QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Oligarhia
Oligarhia[1]


Se caracterizeaza prin exercitarea puterii de catre un grup restrans de persoane . Principalele modele de oligarhie sunt:
a) Guvernamantul pluripersonal, care este un guvernamant exercitat de mai multe persoane ce nu constituie un grup omogen si nici o categorie sociala distincta. Aceste persoane sunt, adesea, alaturate la putere de jocul evenimentelor, fie ca urmare a unei intelegeri survenite intre ele, fie pentru a neutraliza suspiciunile guvernatilor privind pericolul instaurarii unei tiranii. Persoanele respective, fie exercita colectiv puterea, fie partajeaza atributiile ce decurg din aceasta. Ex.: Triumviratul lui Cezar, Crassus si Pompei.

b) Aristocratia

Aristocratia reprezinta guvernamantul unei categorii sociale privilegiate. Acest guvernamant se exercita numai de catre persoane apartinand acestei categorii, care are un caracter inchis, exclusivist. De regula privilegiile acestei categorii se transmit ereditar, ea dobandind astfel caracter de casta. Ex.: Aristocratia militara spartana.

c) Plutocratia cenzitara

Plutocratia reprezinta si ea guvernamantul unei minoritati sociale privilegiate, numai ca, de aceasta data, minoritatea guvernanta nu este o categorie sociala organic constituita, ci o simpla reuniune de persoane care au in comun faptul ca detin o anumita avere. Plutocratia cenzitara apare ca urmare a acordarii drepturilor electorale pe criterii de avere.d) Partidocratia este forma de guvernamant in care, de fapt, puterea apartine unor partide politice deosebit de puternice care controleaza institutiile statului.
Ion DELEANU, Op. cit, pp. 158-159

Etimologia greceasca a cuvantului regasindu-se in cuvintele oligos = putin numeros; oligoi = numar restrans; arkhe = conducere, comanda.

Termenul provine de la grecescul Aristos = excelenta, nobil;kratos = putere

Termenul este o combinatie a cuvintelor grecesti Plutos = bogatie; kratos = putere
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }