QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Prezentati si ilustrati cu exemple principiile actuale ale sistemului legal europeanPrezentati si ilustrati cu exemple principiile actuale ale sistemului legal european


Sistemul legal din Comunitatea Europeana:_cele mai importante principii

„Principiile” dreptului din CE sunt modele generale pe care juristii le-au distins dintre mii de pagini de drept primar, secundar si cazuistic.

Trei principii sunt mentionate intotdeauna:- “efectul direct” /”principiul efectului direct”;- „prioritatea/intaietatea dreptului CE”/”principiul aplicarii prioritare”;- „autonomia” sistemului legal al CE/ ”principiul autonomiei”.
Efectul direct este simplu de definit: inseamna ca prevederile unui tratat sau alte forme ale dreptului european, cum sunt directivele, pot crea drepturi prin care cetatenii UE pot sa se bazeze cand compar in fata curtilor nationale.

Acesta este un lucru radical. Inseamna ca legile UE trebuie aplicate de catre curtile Statelor Membre ca si cum legea ar fi fost ratificata de Parlamentul national.Necesitatea logica a acestui principiu este clara. Daca legile UE ar putea fi ignorate in orice Stat Membru, atunci UE s-ar dezmembra, fiecare mebru ar fi tentat sa implementeze doar legile europene care ii convin.

Aceasta ar face imposibila, de exemplu, crearea unei piete unice sau asigurarea circulatiei libere a lucratorilor.Un bun exemplu este cazul unei stewardese de la Sabena din 1976 care a pretins ca a fost platita mai putin si a trebuit sa se pensioneze mai devreme decat insotitorii de zbor de sex masculin. Desi aceasta nu a insemnat o incalcare a legii belgiene din acea perioada, Curtea CE a hotarat in 1976, ca Tratatul de la Roma (care prevede plata egala pentru ambele sexe) avea drept de lege in Belgia sau, in limbaj judecatoresc, avea efect direct. Stewardesa a castigat procesul.

Prioritatea/intaietatea dreptului CE inseamna ca dreptul comunitar are ultimul cuvant, nu apare in Tratatul de la Roma, apare explicit pentru prima data, doar in Tratatul Constitutional.Este, fara doar si poate, un principiu care este acceptat in general de toate statele UE. A fost folosit in mod repetat pentru a desfiinta legile Statelor Membre. Necesitatea logica a acestui principiu este la fel de clara ca aceea a efectului direct. Simplificand de dragul claritatii, „efectul direct” spune ca legile CE sunt automat legi in fiecare Stat Membru.  Prioritatea” spune ca atunci cand legea CE si cea nationala, regionala, locala sunt in conflict,legea europeana trebuie aplicata.

Un exemplu clasic al acestui fapt este cazul Factortame din 1991,acest caz

a confirmat suprematia dreptului CE aspura dreptului britanic. Actul de Transport Maritim Comercial din Marea Britanie, din 1988,

a avut ca rezultat interzicerea dreptului companiei spaniole de pescuit

numita Factortame, de a pescui in apele britanice. Factortame a afirmat la curtile britanice de justitie ca acest lucru incalca legea CE, si a cerut Curtii britanice sa suspende Actul de Transport Maritim Comercial pana cand Curtea Europeana putea lua o hotarare in acest caz (acest lucru necesita, de obicei, cativa ani). Potrivit legii britanice, nicio curte britanica nu poate sa suspende un Act al Parlamentului. Curtea Europeana a hotarat ca, potrivit legii CE, care era suprema fata de legea britanica, o curte nationala ar putea suspenda legi care contravin dreptului european. Astfel ca Inalta Curte de Justitie din Marea Britanie a abolit Actul de Transport Maritim Comercial.

Actele Dreptului Comunitar„Actele Dreptului Comunitar” sau “legislatia europeana”, altele decat Tratatele, se clasifica in urmatoarele tipuri de documente legislative:

Ordonantele se aplica tuturor Statelor Membre, companiilor,autoritatilor si cetatenilor.Ordonantele se aplica imediat de la intrarea in vigoare, de indata ce sunt redactate, nu sunt transpuse in alte legi sau prevederi.

Directivele pot fi aplicate oricaruia din Statele Membre.Totusi,directivele doar traseaza rezultatele care trebuie obtinute. Statele Membre decid, intr-un interval de timp prestabilit, ce trebuie facut pentru a indeplini conditiile prevazute in directiva.

Deciziile sunt acte legislative care se aplica unui anumit Stat Membru, unei anumite companii sau unui anumit cetatean.

Recomandarile sau opiniile sunt doua tipuri de instrumente legislative.

Ele nu obliga la nimic din punct de vedere juridic.

Autonomia

Majoritatea statelor europene au mai multe nivele juridice: locale, regionale si nationale.Curtile inferioare, totusi, nu pot exista independent de Inaltele Curti si, deseori, inaltele curti depind de curtile inferioare (ex. in unele state, Inalta Curte poate da un verdict doar dupa ce cazul a fost judecat si la un nivel inferior).Sistemul juridic din CE este totusi, in intregime, independent de sistemele legale din Statele Membre, potrivit principiului autonomiei.

Consiliul European este constituit din sefii de stat sau de guvern ai SM, iar lucrarile sale sunt gazduite de SM care detine Presedentia Consiliului Uniunii Europene.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }