QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Etapele procesului de aderare a Romaniei la NATO
Etapele procesului de aderare a Romaniei la NATO


1. Romania a solicitat formal aderarea la NATO in 1993. Un an mai tarziu, Romania devine primul stat care raspunde invitatiei lansate de NATO de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperarii euro-atlantice in materie de securitate, cu rol major in procesul de includere a noi membrii in NATO.

2. In aprilie 1999 a fost lansat Planul National de Aderare (PNA), destinat sustinerii, pregatirii statelor doritoare sa devina membre NATO. Prin intermediul acestui mecanism, NATO si statele candidate au cooperat in vederea orientarii, sustinerii si evaluarii eforturilor facute in directia pregatirii aderarii la Alianta.
3. La Summit-ul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002), pe baza evaluarii progreselor inregistrate de statele candidate, sefii de stat si de guvern ai tarilor membre ale NATO au decis invitarea Romaniei, alaturi de alte sase state, sa inceapa convorbirile de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

4. Cele trei Planuri Nationale Anuale de pregatire a aderarii statelor candidate la NATO, deja incheiate, au permis Aliantei cunoasterea aprofundata a reformelor intreprinse de statele invitate. In acelasi timp, experienta ciclurilor succesive ale PNA a oferit statelor invitate o baza solida pentru intelegerea principiilor Aliantei si a modului in care se desfasoara activitatea acesteia. Acest lucru a facut posibila reducerea perioadei de derulare a convorbirilor de aderare a statelor invitate la NATO, la numai doua runde de negocieri de aderare, fata de cinci in cazul Cehiei, Poloniei si Ungariei.

a. Prima runda de convorbiri de aderare a Romaniei la NATO, care s-a desfasurat la 13 decembrie 2002, la Bruxelles, a avut ca tema asumarea, de catre Romania, a obligatiilor de natura politica si militara pe care le implica statutul de membru al Aliantei.

b. Cea de-a doua runda a convorbirilor de aderare a Romaniei la NATO, care a avut loc la Bruxelles, la 9 ianuarie 2003, a avut ca tema asumarea, de catre Romania, a obligatiilor privind resursele, securitatea informatiilor si obligatiile juridice rezultate din calitatea de membru NATO.

c. Suplimentar, Romania, similar celorlalte state invitate, a elaborat un calendar pentru finalizarea reformelor necesare facilitarii integrarii in Alianta, document discutat cu statele aliate si aprobat de catre Guvern si Presedintele Romaniei.5. Calendarul a fost anexat la scrisoarea privind confirmarea interesului, vointei si capacitatii Romaniei de a-si asuma obligatiile ce decurg din statutul de membru al Aliantei, pe care ministrul Afacerilor Externe a transmis-o Secretarului General al NATO, inaintea ceremoniei de semnare a Protocoalelor de aderare din 26 martie 2003.

6. O data cu semnarea Protocoalelor de aderare, s-a demarat procesul de ratificare a protocoalelor de catre statele aliate, in conformitate cu procedurile interne specifice. Totodata, pentru acomodarea cu modul de lucru al NATO, statele invitate sunt implicate treptat in activitatile acesteia, prin participarea, ca observatori, la lucrarile majoritatii structurilor aliate.

7. Dupa finalizarea procesului de ratificare, Secretarul General al NATO, in numele statelor aliate, adreseaza viitoarelor state membre invitatia formala de a adera la Tratatul Nord-Atlantic. Pe baza acesteia, statele invitate adopta, potrivit procedurilor nationale, legi prin care se aproba aderarea la Tratatul de la Washington si trimit instrumentele de aderare la Departamentul de Stat al SUA, care este depozitarul Tratatului de Washington. Dupa finalizarea acestor proceduri, cele sapte state care au primit la Praga invitatia de a adera la NATO, vor putea participa in calitate de membrii cu drepturi depline la urmatorul Summit al Aliantei, prevazut pentru iunie 2004.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }