QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Aparitia constitutiei
Aparitia constitutiei


Momentul aparitiei constitutiei este unul de natura controversata, doctrina juridica fiind impartita in ceea ce priveste stabilirea acestui moment. Dificultatea se datoreaza faptului ca uneori nu se iau in consideratie constitutia cutumiara si constitutia mixta (scrisa si cutumiara), ci numai cea scrisa si, bineinteles, faptul ca nu se apreciaza fenomenul constitutie in toata complexitatea lui. Astfel, exista voci care afirma ca prima constitutie a aparut in Anglia; alte voci afirma ca primele constitutii au aparut o data cu ajungerea la putere a burgheziei, in timp ce alti autori subliniaza ca din punct de vedere cronologic constitutia americana a aparut inaintea celei franceze.
Trebuie remarcata exagerarea afirmatiei potrivit careia o data cu instaurarea burgheziei la putere apare si constitutia. Desi in mare parte exact, un asemenea punct de vedere nu ia in considerare procesul indelungat de formare a constitutiei. Un asemenea punct de vedere face trimitere numai la constitutia scrisa, ramanand in afara cercetarii constitutia cutumiara, precum si constitutia mixta (reguli cutumiare). In fine, un asemenea punct de vedere ar avea neajunsul de a face sa se creada ca pana la instaurarea puterii burgheziei statele nu au avut reguli constitutionale care sa le organizeze.

Crearea constitutiei trebuie privita ca un proces indelungat, proces inceput cu mult inainte de revolutia burgheza si in care burghezia a jucat un rol hotarator, desavarsit prin adoptarea constitutiei scrise. Daca secolul al XVIII-lea este hotarator in definirea conceptului actual de constitutie, nu credem ca lui i se datoreaza si inventarea constitutiei, ca ansamblu de norme fundamentale de organizare a statului. Normele constitutionale – indiferent daca au fost numite asa – au existat de la aparitia statelor suverane, caci in orice stat au existat anumite reguli fundamentale de organizare si functionare a guvernarii. Meritul burgheziei venite la putere consta in sistematizarea acestor reguli – desigur, completate si adaptate ordinii si intereselor instaurate – intr-o lege scrisa, adoptata cu forme si proceduri solemne si investite cu cea mai inalta forta juridica. Aparitia constitutiei este legata de necesitatea afirmarii si protejarii printr-un ansamblu de norme cu putere juridica suprema, adoptate in forme solemne, a puterii instaurate. Practic, aparitia statului de drept depinde de aparitia constitutiei, prin intermediul ei guvernantii fiind pusi sub incidenta regulilor juridice. Prima constitutie aparuta in lume este constitutia engleza, desi procesul de formare a acestei constitutii, inceput o data cu adoptarea in 1215 a Magnei Charta Libertatum, a continuat si dupa adoptarea primelor constitutii scrise. Prima Constitutie scrisa este constitutia americana din anul 1787 (Constitutia de la Philadelphia). Trebuie observat insa ca, inaintea acesteia, unele state americane eliberate de sub dominatia engleza isi adoptasera deja constitutii scrise, rigide, ca, de exemplu, Virginia (1776), New Jersey (1777) etc.In ceea ce priveste Europa, de regula, se afirma ca prima constitutie scrisa este cea adoptata in Franta in anul 1791. Desigur, pot fi avute in vedere alte afirmatii, precum cea potrivit careia Suedia poseda o constitutie scrisa inca de la mijlocul secolului XIV, iar prima constitutie suedeza „propriu-zisa” a fost elaborata in 1634, sau cea potrivit careia intaietate ar avea Constitutia Poloniei din 1791. Dupa victoria revolutiei franceze, si alte state europene si-au elaborat constitutii, precum: Suedia (8 iunie 1809), Norvegia (17 mai 1814), Olanda (24 august 1815) etc. Astfel, statele si-au adoptat, treptat, constitutii, iar constitutia a devenit nu numai legea fundamentala a unui stat, ci si documentul politic si juridic care marcheaza un moment important in dezvoltarea economico-sociala si politico-juridica a statelor.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }