QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Inventarul BarOn pentru determinarea coeficientului emotional - BarOn EQ-I (Emotional Quotient Inventory)Inventarul BarOn pentru determinarea coeficientului emotional - BarOn EQ-I (Emotional Quotient Inventory)


BarOn EQ-i este:

elaborat de Reuven BarOn in 20 de ani de cercetare si validat stiintific

- primul instrument de evaluare a inteligentei emotionale care a fost comercializat(BarOn, 2002, apud Akers, C. et al., 2005);

- primul chestionar de evaluare a inteligentei emotionale care a fost trecut in revista in Buros Mental Measurement Yearbook in cadrul sectiunii personalitate (Plake &Impara, 1999, apud BarOn, 2005);- tradus de la elaborare in mai mult de 30 de limbi (BarOn, R., 2005);

- cea mai folosita masura a inteligentei emotional-sociale pana in prezent (BarOn, 2004, apud BarOn, 2005).

Poate fi aplicat subiectilor cu varste de 16 ani si mai mari.

Varianta principala a inventarului este un test bazat pe autoraportare, insa a fost elaborata si o varianta care permite evaluarea la 360 de grade si este destinata in principal utilizarii in organizatii.

Timpul de administrare este de aproximativ 30 de minute.   


2. Instrumente alternative pentru determinarea inteligentei emotionale


Geneva Appraisal Questionnaire, realizat de Geneva Emotion Research Group.

Emotional Intelligence Appraisal elaborat de Bradberry si Greaves

Emotional Competence Inventory 360 (ECI), elaborat de Daniel Goleman si Richard Boyatzis.  

Work Profile Questionnaire - EQ version (WPQei).

Testul de inteligenta emotionala Meyer-Salovey-Caruso (MSCEIT

Genos EI, realizat de Ben Palmer si de Organizational Psychology Research Unit (OPRU).


3. Notiunea de inteligenta emotionala care a stat la baza construirii inventarului


Modelul BarOn al inteligentei emotional-sociale furnizeaza baza teoretica pentru EQ-i, care a fost dezvoltat pentru a evalua diferite aspecte ale acestui construct si pentru a examina conceptualizarea acestuia(BarOn, R., 2006).

Modelul BarOn afirma ca inteligenta social-emotionala este o transsectiune a competentelor, deprinderilor si facilitatorilor emotionali si sociali care determina cat de eficient ne intelegem si exprimam pe noi, ii intelegem pe altii si ne relationam cu ei si facem fata solicitarilor zilnice(idem).

BarOn a precizat ca inventarul sau poate mai bine fi descris ca fiind o masura bazata pe autoraportare a comportamentului competent emotional si social care furnizeaza o estimare a inteligentei sociale si emotionale a unei persoane.


4. Etape in construirea testului


Dezvoltarea inventarului EQ a urmat sase stadii majore intr-o perioada de 17 ani (BarOn, R., 2005):

1) identificarea si clasificarea logica a diferitelor reflectii referitoare la competentele emotionale si sociale pornind de la experienta autorului ca psiholog clinician si de la trecerea in revista a literaturii de specialitate.

2) definirea clara a clusterilor individuali esentiali de competente, deprinderi si facilitatori rezultati din etapa anterioara.

3) generarea initiala a aproximativ 1000 de itemi pornind de la experienta profesionala a autorului, trecerea in revista a literaturii de specialitate si de la imputul practicienilor din domeniul sanatatii care au fost solicitati sa genereze, ghidati de definitiile autorului, intrebarile pe care le-ar pune intr-o situatie de interviu.  

4) includerea a 15 scale primare si a 133 de itemi, selectia acestora realizandu-se pe baza unei combinatii de consideratii teoretice si date statistice rezultate din analiza itemilor si analiza factoriala.

5) etalonarea initiala a versiunii finale a instrumentului pe 3831 de adulti din America de Nord in 1996.

6) continuarea etalonarii si validarii instrumentului pe diferite culturi.5. Proprietati psihometrice

.1. Fidelitatea

Conform lui BarOn(1997, apud Akers, C. et al., 2005) fidelitatea test-retest a fost de 0,85 dupa o luna si de 0,75 dupa 4 luni.

Rezultatele estimarii fidelitatii test-retest sunt de 0,72 pentru barbati(n=73) si de 0,80 pentru femei(n=276) la un interval de 6 luni(BarOn, 2004, apud BarOn, 2005).

Coeficientul global de consistenta interna este de 0,97 pe un esantion de nord americani (BarOn, 1997b, apud BarOn, 2005).

Consistenta interna reexaminata pe 51623 adulti din America de Nord, a relevat rezultate aproximativ identice, gasindu-se o crestere usoara a mediei cu 0,025(BarOn, 2004, apud BarOn, 2005).

Valorile Alpha Cronbach publicate pentru EQ-i au fost cuprinse intre 0,69 si 0,86, cu un coeficient mediu de consistenta interna de 0,76 (Jaeger, A.J., Caison, A.L., 2006).


5.2. Validitatea


5.2.1. Validitatea de construct a  EQ-i confirma faptul ca modelul BarOn descrie inteligenta emotionala si sociala (BarOn, 2005). Autorul si-a propus sa demonstreze ca EQ-i coreleaza mai puternic cu alte instrumente de evaluare a ESI decat cu masuri ale unor constructe de natura diferita si anume inteligenta cognitiva sau personalitatea.

Potrivit lui BarOn( , cercetarile au confirmat faptul ca:

EQ-i are o parte mica de suprapunere cu testele cognitive;

EQ-i are un grad mai mare de suprapunere cu testele de personalitate decat cu rezultatele la testele cognitive. Constatarile redate la acest punct si la cel anterior contribuie la demonstrarea validitatii de construct divergente a inventarului BarOn.

cel mai mare grad de suprapunere a fost gasit intre EQ-i si masuri ale inteligentei emotionale si sociale, ceea ce sustine validitatea de construct convergenta a inventarului BarOn.

BarOn(2005), pornind de la prezentarea rezultatelor unor cercetari afirma ca:

- nu mai mult de 4% din varianta la EQ-i poate fi explicata prin inteligenta cognitiva potrivit unei metaanalize recente a 10 studii(n>5,000).

- gradul de suprapunere dintre EQ-i si testele de personalitate este probabil nu mai mare de 15% bazandu-se pe 8 studii la care au participat mai mult de 1700 de indivizi. Autorul observa ca aceasta suprapunere este mai mica decat s-a crezut anterior si sugereaza ca EQ-i evalueaza altceva decat trasaturile de personalitate.

- rezultatele au indicat ca gradul de suprapunere dintre EQ-i si masuri ale inteligentei emotionale si sociale este de aproape 36%, si precizeaza ca acesta reprezinta un procent substantial cand se evalueaza validitatea de construct conform lui Anastasi(1988).


5.2.2. Validitatea predictiva


Validitatea predictiva este demonstrata prin faptul ca inventarul prezice variate aspecte ale comportamentului,  performantei si eficientei umane.

Conform lui BarOn(2005), 20 de studii predictive, realizate pe 22971 de subiecti din sapte tari, au examinat capacitatea inventarului sau de a prezice performanta in interactiuni sociale, la scoala si la locul de munca, impactul inteligentei emotionale operationalizate cu ajutorul inventarului asupra sanatatii psihologice, asupra sanatatii fizice, autoactualizarii si starii subiective de bine. Au fost gasite relatii pozitive intre inteligenta emotionala si sociala si variabilele mentionate anterior.

Coeficientul mediu de validitatea predictiva, rezultat din aceste studii, este de 0,59, ceea ce sugereaza ca modelul BarOn este capabil sa prezica variate aspecte ale performantei umane(idem).


5.3. Relatia dintre modelul BarOn al inteligentei emotionale si sociale si performanta la locul de munca


Pornind de la sase studii realizate impreuna cu colegii sai (BarOn, 1997, 2004; BarOn et al., 2005; Handley, 1997; Ruderman & BarOn, 2003), dintre care 5 studii au avut ca subiecti militari, BarOn(2005) sustine ca prin utilizarea inventarului sau a demonstrat ca exista o relatie semnificativa intre inteligenta emotionala si sociala si performanta ocupationala.

Coeficientul mediu de validitate predictiva pentru cele sase studii este deasupra valorii de 0,54, ceea ce semnifica ca aproximativ 30% din varianta performantei ocupationale este bazata pe inteligenta emotional-sociala descrisa de modelul BarOn (idem).


6. Aplicabilitate

BarOn EQi poate fi folosit in diferite medii si situatii. Este folosit in:

Domeniile: organizational, consiliere, clinic, educatie, medicina, juridic si in cercetare;

- dezvoltarea personalului managerial superior;

- coaching pentru indivizi si grupuri;

- dezvoltare personala, a grupului si organizationala;

- masurarea gradului de inteligenta emotionala a unui individ, a potentialului sau de sanatate emotionala si starii sale psihologice de bine;

- evaluarea slabiciunilor si punctelor tari psihologice si sociale;

- selectia angajatilor;

Printre utilizatorii potentiali ai EQ-I se numara: profesionistii in resurse umane, consultantii in dezvoltare organizationala, consilieri de cariera, psihologi, psihiatrii, medici si asistenti sociali.

Rezultatele trebuie intotdeauna combinate cu informatii provenite din alte surse.


7. Date despre structura testului


BarOn EQ-i contine 133 itemi, patru indici de validitate si doi factori de corectie.

Scorul EQ total ridicat indica indivizii care sunt constienti de emotiile lor, se simt bine cu ei insisi, au un succes satisfacator in realizarea potentialului lor, inteleg modul in care simt ceilalti si au in general succes in relationarea cu alti oameni, isi administreaza stresul bine si rareori isi pierd controlul, sunt realisti, asertivi, au un succes satisfacator in rezolvarea problemelor, sunt in general fericiti si au o perspectiva pozitiva asupra vietii.


Componentele inteligentei emotionale si sociale evaluate de inventarul de inteligenta emotionala BarOn sunt urmatoarele:


DIMENSIUNEA INTRAPERSONALA (Intrapersonal) - scorurile inalte indica indivizi care sunt constienti de emotiile lor, se simt bine in raport cu sine si au un sentiment pozitiv in raport cu ceea ce fac in vietile lor.

Subscale componente:

- Constiinta emotionala de sine (Emotional Self-Awareness - ES) - abilitatea de a recunoaste propriile sentimente;

- Asertivitatea (Assertiveness - AS) - reprezinta capacitatea de exprimare a sentimentelor, credintelor si gandurilor si sustinerea lor intr-o maniera non-destructiva;

- Grija de sine (Self-Regard - SR) - reprezinta capacitatea de intelegere, acceptare si respectare a propriei persoane;

- Autorealizarea (Self-Actualization - SA) - abilitatea unei persoane de a- si utiliza plenar capacitatile potentiale, de a face ceea ce poate face, capacitatea persoanei de implicare in cautarea unor scopuri, teluri care au o anumita semnificatie pentru ea si de a se bucura actionand in sensul realizarii acestora;

- Independenta (Independence- IN) - reprezinta capacitatea de a se ghida si autocontrola in gandire si in actiune; capacitatea de a fi independent emotional.


DIMENSIUNEA INTERPERSONALA (Interpersonal) - scorurile inalte semnifica indivizi responsabili si de incredere care au deprinderi sociale bune, care ii inteleg, interactioneaza si se relationeaza bine cu altii.

Subscale componente:

- Empatie (Empathy- EM) - reprezinta capacitatea de a intelege si aprecia emotiile celorlalti, de a fi constient de acestea;

- Responsabilitate sociala (Social responsibility- SR) - reprezinta capacitatea unei persoane de a fi un membru cooperant si constructiv in societatea in care traieste;

- Relatii interpersonale (Interpersonal Relationship- IR) - reprezinta capacitatea de a stabili si mentine relatii mutuale satisfacatoare cu alte persoane, caracterizate prin apropiere emotionala, intimitate si oferire/ acceptare de afectiune.


ADAPTABILITATE (Adaptability) (ADeq) - scorurile la aceasta scala compozita identifica oamenii care sunt in general flexibili, realisti, eficienti in intelegerea situatiilor problematice si competenti in obtinerea solutiilor adecvate, capabili sa gaseasca modurile optime de a aborda dificultatile zilnice.

Subscale componente:

- Testarea realitatii (Reality Testing - RT) - reprezinta capacitatea de a realiza corespondenta intre ceea ce este traire emotionala si ceea ce exista obiectiv;

- Flexibilitate (Flexibility - FL) - reprezinta capacitatea persoanei de a-si ajusta propriile emotii, judecati si comportamentul la situatiile si conditiile schimbatoare ale mediului inconjurator;

- Rezolvarea problemelor (Problem Solving - PS) - reprezinta capacitatea de a identifica si defini problemele, precum si gasirea si implementarea eficienta a solutiilor potentiale.


MANAGEMENTUL STRESULUI (Stress Management) (SMeq) - scorurile inalte indica indivizii capabili sa infrunte stresul fara sa cedeze sau sa-si piarda controlul. Acestia sunt in general calmi, rareori impulsivi si lucreaza eficient sub presiune.

Subscale componente:

- Toleranta la stress ( Stress Tolerance - ST) - reprezinta capacitatea de a trece peste situatii stresante, evenimente ce presupun divergente si emotii puternice fara a ceda nervos; reprezinta capacitatea de a actiona si a ramane pozitiv in situatii stresante;

- Controlul reactiilor (Impulse control - IC) - reprezinta capacitatea de a amana sau de a rezista, de a stapani propria tentatie de a actiona impulsiv, fara ratiune, pripit. Semnifica controlul propriilor emotii.


STAREA GENERALA (General Mood) (GMeq)  - scorurile inalte indica indivizii placuti, optimisti, care stiu cum sa se bucure de viata. Acest atribut este o componenta motivationala importanta in rezolvarea problemelor si tolerarea stresului.

Subscale componente:

- Optimism (Optimism - OP) - reprezinta capacitatea individului de a privi partea pozitiva a lucrurilor si de a- si mentine o atitudine pozitiva, chiar daca simte aversiune sau are sentimente negative;

- Fericirea (Happiness- HA) - reprezinta abilitatea persoanei de a se simti multumita de propria viata, de a se bucura de sine si cu altii, de a se distra si exprima sentimente pozitive.


Indicii de validitate

rata de omisiune (OR) - OR tolerata este de 6%;

indexul de inconsistenta - indica respondentii care se contrazic sau raspund la intamplare. Un scor mai mare de 12 va determina punerea sub semnul intrebarii a validitatii raspunsurilor;  

scalele de impresie pozitiva(PT) si negativa(NI) - sunt proiectate pentru a identifica respondentii ce afiseaza o imagine exagerat de pozitiva sau negativa. Cand scorurile PT sau NI depasesc doua deviatii standard de la medie(30 puncte), rezultatele sunt considerate invalide.  

Factorii de corectie

Scorurile PT si NI care sunt mai mici de 2 deviatii standard sunt folosite pentru a crea un factor de corectie destinat ajustarii (scaderii sau cresterii) scorurilor la scala totala si la subscale in raportul computerizat.


8. Cotarea itemilor si calcularea scorurilor brute la scala totala, scalele compozite si la subscale

Toate intrebarile din foaia de raspuns, exclusiv cele prezentate mai jos (notate cu E1 si E2), primesc numarul de puncte corespunzator scalei: 5 puncte  - "Foarte adevarat pentru mine", 4 puncte - "Adevarat pentru mine", 3 puncte - "Uneori adevarat pentru mine", 2 puncte - "Rar adevarat pentru mine", 1 punct - "Foarte rar adevarat pentru mine".

E1 sunt intrebari duble. Daca in fisa de raspuns nu au acelasi raspuns, nu se acorda nici un punctaj nici uneia din cele doua intrebari din dubla. Daca au acelasi punctaj, se foloseste cotarea normala.

E2 cuprinde itemi cu cotare modificata, pentru care scala de cotare se inverseaza.

Pentru obtinerea scorurilor brute pentru fiecare subscala se foloseste o formula speciala.

Pentru obtinerea scorurilor brute pentru fiecare dintre cele cinci dimensiuni se face media aritmetica a rezultatelor obtinute la subscalele proprii.9. Transformarea scorurilor brute in scoruri standard

Scorurile brute EQ sunt convertite in scoruri standard bazate pe o medie de 100 si o deviatie standard de 15, ca si in cazul scorurilor IQ.


10. Interpretarea scorului total, al scalelelor compozite si subscalelor

Cu cat scorurile sunt mai mari, cu atat mai pozitiva este predictia pentru functionarea eficienta in infruntarea cerintelor si provocarilor cotidiene. Scoruri EQ scazute sugereaza o inabilitate de a fi eficient si posibila existenta a problemelor emotionale, sociale si/sau comportamentale.

Semnificatia scorurilor standard, cuprinse intre 50 si 150, este, dupa Akers, C. et al.(2005), urmatoarea:

- extrem de inalt - capacitate emotionala dezvoltata bine atipic

120-129 - foarte inalt - capacitate emotionala extrem de bine dezvoltata

110-119 - inalt - capacitate emotionala bine dezvoltata

- mediu - capacitate emotionala adecvata;

- slaba - capacitate emotionala subdezvoltata, necesita imbunatatirea;

- foarte slab - capacitate emotionala subdezvoltata extrem, necesita imbunatatirea;

- Sub 70   - extrem de slab - capacitate emotionala disfunctionala atipic, necesita imbunatatirea.

Rezultatele obtinute prin testarea unui grup reprezinta predispozitia grupului in general si nu sunt aplicabile fiecarui individ in parte.


11. Rapoarte ale evaluarii cu inventarul BarOn EQ-i

Raportul individual sumar prezinta, in 4 pagini cu grafice, scorul EQ global, scorul pentru fiecare din cele 5 scale compozite si pentru cele 15 subscale si scorurile la scalele de validitate.

Raportul dezvoltarii include informatia disponibila in sumarul individual ca si explicatia profunda a semnificatiei scorurilor, punctele individuale slabe si cele tari si actiunile necesare pentru imbunatatirea inteligentei emotionale. 

Raportul resurse prezinta scorurile intr-un format grafic util in dezvoltarea, coaching-ul si consilierea clientului. Este folosit in mod ideal pentru a impartasi rezultatele respondentului, acest raport omite scorurile numerice in partea grafica si foloseste in locul acestora terminologie cum ar fi "arie pentru imbogatire", "functionare eficienta" si "deprinderi crescute".

Disponibila atat in raportul de dezvoltare cat si in cel referitor la resurse, exista o sectiune separata dedicata consilierilor ce contine toate scorurile numerice, informatii legate de validitate si alte date legate de scoruri.

Raportul Grup furnizeaza 30 de pagini cu sumarul rezultatelor la inteligenta emotionala pentru un grup de respondenti.

Raportul individ de-a lungul administrarilor demonstreaza una dintre cele mai evidente caracteristici ale EQ - aceea ca poate fi imbunatatit si dezvoltat in timp. Raportul compara doua pana la patru administrari la un respondent pentru a sublinia ariile care s-au imbunatatit si cele care necesita imbunatatiri viitoare. 

Raportul individ in raport cu grupul compara rezultatele unui individ cu cele ale grupului de care apartine pentru a putea investiga daca diferentele sunt benefice sau impiedica munca in echipa.

Raportul Grup fata de grup permite compararea  scorurilor a doua grupuri.

Raportul grupuri de-a lungul administrarilor compara rezultatele a doua pana la patru administrari pentru acelasi grup. Acest raport este un instrument valoros pentru evaluarea eficientei eforturilor de interventie si a programelor de training.


12. Materiale documentare si de administrare

Manualul tehnic cuprinzator furnizeaza informatii detaliate in legatura cu administrarea, cotarea, interpretarea, dezvoltarea, etalonarea, fidelitatea si validitatea inventarului.

Ghidul facilitator explica cum se pot interpreta corect rezultatele la chestionar si cum se poate acorda feedback respondentilor.

Manualul concis al utilizatorului este ideal pentru profesionistii care au nevoie doar de informatia esentiala legata de administrare, cotare si interpretare.

Ghidul administratorului furnizeaza utilizatorilor informatie detaliata despre procedurile de administrare, mentinerea confidentialitatii si obtinerea consimtamantului informat.

Cu ajutorul software-ului, BarOn EQ-i poate fi rapid administrat, cotat si pot fi raportate rezultatele.

Subiectii pot fi evaluati online complet cu inventarul BarOn. Raspunsurile sunt cotate de MHS, firma care comercializeaza inventarul, si se trimite un raport prin email, fax sau posta.


13. Forme aditionale ale BarOn EQ-i


13.1. BarOn EQ-interview RV

BarOn EQ-interview RV a fost elaborat pentru folosirea in timpul procesului de intervievare dupa administrarea inventarului in scopul obtinerii unei intelegeri mai profunde a clientului. Pentru fiecare dintre cele 15 subscale ale inventarului, interviul furnizeaza intrebari de verificare elaborate pentru a obtine informatie in legatura cu functionarea intervievatului in fiecare arie. Folosind informatia obtinuta cu ajutorul intrebarilor de verificare, intervievatorul evalueaza individul in raport cu un numar de itemi. Evaluarile sunt facute pe o scala in 5 puncte aranjate de la "Foarte rar adevarat" la "Foarte des adevarat".


13.2. BarOn EQ-360

BarOn EQ-360, elaborat de Reuven BarOn si Richard Handley, evalueaza inteligenta emotionala si sociala a unui individ din perspectiva mai multor evaluatori(manageri, colegi, subordonati directi, clienti, membrii de familie sau prieteni, altii evaluatori). Evaluarea la 360 de grade este destinata neutralizarii tendintei evaluatului de a face o impresie favorabila. Evaluarile observatorilor la EQ-360 sunt combinate cu rezultatele probei standard BarOn EQ-i bazata pe autoraportare.

Evaluarile BarOn EQ-360 sunt ideale pentru utilizarea in medii organizationale unde dezvoltarea interactiunii umane de succes la nivel interindividual, al echipelor si organizatilor este esentiala(BarOn, Handley, 2007).

Evaluarea EQ-360 identifica punctele cheie puternice ale angajatilor precum si impedimentele in raport cu performanta de varf ce pot fi imbunatatite sau dezvoltate mai mult(BarOn, Handley, 2007). Procesul de evaluare poate fi de asemenea folosit pentru a masura progresul in cazul in care coachingul formal este folosit ca o strategie de dezvoltare pentru imbunatatirea deprinderilor in domeniul inteligentei emotionale(idem).Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }