QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Prezentati etapele parcurse pentru introducerea monedei unice europene si analizati avantajele acesteia
Prezentati etapele parcurse pentru introducerea monedei unice europene si analizati avantajele acesteia


Etapa introducerii monedei unice-1 ianuarie 1999 - 1 iulie 2002  Participarea statelelor membre este conditionata de indeplinirea criteriilor de convergenta, respectiv, a conditiilor necesare pentru adoptarea unei monede unice, constatata de Consiliu pentru fiecare tara separat, prin vot cu majoritate calificata. Statele care nu indeplinesc criteriile de participare la etapa a treia a UEM vor face obiectul unei derogari pentru o perioada de tranzitie in care vor fi monitorizate si sustinute sa indeplineasca aceste criterii.
Obiective principale:intrarea in functiune a Bancii Centrale Europene si transferul catre aceasta a suveranitatilor monetare nationale din partea bancilor centrale ale celor 11 state care au intrat in uniunea monetara (12 state de la l ianuarie 2001, incluzand si Grecia);introducerea EURO - moneda unica europeana si disparitia monedelor nationale;inceperea operarii sistemului de plati TARGET (Trans-European Automated Real-Time Gross Settlement Express Transfer).

Consiliul european, reunit la Bruxelles, la 3 mai 1998, a decis, in urma evaluarii indeplinirii „criteriilor de convergenta' urmatoarele: 11 state membre respectiv Belgia, Germania, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda, indeplinesc conditiile necesare pentru adoptarea monedei unice la 1 ianuarie 1999 si, ca atare, vor participa la cea de-a treia etapa a uniunii economice si monetare;2 state membre respectiv Grecia si Suedia nu indeplinesc conditiile necesare pentru adoptarea monedei unice la 1 ianuarie 1999 si, ca atare, vor intra in categoria statelor cu derogare.

Avantajele monedei unice ● Creste transparenta pietei si a preturilor;Productia si investitiile nu mai sunt influentate de evolutia cursurilor de schimb;Scade costul tranzactiilor, intrucat nu mai include cheltuielile legate de riscul valutar;Se dezvolta relatiile comerciale si financiare intre membrii UE si intre parteneri, intrucat membrii nu mai sunt afectati de riscul valutar in aceeasi masura in care erauexpusi inainte.Euroland-ul”, cu cele 292 de milioane de consumatori, reprezinta cea mai mare piata de desfacere din lume, urmata de SUA, cu 270 de milioane de consumatori si de Japonia, cu 127 de milioane de consumatori. Puterea de cumparare in acest spatiu este ridicata, depasita doar de SUA; 15% din valoarea tuturor bunurilor si serviciilor realizate la nivel mondial provin din Euroland, 20% din SUA si 7,7% din Japonia; 15,7% din exporturile mondiale provin din Euroland, in timp ce numai 12,6% din SUA si 7,7% din Japonia .Crearea monedei unice reprezinta, in opinia lui Romano Prodi, profesor de economie la Universitatea din Bologna, ales in mai 1999 presedinte al Comisiei Europene:- un act de incredere in Europa si, in acelasi timp, o provocare in contextul mai larg al economiei globale. -un eveniment fara precedent in istoria omenirii. Renuntarea la puterea de a emite moneda este, de buna seama, o importanta decizie politica. De fapt, statul renunta la unul dintre instrumentele sale traditionale de suveranitate. In pragul secolului XXI, acest instrument este mai vizibil decat insasi  suveranitatea militara, reprezentata simbolic prin spadaNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }