QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Ratiunea
Spiritele logice , obisnuite cu lanturi de rationamente riguroase , nu se pot opri sa nu recurga la acest mod de persuasiune atunci cand se adreseaza multimilor , iar lipsa de efect a argumentelor lor ii surprinde intotdeauna . Consecintele matematice uzuale bazate pe silogism , adica pe asociatii de identitate , scrie un logician sunt necesare Necesitatea ar forta chiar si asentimentul unei mase anorganice , daca aceasta ar fi capabila sa urmareasca asociatiile de identitate ."
De exemplu : Daca se incearca sa convingem prin rationament spiritele primitive , pe salbatici sau pe copii , de exemplu ne vom da seama de slaba valoare pe care o are acest mod de argumentare .Nu este nevoie sa ne coboram pana la fapturile primitive pentru a constata completa neputinta a rationamentelor atunci cand ele au de luptat impotriva sentimentelor . De exemplu : Daca ne reamintim cat de tenace au fost , timp de mai multe secole , superstitiile religioase celei mai elementare logici . Timp de aproape 2 mii de ani cele mai luminoase genii au fost ingenuncheate sub legile lor si a trebuit sa ajungem in epoca moderna pentru ca veracitatea lor sa fi putut fi doar contestata .
Evul Mediu si Renasterea au avut multi oameni luminati ; nu au


avut insa macar unul singur al carui rationament sa fi demonstrat laturile infantile ale acestor superstitii , facand sa se nasca o cat de mica indoiala asupra actelor criminale ale diavolului sau asupra necesitatii de a-i arde pe vrajitori . Negresit , ratiunea umana nu a reusit sa antreneze umanitatea pe fagasele civilizatiei cu ardoarea si cutezanta cu care au pus-o in miscare himerele sale .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }