiterul de garda;

C) Registrul de schela (pentru evidenta intrarii/iesirii persoanelor la

Bord);

D) Registrul de calatorie (doc. In sarcina comandantului)

4. Buna stare de navigabilitate, vitalitate a navei si prevenirea incendiilor, poluarii si accidentelor de navigatie.

4.1. Buna stare de navigabilitate este situatia care atesta ca o nava este pregatita in mod rezonabil pentru a intampina pericolele marii in mod obisnuit si are capacitatea de a termina voiajul ordonat. In acest scop nava trebuie sa prezinte o constructie solida, etansa, rezistenta, si sa fie incadrata cu un echipaj competent si bine pregatit profesional, in conformitate cu Ordinul Ministerului Transporturilor nr.5/l99l.

De asemenea, nava trebuie sa fie echipata cu masini si instalatii performante, care sa asigure desfasurarea unei navigatii in siguranta, sa fie aprovizionata cu materiale si pregatita in cele mai bune conditii pentru a putea transporta marfuri si pasageri, in conformitate cu prevederile Conventiei Internationale.

4.2. Vitalitatea navei este starea de permanenta plutire si constituie o obligatie fundamentala a fiecarui membru de echipaj.

Comandantul organizeaza, conduce si este raspunzator de toate activitatile ce se desfasoara la bordul navei si care privesc prevenirea tuturor situatiilor ce ar periclita siguranta navei, echipajului si a marfii.

Comandantul raspunde de starea tehnica a corpului navei, inventarul si starea materialelor de avarii, incendii si salvare, intocmeste rolurile de vitalitate si conduce pregatirea marinarilor pentru indeplinirea atributiilor pe acesta linie.

Comandantul navei numeste o comisie de vitalitate formata din capitanul secund, seful mecanic, seful statiei radio, seful de echipaj; comisie care are obligatia sa verifice lunar starea corpului navei si toate mijloacele de lupta pentru asigurarea vitalitatii.

Secundul conduce lupta pentru vitalitate pe punte si in celelalte compartimente, mai putin compartimentul masini.

4.3. Flotabilitatea si stabilitatea navei sunt de asemenea, sarcini permanente ale comandantului, capitanului si sefului mecanic care au in atentie respectarea prevederilor din documentatia tehnica elaborata de proiectant si restrictiile RNR.In mod deosebit vor fi avute in vedere:

- Deschiderile din corpul navei ce trebuie sa fie inchise pe timpul marsului;

- Portile etanse;

- Incaperile incuiate;

- Tubulaturile si valvele instalatiilor cu roluri pentru mentinerea flotabilitatii si stabilitatii ce vor fi pictate in culori diferite pentru a fi deosebite si a usura modul de operare;

De mare importanta sunt masurile ce trebuie luate in vederea asigurarii vitalitatii navei si stabilitatii ei pe timpul reparatiilor.

Mentinerea stabilitatii traversare in limitele permise de registrul naval este o sarcina permanenta a comandantului si se realizeaza de fiecare data la incarcarea/descarcarea printr-o repartitie judicioasa a greutatilor in plan vertical si transversal, la un moment dat.

4.4. Balastarea si debalastarea navei

Balastarea este operatiunea de introducere a apei de mare in tancurile de balast sau alte tancuri pentru ca nava sa navige ''in balast''

Debalastarea este operatiunea inversa balastarii, care presupune descarcarea balastului de pe nava care a navigat '' in balast''

Balastul poate fi ''curat'' sau ''murdar'' functie de continutul de hidrocarburi care lasa urme in apa de mare. Pentru a fi considerat ''curat'' balastul nu trebuie sa depaseasca l5 parti de hidrocarburi la un milion parti apa.

Reguli importante:

A) balastarea se executa tanc cu tanc la tancurile centrale si simultan,

Pe perechi de tancuri, la tancurile laterale, dispuse simetric fata de axul longitudinal, astfel incat niciodata sa nu fie deschise mai mult de doua tancuri.

B) ordinea balastarii este urmatoarea: tancurile inferioare centrale, tancurile inferioare laterale, compartimentele de coliziune P.v. /P.p., tancurile superioare laterale si daca este cazul alte tancuri.

C) balastarea se executa, de regula, pe timpul stationarilor in port, ori si atunci cand nava se afla la ancora, in rada si cand marea este linistita.

D) personalul cu atributii in acest domeniu este urmatorul:

- Comandantul navei care stabileste schema de balastare si momentul executarii ei, tinand cont de cantitatea de marfa si repartitia ei, de conditiile meteo;

- Secundul navei, care se ocupa efectiv de operatiune, in care scop il instiinteaza pe seful mecanic si ofiterul de garda, ofiterul mecanic de garda (cart); tine evidenta orelor de incepere si terminare, supravegheaza inclinatiile si variatia pescajelor, solicita rezultatul sondelor efectuate, raporteaza comandantului terminarea operatiunii;

- Ofiterul maritim de garda (cart) urmareste nivelul apei in tancuri pe baza datelor raportate de lemnar, le inscrie in jurnalul de bord si in procesul verbal de predarea serviciului;

- Ofiterul mecanic de garda (cart) care manevreaza valvele de pe tubulatura instalatiei de balast pentru schimbarea cursului apei de la un tanc la altul.

- Lemnarul de bord care urmareste permanent nivelul apei in tancuri si manevreaza valvele instalatiei de pe punte;E) daca balastarea s-a facut cu apa dulce ea urmeaza sa fie inlocuita cu apa sarata dintr-o zona nepoluata;

E) debalastarea se face in ordine inversa.

5. Prevenirea si stingerea incendiilor la bord

Reguli generale:

- Nu se lucreaza cu flacara deschisa fara aprobarea sefului mecanic;

- Iluminatul in magazii si incaperile navei se face cu lampi cu protectie;

- Temperatura din magazii trebuie supravegheata;

- La deschiderea tancurilor nu trebuie sa existe surse de foc in apropiere;

- Substantele inflamabile vor fi depozitate in recipienti speciali;

- Santina unei nave trebuie sa fie curata;

- Fumatul va fi permis in locuri speciale:

- Produsele periculoase vor fi tinute departe de sursele de caldura;

- Substantele inflamabile vor fi ambalate corespunzator;

- Coletele ce prezinta scurgeri de produs vor fi refuzate la incarcare;

- Motoarele si instalatiile trebuie sa functioneze corespunzator;

6. Prevenirea poluarii mediului marin

Este o obligatie generala a intregului echipaj cu respectarea normelor interne si internationale:

Se va acorda grija tipul hidrocarburilor, substantelor nocive lichide care, de regula, sunt transportate in containere;

Se va acorda atentie debalastarii apelor poluate, re zidurilor, gunoaielor, etc;

O atentie deosebita la tipurile substantelor nucleare, toxice si chimice

Accidentul de poluare il obliga pe comandant sa raporteze autoritatii competente

7. Prevenirea accidentelor de munca

- Toate accidentele de munca intra in responsabilitatea comandantului;

- Instructajul periodic este facut de sefii de servici;

- Comandantul secund are in sarcina verificarea instalatiilor de ridicat, scarile de acces, lucrul cu centurile de siguranta;

- La manevre este interzis ca personalul sa stationeze sub greutati, in dreptul lantului de ancora ori paramelor:

- Este interzis lucrul pe schela in timpul marsului;

- Nu este permisa balansarea elicei, carmei, masinilor ori a altor mecanisme cand se lucreaza cu scafandrii;

- Se vor lua masuri de prevenire la aparitia avariilor, a gazelor nocive;

- Vor fi elaborate instructiuni pentru instalatiile ce functioneaza sub presiune, la tablourile electrice, tancuri de combustibil ce nu pot fi vizitate pana la degazare, la pompele de combustibil, etc:

- Accidentele de munca se declara;

- Este necesar sa fie redactate rolurile de echipaj pentru toate situatiile periculoase, iar personalul navigant sa fie instruit corespunzator asupra modului de actiune;

- Pentru prevenirea accidentelor la bordul navei se pot efectua antrenamente, mai ales la pregatirea si lansarea la apa a mijloacelor de salvare:

- Este necesar sa fie efectuate antrenamente pentru intelegerea semnalelor de alarmare si cunoasterea locurilor de adunare stabilite.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }