QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Specificul studiului psihologiei educatieiSPECIFICUL STUDIULUI PSIHOLOGIEI EDUCATIEI

1.1. Statutul epistemologic al psihologiei educatiei

      Psihologia (din grecescul psyche = suflet si logos = stiinta) se afirma ca stiinta centrala despre om si relatiile interumane, studiind fenomenele psihice si urmarind descrierea si explicarea lor prin intermediul unui ansamblu de legi si modalitati determinative. Altfel spus, psihologia se ocupa cu descrierea si clasificarea proceselor, starilor, trasaturilor si caracteristicilor psihice, cu studiul dezvoltarii specifice ce le caracterizeaza in diferite conditii, cu extragerea legilor activitatii psihice si ale psihismului, in vederea intelegerii si folosirii lor in practica oricaror activitati umane.
      Psihologia vizeaza atat interioritatea, cat si exterioritatea umana. Pe de o parte, fenomenele psihice se manifesta in interior, ca fapte subiective, putand avea forma de procese psihice, activitati psihice, trasaturi psihice sau conditii reglatorii pentru activitatile psihice, asa cum rezulta din schema de mai jos. Pe de alta parte ele se desfasoara in exterior, prin intermediul comportamentelor si conduitelor (ca ansamblu de comportamente, operatii si actiuni convergente aceleasi motivatii).

      Comportamentul grupeaza ansamblul reactiilor si actiunilor ce pot fi observate in exterior. El este oglinda vietii psihice, latura manifesta extrinseca a acesteia.

      Intre activitatea interna, subiectiva (viata psihica) si activitatea externa, observabila sunt raporturi de interactiune, interdependenta si interconditionare reciproca. Ele formeaza activitatea psiho-comportamentala ce se intemeiaza pe experienta acumulata de subiect si este conditionata de resursele, posibilitatile si caracteristicile acestuia. 

      Psihismul se exprima prin comportamente si stari subiective, trairi interioare si constituie substratul tuturor schimbarilor ce au loc in conduitele si constiinta omului, iar activitatea nervoasa superioara constituie substratul lui material.


I. Procese psihice

Cognitive

Senzoriale

(primare)

Senzatii

Perceptii

Reprezentari

Logice (superioare)

Gandire

Memorie

Imaginatie

Afective

Dispozitii afective

Afecte

Emotii

Sentimente

Pasiuni

Volitive (vointa)

II. Activitati psihice

Comunicare

Joc

Invatare

Munca

Conditii stimulatoare si facilitatoare

pentru activitate

Motivatie

Atentie

Deprinderi

III. Insusiri psihice de personalitate

Temperament

Aptitudini

CaracterClasificarea fenomenelor psihice

In ansamblu, domeniul psihologiei circumscrie: fenomenele subiective / psihice; desfasurarile comportamentale; activitatea umana, considerata in unitatea dintre latura interna si cea externa; sistemul personalitatii, cu trasaturile, structurile si particularitatile acesteia.

Educatia (din latinescul educo / educere = crestere, hranire, cultivare) este o activitate complexa, ce se realizeaza printr-un lant nesfarsit de actiuni interpersonale si sociale, in vederea transformarii individului intr-o personalitate activa, creatoare, libera si autonoma. Acest proces de formare si dezvoltare a personalitatii umane este compatibil cu modelul axiologic al comunitatii si societatii care-l promoveaza. 


1.2. Prioritati ale studiului psihologiei educatiei

      Urmarind optimizarea instruirii si educatiei, psihologia educatiei este o ramura aplicativa a psihologiei, pe langa multe altele cum ar fi: psihologia muncii, psihologia medicala, psihologia judiciara, psihologia sportului etc. Toate urmaresc ca, pe baza unor cercetari psihologice sa se amelioreze o activitate sau alta. Ca ramura a psihologiei, psihologia educatiei ocupa un loc important in domeniul mai larg al cunostintelor psihologice fundamentale si aplicativ-practice, precum si in sistemul stiintelor care se ocupa de educatie: psihologia generala, psihologia copilului, psihologia dezvoltarii, psihologia patologica, sociologie, pedagogie, stiintele comunicarii etc.

      Psihologia educatiei studiaza o multitudine de fenomene, activitati, relatii, legitati, precum: legile ce guverneaza activitatile psihocomportamentale si psihologia sociala a indivizilor supusi influentelor educatiei; dezvoltarea psihismului de-a lungul diferitelor stadii de varsta (si in special la varsta scolara) si factorii dezvoltarii psihice; fundamentele psihologice ale instruirii si educatiei (modul in care se dobandesc cunostintele, se formeaza trasaturile de personalitate, se construiesc abilitatile); bazele psihologice ale selectarii si utilizarii metodelor de interventie asupra individului (metode de predare-invatare-evaluare); aspectele subiective ale unor fenomene cu conotatii pozitive sau negative in viata individului (succesul sau insuccesul scolar si social); dimensiunile psihologice ale agentilor implicati in activitatile instructiv-educative (relatiile dintre educat si educator, elemente de psihologie a grupului, climatul educativ etc.); relatiile dintre diverse variabile educationale (formele de educatie socio-profesionala, conditiile exterioare ale procesului educational etc).

      In consecinta, psihologia educatiei contribuie hotarator la pregatirea psihologica a profesorilor, aducand solutii practice in rezolvarea unor probleme educative. Din punct de vedere practic, cunostintele acumulate de psihologia educatiei sunt pretioase pentru toti cei implicati in actul educativ si oricine este supus influentelor educative si exercita asemenea influente. Necesitatea cunoasterii psihologice deriva din aceea ca actul de instruire si de educatie trebuie sa se adapteze la situatii infinit de variate, data fiind diversitatea aptitudinilor, atitudinilor si aspiratiilor individului.


Intrebari de autoevaluare

Care este domeniul de preocupari al psihologiei?

Pe ce planuri se manifesta fenomenele psihice?

Descrieti clasificarea fenomenelor psihice.

Definiti educatia.

Care sunt preocuparile care se circumscriu psihologiei educatiei?


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }