QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Analizati comparativ federalismul si interguvernamentalismul ca trasaturi ale integrarii europene

Analizati comparativ federalismul si interguvernamentalismul ca trasaturi ale integrarii europene


Federalismul

Teoria neofunctionalista / teoria federalista se bazeaza pe aportul teoretic al lui Jean Monnet la crearea metodei comunitare Obiectivul federalismului este crearea federatiei europene. Scenariul neofunctionalist al lui Monnet prevedea si integrarea politica prin care sa se ajunga in cele din urma, la o veritabila federatie europeana. Integrarea este explicata ca un proces de "contaminare" (spill-over) care are un caracter politic si functional. Spill-over-ul functional argumenteaza ca interconectarea diferitelor sectoare economice ale economiei moderne va crea presiuni tehnice pentru extinderea numarului de sectoare transferate la nivel supranational (de la comert si agricultura, la piata unica si politica monetara), institutiilor supranationale, care vor genera la randul lor noi dezvoltari institutionale (spill-over-ul politic).Etapele "Metodei Monnet"sunt Integrarea va incepe in sectoare din zona low politics, insa acestea trebuie sa fie strategice din punct de vedere economic! Se va crea o autoritate "inalta" (tehnocrati fara un "balast" al interesului national) care sa supravegheze procesul integrationist! Spill-over I: Integrarea unor sectoare specifice ale economiei nationale va crea presiuni functionale pentru integrarea altor sectoare interdependente "Inalta autoritate" va dirija aceste evolutii (CECO > CEE > UEM). Spill-over II : Grupurile nationale de interese isi vor transfera loialitatile si activitatea de lobby catre noul centru. Integrarea este vazuta ca un proces in continua evolutie, fiind rezultatul unei palete largi de procese convergente. Desi procesul a pornit de la integrarea sectoarelor din zona de low politics (politicile economice), el va ajunge si la sectoare esentiale (high politics) - politica externa si de securitate comuna (PESC)

Criticile aduse acestei metode sunt Nu explica cum se pot forma identitatile si un sentiment al loialitatii care sa sustina o asemenea evolutie.- Comportamentul actorilor interesati este determinat de interesele proprii, in mare parte definite in termeni economici.- Uniunea Europeana supravietuieste doar pentru ca reprezinta un raspuns functional la procesul de globalizare.
Interguvernamentalismul

Argumente Suveranitatea rezida in cele din urma in statele-natiune, chiar daca acestea decid sa o exercite in comun; -In explicarea integrarii, contextul national are mai multa importanta decat actorii si procesele la nivel european;- Constiinta nationala, pe care Hoffmann o defineste drept "un sentiment «de coeziune si diferentiere» care separa un grup de altele', va fi intotdeauna esentiala in procesul decizional comunitar.

Ipoteze  Suveranitatea nationala apartine, in ultima instanta, statului-natiune, chiar daca acesta alege sa o exercite in comun la nivel european;- Actorii supranationali vor avea mai putina importanta decat guvernele nationale atunci cand se va decide viitorul statelor-natiune si al Europei;- Integrarea economica nu va atrage dupa sine pe cea politica, conform schemei neofunctionaliste;- Dominarea high politics si a interesului national va prevala;- Identitatea si loialitatea nationala nu sunt foarte predispuse la schimbare.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }