QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Alte organe create de Tratate

Alte organe create de Tratate

Tratatele constitutive - astfel cum au fost modificate - au prevazut si crearea unor organe tehnice investite cu functii de consultare, gestiune sau control, dotate cu personalitate juridica si autonomie de gestiune, fie au prevazut crearea unor simple organisme administrative sau financiare ce completeaza activitatea organelor de baza.

Dintre acestea amintim:

1. Agentia de aprovizionare Eurotom - creata prin art. 54 din Tratatul CEEA - este un organ de gestiune ce se bucura de autonomie financiara, rolul sau fiind legat de aprovizionarea Comunitatii in domeniul energiei atomice si de asigurare a regularitatii pietei in domeniu. Agentia dispune de un statut propriu hotarat de Consiliu in care sunt prevazute modalitatile de gestiune comerciala si capital social.Agentia isi desfasoara activitatea sub controlul Comisiei care ii da directive si dispune de un drept de veto fata de hotararile Comisiei. Orice act al acestui organ este susceptibil de recurs in fata Comisiei care numeste directorul general al Agentiei.

2. Comitetul stiintific si tehnic Eurotom - creat prin art. 134 din Tratatul CEEA - este un organ consultativ ce functioneaza pe langa Comisie si dispune de un statut propriu avand atributii specifice.

3. Fondul de orientare si garantare agricola - FEOGA - creat prin art. 40 din Tratatul CEE[1] si fondul social european - FSE - creat prin art. 123 din Tratatul CEE - sunt organe financiare ce corespund existentei unor conturi proprii gestionate de Comisie. Aceste doua fonduri sunt administrate de comitete proprii create in temeiul dispozitiilor tratatelor.

4. Avocatul Poporului este un organ complementar creat prin Tratatul de la Maastricht ce este numit de  Parlamentul European la inceputul fiecarei legislaturi a institutiei. El are competentele cunoscute in legislatiile nationale astfel ca cetatenii europeni pot depune plangeri privind activitatile diverselor institutii si organe comunitare.

5. Institutul Monetar European - este creat prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht care prevede ca 'incepand cu 1 ianuarie 1994 cand se va trece la realizarea celei de-a 2-a etape de infaptuire a Uniunii Europene si Monetare, se va crea si va functiona un Institut Monetar European dotat cu personalitate juridica care este condus si gestionat de un Consiliu compus din presedinte si guvernatorii bancilor centrale nationale din care unul exercita functia de presedinte (art. 109).

Presedintele Consiliului IME este numit prin acordul comun al statelor membre reunite la nivelul sefilor de state sau de guverne la recomandarea Comitetului guvernatorilor bancilor centrale nationale, dupa consultarea Parlamentului European si a Consiliului IME. El este ales dintre autoritatile profesionale in materie monetara si bancara (intreaga procedura arata importanta acestei functii).Institutul Monetar European este principalul organ de coordonare a politicilor monetare ale statelor membre si de realizare a functionarii sistemului monetar european.

Tratatul de la Maastricht prevede reguli de organizare, functionare si atributiile IME, in dispozitii detaliate fiind aratate de asemenea, etapele si sarcinile specifice fiecarei etape in realizarea Uniunii economice si monetare.
Art. 40 CEE: '#n vederea atingerii scopurilor prevazute in art. 33 (: cresterea productivitatii agriculturii, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populatia agricola, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarilor, asigurarea unor preturi rezonabile in livrarile catre consumatori, se instituie o organizare comuna a pietelor agrticole. #n functie de produse, aceasta organizare imbraca una dintre urmatoarele forme: a) norme comune in materie de concurenta; b) o coordonare obligatorie a diverselor organizatii ale pietelor nationale; c) o organizare europeana de piata'.

Art. 123 CEE. Pentru a imbunatati posibilitatile de angajare a lucratorilor pe piata interna si pentru a contribui astfel la ridicarea nivelului de viata, se instituie, un Fond Social European care vizeaza promovarea in interiorul Comunitatilor a posibilitatilor de ocupare si mobilitatea geografica si profesionala a lucratorilor, precum si facilitarea adaptarii lor la transformarile industriale si la evolutia sistemelor de productie, mai ales prin formare si reconversie profesionala.

Art. 124 CEE - Fondul este administrat de Comisie. #n indeplinirea acestei sarcini Comisia este asistata de un Comitet, prezidat de un membru al Comisiei si compus din reprezentanti ai guvernelor si organizatiilor sindicale ale angajatorilor si angajatilor.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }