QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Indemanari de autoservire



Indemanari de autoservire


Nu este neobisnuit pentru indivizi cu intarzieri mintale de a fi in urma cu indemanari intrinseci de baza. Nici nu e neobisnuit pentru ei sa necesite asistenta considerabila din partea parintilor si altor adulti alti pentru a indeplini chiar sarcini de baza ca de exemplu imbracarea si spalarea. Insa, cu rabdare, instructie sistematica, multi studenti cu intarzieri mintale pot sa invete complexe indemanari intrinseci. O data ce studentul devine mai stapan pe sine, va avea un tonus mai bun si va fi mai usor de ingrijit. De asemenea invatand sa fie stapan pe sine studentul va fi mai usor de integrat in scoala si comunitate. De exemplu, studentii care folosesc toaleta e mai probabil sa fie acceptati in colectivitate decat ceilalti.

Capitolul acesta prezinta programele pentru predarea studentului sa manance cu o lingura, sa-si  diversifice dieta, sa manance cand i se cere, sa se imbrace si dezbrace, pieptanatul, periatul dintilor, spalatul mainilor si folosirea toaletei. In mod evident, indemanarile din acest capitol nu vor epuiza toate nevoile studentului. Oricum, un numar suficient de principii sunt ilustrate de care se poate tine seama cand construim programele aditionale. Programele prezentate in acest capitol sunteti exemple de programe prezentate in detaliu de alti cercetatori. Cercetari de acest tip sunt facute de circa 30 de ani. Bibliografia semnificativa e inclusa la sfarsitul acestui manual.



Nu trebuie predate alte programe prioritar in dauna indemanarilor intrinseci. In incercarea de a normaliza comportarile studentului, predarea de indemanari intrinseci este critica. Planificati-va sa completati cele maie sau toate programele prezentate in acest capitol in aproximativ 2 ani. Pe cat posibil, incercati a nu preda prea multe indemanari dintr-o data; selectati una singura si, inainte de a trece mai departe la indemanarea urmatoare, lucrati cu regularitate cu studentul pana ce face progrese semnificative. Procedura serveste mentinerii motivarii profesorului si sa obtinerii increderii in sine  a studentului. Predarea majoritatii indemanarilor descrise in acest capitol necesita folosirea lantului procedural descris in Capitolul 10. Astfel, cateva indemanari intrinseci sunt predate prin ajutare, impartind reactiile complexe in elementele mai mici, sau in ambele moduri. O data ce elementele de indemanare sunt invatate, profesorul combina aceste elemente intr-un lant de comportari si le provoaca printr-o comandati verbala.

Cele mai multe solicita ajutor fizic (manual indrumati studentul sa faca miscarile dorite) sau imitatia (demonstrati comportarile). Daca studentul reuseste sa imite adultul, imitatia e preferabila ajutorului fizic. Daca are nevoie si de ajutor pentru a executa o comandati verbala si o imitatie, studentul nu intelege comanda profesorului. In timp, oricum, studentul va recepta limbajul simultan cu indemanarile intrinseci prin combinarea de instructiuni verbale si ajutor.

Programul pentru a se hrani trebuie pornit dupa ce studentul stapaneste folosirea obiectelor. Altele mai complexe, ca de exemplu pieptanatul, imbracatul, spalatul mainilor, periatul dintilor, si toaleta, sunt cel mai bine sa fie inceput dupa ce studentul stapaneste Programul de Imitare Nonverbala (Capitolul 13) si stie sa urmeze cateva instructiuni verbale.


Mancand cu lingura.

Mancand cu lingura se invata mai intai deoarece lingurile sunt mai usoare de folosit decat alte ustensile. Deoarece mancatul e o comportare complexa, el ar trebui sa fie impartit in cativa pasi mici distincti. E recomandata inlantuirea inversa.

Pentru a incepe, lingura studentul trebuie aleasa pentru a fi cu usurinta manipulata. Daca mainile studentului sunt mici pentru lingura de adult tipica, incercati o marime de copil. Studentul va invata mai repede daca nu trebuie sa se lupte cu greutatea lingurii. Folositi hrana moale, ca de exemplu marmelada, piureu de cartofi sau iaurt. Hrana moale e mai usor de luat cu lingura decat cereale sau mici bucati de carne sau zarzavat. Hrana folosita ar trebui sa fie una preferata si ar trebui sa fie plasata intr-un castron, fiind mai usor pentru student s-o ia in lingura.


Inlantuirea inapoi a pasilor.

Scopul trebuie sa fie ca studentul sa ridice lingura plasata aproape de castron, sa o introduca in castron, sa miste lingura cu hrana spre gura sa, sa manance si sa puna lingura inapoi pe masa. Pentru a preda comportamentul folosind inlantuirea, impartiti-l in urmatorii pasii distincti:

1. Luati lingura de la gura de studentului si puneti-o pe masa.

2. Duceti lingura la gura studentului.

3. Ridicati lingura din castron.

4. Plasati lingura sub o portiune de hrana.

5. Duceti lingura spre castron.

6. Ridicati lingura.


Pasii 1-2.

Duceti lingura cu hrana la gura studentului dand comanda 'Mananca'. Cu mana ajutati studentul sa ia lingura din gura sa si s-o puna la locul ei pe masa. Folositi si comenzi verbale. Plasand lingura pe masa, fiecare actiune devine distincta de alte incercari. In plus, plasarea lingurii pe masa serveste studentului sa invete sa faca o pauza intre imbucaturi. Diminuati ajutorul fizic pe masura ce progreseaza. Dupa ce ajutorul fizic nu mai este necesar, dati comanda generala 'Mananca' si dati studentului lingura in mana (cu hrana). Ajutati studentul pentru a apuca lingura si pentru a o duce la gura. Lasati-l sa manance. Faceti studentul sa termine lantul, plasind lingura inapoi pe masa. Dupa ce studentul duce bine lingura in gura sa si dupa aceea o pune iar pe masa in patru din cinci incercari, diminuati ajutorul si lasati-l sa o faca singur. Furnizati sprijin pentru indeplinirea ambelor sarcini. Odata ce pasul 1 si 2 sunt stapanite (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte neajutat), treceti mai departe la Pasul 3.


Pasul 3.

Dati studentului lingura in mana (cu hrana), dati comanda generala 'Mananca,' si ajutati studentul sa ridice lingura dintr-un castron gol. Daca ati completat cu succes in Pasii 1 si 2, studentul ar trebui sa termine lantul complet. Verbal cereti studentului sa puna lingura pe masa. Dupa ce studentul termina cu succes succesiunea de activitati, diminuati ajutorul si cereti verbal ridicarea lingurii din castron. Continuati sa diminuati ajutorul si sa inlantuiti activitatile pana cand studentul termina un lant intreg din comanda generala 'Mananca.' O data ce Pasul 3 este stapanit (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte neajutat), treceti mai departe la Pasul 4.


Pasul 4.

Lingura e plasata dedesubtul unei portiuni de hrana din castron si dati comanda generala 'Mananca.' Manual ajutati studentul sa ridice lingura din castron. (Hrana gelatinoasa ca de exemplu pudding sau iaurt e mai usor de controlat decat altele.) Recompensati studentul pentru asta lasandu-l sa manance hrana si laudati-l. Daca pasii de mai sus au repurtat un succes, studentul ar trebui sa duca lingura la gura si dupa aceea sa o plaseze pe masa. Laudati studentul dupa ce pune lingura pe masa. Furnizati orice ajutor necesar pentru a termina acest lant cu succes. Dupa ce studentul ridica cu succes lingura din castron, mananca hrana, si pune lingura pe masa din cateva incercari, diminuati ajutorul si laudati-l pentru asta. Continuati sa diminuati ajutorul si laudati-l pentru aceasta comportare pana cand studentul termina comanda intreaga  pentru 'Mananca.' O data ce Pasul 4 este stapanit (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte neajutat), treceti mai departe la Pasul 5.


Pasul 5.

Dati studentului lingura in mana si comanda generala 'Mananca.' Manual ajutati studentul pentru a duce lingura la castron. Laudati-l pentru miscarea lingurii spre castron. Studentul ar trebui dupa aceea sa termine restul lantului fara asistenta. Daca studentul nu termina lantul, furnizati minimum de ajutor necesar pentru a obtine raspunsul. Laudati studentul dupa ce pune lingura pe masa. Dupa ce studentul termina cu succes secventa, miscand lingura spre castron, diminuati ajutorul si laudati-l pentru miscarea lingurii spre castron. Continuati sa diminuati ajutorul si laudati-i comportarea pana ce studentul termina lantul corespunzator instructiei 'Mananca.' O data ce studentul implineste criteriul, treceti mai departe la Pasul 6.


Pasul 6.

Plasati lingura langa castron si dati comanda generala 'Mananca.' Manual ajutati studentul sa ridice lingura si dupa aceea laudati-l pentru realizarea sa. Studentul ar trebui dupa aceea sa termine restul lantului fara asistenta. Cand studentul termina cu succes succesiunea, diminuati ajutorul si laudati-l pentru comportare. Amintiti-va sa asociati instructia 'Mananca' cu intregul lant.

Dupa ce studentul stapaneste Pasii 1 - 6, mai e nevoie sa-l ajutati sa faca pauza intre inghitituri, lingura trebuind pusa pe masa de fiecare data cand ia o inghititura. Oricum, daca studentul tinde sa manance repede, puneti-i lingura pe masa dupa fiece inghititura pentru a-l incetini.

Notati ca acest lant nu se refera la folosirea unei linguri de adult. Desi e mai bine sa-l si ajutati, daca studentul reuseste sa imite comportarile fara ajutor fizic, folositi in exclusivitate imitatia pentru a salva timp si energie.


Dificultati.

Preferati sa amanati rasplata (studentul trebuie sa invete sa manance in mod corespunzator cu ustensile si in portiunile mici), deoarece poate reveni la infulecatul dezordonat din castron daca are hrana sa preferata. Se mai poate folosi lingura pe post de stimulant (Ex. aratandu-i cum lingura reflecta lumina). Daca studentul uita comportarea corecta, jucandu-se cu mainile sau cu lingura, sau daca el incearca sa bage mainile in castron, spuneti-i 'ia mana !' daca el cunoaste acest indemn de mai devreme (Ex. in timpul primelor ore, cand l-ati invatat sa-si stapaneasca volubilitatea (istericalele). Cand dati aceasta comanda, studentul ar trebui sa-si tina mainile in poala. Daca el n-o face, insistati pe comanda 'ia mana !' fortand studentul sa-si tina ambele maini in poala pana cand dati urmatoarea comandati sa manance. Amintiti-va sa va felicitati studentul pentru tinerea mainilor in poala si pentru folosirea lingurii in mod corespunzator.

Daca studentul intampina dificultati la manipularea lingurii, mai intai ii predati folosirea lingurii fara a se hrani. Incepeti prin a preda studentului ridicarea lingurii in mod corect de maner. Cand el stapaneste aceasta indemanare, predati studentului folosirea lingurii printr-o miscare de lopata intr-un castron gol si dupa aceea cu o cantitate mica de hrana gelatinoasa ca de exemplu budinca sau iaurtul. Folositi o hrana care nu-i place daca e nevoie sa nu-i permiteti sa manance la nivelul acesta. Dupa ce studentul stapaneste aceasta indemanare, intoarceti-va la succesiunea de pasi prezentati mai sus.

Daca studentul stapaneste mancatul unei hrane gelatinoase dar intampina dificultati cu bucati de hrana solida, invatati studentul sa ia obiecte mici din castron cu o lingura mare. Plasati obiecte mici ca de exemplu margele de plastic intr-un castron. Predati miscarea implicata in transferul obiectelor intr-un alt castron. Cand studentul stapaneste miscarea de ridicare a obiectelor, il invatati sa tina obiectele in echilibru pe lingura destul pentru a le transfera intr-un castron alaturat. Apoi, cand indemanarea este stapanita, treceti la o lingura mai mica si dupa aceea la bucati de hrana solida.

In cele din urma, daca studentul intampina dificultati serioase in a manca cu lingura, incercati inlantuirea descrisa in partea urmatoare.

Inlantuirea inainte a pasilor.

Pasii inlantuiti inainte sunt teoretic identici cu ceilalti cu exceptia ca ei sunt prezenti in ordinea inversa. Pentru a ajuta profesorul, pasii sunt prezenti in detaliu. Notati ca acesti pasi sunt ilustrati cu folosirea ambelor tipuri de instructiuni, verbale si ajutor fizic. Aceasta se face cu scopul  de a fi receptiv la comandati verbala. Daca combinatia tipurilor de instructiuni nu usureaza receptarea comenzilor, renuntati la componenta verbala.

Pasul 1.

Plasati lingura langa castron si dati comanda generala 'Mananca.' Manual ajutati studentul sa ridice lingura si dupa aceea felicitati studentul sau rasplatiti-l dandu-i dvs o portiune de hrana (folositi alta lingura). Cand studentul ridica lingura in 5 din 5 sau 9 din 10 incercari, treceti mai departe la Pasul 2.

Pasul 2.

Plasati lingura langa castron si dati comanda generala 'Mananca.' Dupa ce studentul ridica cu succes lingura, dati comanda pentru raspunsul urmator in lant ('lingura in castron'), manual ajutati studentul pentru a misca lingura spre castron, si laudati raspunsul corect al studentului. Repetati in timp ce diminuati ajutorul fizic. Cand studentul pune cu succes lingura in castron fara ajutor manual, diminuati comanda 'lingura in castron' (Ex. vorbind tot mai incet). Dupa ce acest pas este stapanit (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte), treceti mai departe la Pasul 3.

Pasul 3.

Plasati lingura langa castron de hrana si dati comanda generala'Mananca.' Dupa ce studentul ridica lingura si il face sa castronul, dati comanda' hrana Get' in timp ce din punct de vedere fizic i-cerand el sa numeasca lingura sub o portiune de hrana invartind incheiepoala pentru a face lingura inmoaie inauntru. Consolidati si diminuati ajutorul pe masura ce progreseazale ulterioare. Dupa ce studentul cu succes misca lingura sa dedesubt o portiune de hrana fara asistenta, diminuati comanda spe de cific' hrana Get.' Cand studentul stapaneste acest pas( ex. El raspunde in mod corect in 5 din 5 sau 9 din 10 incercarile spontane), treceti mai departe la Pasul 4.

Pasul 4.

Plasati lingura langa castron si dati comanda generala 'Mananca.' Dupa ce studentul ridica lingura corect, o duce la castron, si ia mancare, dati comanda 'ridica lingura' si indrumati-i mana ca sa ridice lingura spre gura sa. Cand studentul ridica cu succes lingura spre gura fara ajutor, diminuati comanda specifica 'ridica lingura.' Dupa ce Pasul 4 este stapanita (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte), treceti mai departe la Pasul 5.

Pasul 5.

Plasati lingura langa castron si dati comanda generala 'Mananca.' Dupa ce studentul ridica cu succes lingura, o duce la castron, ia mancare, si o ridica spre gura sa, dati comanda 'in gura' si indrumati-i mana pentru a duce lingura in gura. Studentul poate casca gura sa accepte lingura fara ajutor aditional. Studentul este rasplatit mancand hrana din lingura si cu felicitari. Diminuati ajutorul si dupa aceea diminuati comanda specifica 'in gura.' Dupa ce studentul stapaneste Pasul 5, treceti mai departe la Pasul 6.

Pasul 6.

Plasati lingura langa castron si dati comanda generala 'Mananca.' Dupa ce studentul in mod independent ridica lingura si o duce la castron, ia mancare, o ridica spre gura si mananca, dati comanda 'lingura pe masa,' ajutandu-l sa ia lingura din gura si sa o plaseze pe masa. Felicitati-l. In cele din urma, diminuati comanda specifica 'lingura pe masa.'

Notati ca in acesti pasi, dvs va bazati pe ajutorul manual pentru a invata studentul sa manance cu lingura. Daca studentul cu care lucrati are inclinatii spre imitatie, este mai bine sa invete folosind o combinatie de imitatie si asistenta fizica sau, daca e posibil, imitatia singura.

Generalizarea hranirii cu tacamuri.

O data ce studentul se hraneste cu succes cu hrana gelatinoasa cu lingura, treceti la cantitati mici de hrana solida. Aceasta schimbare ar trebui sa necesite ajutor numai pentru a se servi de lingura si probabil pentru a o tine drept. Studentul ar trebui sa fie capabil de executarea pasilor ramasi de unul singur.

Dupa ce studentul reuseste sa foloseasca lingura pentru a manca diferite tipuri de hrana, invatati studentul sa manance cu furculita si cutit. Folositi bucati de hrana destul de mici sa le manance dintr-o inghititura dar destul de mari sa poata sa fie cu usurinta taiate cu un cutit si dupa aceea ridicate cu furculita. La fel ca in cazul lingurii, impartiti sarcina in pasi separati. Urmand apoi inlantuirea inapoi sau inainte, incepeti sa-l invatati cu sprijin si instructiuni specifice (daca folositi lant inainte), si felicitari pentru fiecare pas, si dupa aceea atenuand ajutorul, instructiunile si felicitarile pana cand studentul poate sa execute lantul de comportari cand dati o comanda generala.

Varierea dietei.

Multi indivizi retarzi mananca un numar limitat de hrana. Un regim este adesea ingrijorator pentru parintii care se tem de subnutritia copilului lor. Daca dvs aveti asemenea griji, este o idee buna de a consulta un pediatru pentru a-l examina. In acelasi timp, poate veti vrea sa faceti o lista de mancaruri si de preferinte pentru a fi siguri ca anumite elemente nu lipsesc din nutritia lui. In plus, daca dvs observati ca anumite feluri de mancare au efecte daunatoare asupra comportarii studentului, includeti aceasta informatie cand consultati pediatrul. De exemplu, alergiile de hrana (Ex. lapte sau produse de grau) si cantitati mari de zahar pot sa cauzeze tulburari majore de comportament.

Traim timpuri cand preferintele de hrana devin ritualuri individuale. Cand asemenea ritualuri sunt intrerupte, oamenii devin anxiosi. Noi am mentionat in acest manual cazul unui student care prefera sa manance numai chipsuri (??) perfecte si cand a intalnit unul care nu a fost "finisat", i-a provocat tulburari majore. Aceasta comportare a obligat parintii studentului sa ia fiecare punga de chipsuri cumparata si cu grija sa aleaga numai ce era perfect. Deoarece indivizii tipici au uneori idiosincrazii asemanatoare, e de preferat sa intampinam dezvoltarea lor la retarzi. Nu stim daca indivizii suferinzi de autism urmeaza un model asemanator. In orice caz, pentru acei parinti care se tem de riscul de a expune copilul lor la un regim limitat sau sa trebuiasca sa pregateasca mancaruri speciale, separat de cele servite altor membri ai familiei, poate sa fie importanta varietatea in regimul copilului.

Programul prezent descrie pasii in care studentului ii este introdusa o varietate mai mare de hrana. Studentul poate manca mancaruri noi in sesiunile de predare doar atunci cand o cer parintii. Oricum, pentru a usura sarcina, se introduce noul fel de mancare la orele obisnuite si alaturi de membrii de familie.

Ca pregatire pentru acest program, creati o lista cu ceea ce deja mananca si notati ce prefera. Dupa aceea creati o lista cu ce studentul nu mananca dar i-ar face bine. Regula generala este folosirea hranei preferate ca rasplata in introducerea unui fel refuzat. De exemplu, daca studentul are o preferinta puternica pentru un tip de biscuite, gasiti un biscuite putin diferit de aspectul preferat, gust sau forma, si dupa aceea folositi biscuitele preferat ca ingredient activ pentru a manca biscuitele nou. Este de asemenea folositor sa aveti ingredientele preferate la indemana, ca de exemplu ciocolata sau inghetata, pentru a rasplati studentul ca mananca ceva nou. Nu e nimic neobisnuit, parintii fac asta tot timpul cu copiii, ca de exemplu cand un copil este servit cu desert numai dupa ce termina zarzavatul. Programul pentru studenti retarzi, oricum, trebuie urmat in pasi mici (mai probabili sa aiba succes). Cercetarile au dovedit ca e o formula buna de a introduce noi feluri de mancare.

Folosirea imitatiei pentru a manca feluri de mancare refuzate.

Studentul si adultul ar trebui sa aiba scaunele de-o parte si de alta a mesei. Plasati doua portii mici din hrana refuzata pe mijlocul mesei. Luati un ingredient de hrana preferat (Ex. Ciocolata sau inghetata) pe masa langa dvs.

Pasul 1.

Dati-i comanda ("fa asa") si folositi un deget pentru a atinge hrana de pe masa dinaintea dvs. Daca e necesar, ajutati studentul pentru a face la fel. Rasplatiti studentul cu o inghititura mica din hrana preferata deoarece a atins mancarea (aveti grija sa nu se sature). Pasul este complet la 5 din 5 reusite.

Pasul 2.

Dati-i comanda ("fa asa") si ridicati hrana de pe masa, apoi puneti-o inapoi. Fizic, ajutati studentul daca e nevoie. Rasplatiti-l, diminuati ajutorul, si exersati pana invata.

Pasii 3-5.

Dati-i comanda ("fa asa") si ridicati hrana, duceti-o la nasul dvs, si dupa aceea puneti-o inapoi jos. Continuati pana cand o face bine. In Pasul 4, repetati comanda, ridicati hrana, atingeti-o cu buzele dvs, si dupa aceea puneti-o inapoi pe masa. In pasi succesivi, sporiti nivelul de expunere la hrana tinand hrana la buzele dvs pentru 1 secunda, pana la 5 secunde, inainte de a o lasa pe masa. Dupa aceea la Pasul 5, puneti studentul sa ridice hrana si s-o atinga cu limba.

Daca studentul refuza in timpul oricarui pas prezentat mai sus, indata reveniti la un pas anterior si rasplatiti pentru executare. Dupa aceea treptat sporiti expunerea studentului la hrana pana ce executa Pasul 5.

Pasii 6, 7.

Dati-i comanda ("fa asa"), Luati o bucata in gura dvs si ajutati studentul sa imite actiunea dvs. Ar trebui ca studentul sa inghita hrana sau sa-l rasplatiti cu o inghititura mica din hrana preferata (Ex. o lingurita de inghetata sau o gura din bautura preferata). Daca studentul nu inghite hrana, stergeti-l si dupa aceea, prin cateva incercari, sporiti timpul in care sa trebuiasca sa tina hrana in gura de la 1 la 5 secunde. In Pasul 7, dvs ar trebui sa mestecati si sa inghititi dupa ce studentul duce hrana in gura. Ajutati-l pentru a inghiti hrana dandu-i o inghititura mica din bautura favorita. Aceasta recompensa serveste nu numai ca rasplata sa mestece sau sa inghita ci si pentru a sterge gustul mancarii. (In literatura tehnica, daca un stimul placut este asociat sistematic unuia neplacut, primul stimul pierde din proprietatile adversative sau le imprumuta pe ale celuilalt stimul.) Pe masura ce avanseaza, dati-i hrana care in mod progresiv e tot mai deosebita de aceea pe care o mananca cu placere. Fiecare diferenta de dimensiune, culoare sau forma trebuie prezentata separat si in trepte. Folositi pasi multi cand treceti la feluri multicolore, ca de exemplu pizza sau spaghetti cu sos tomat, deoarece e foarte diferita de culoarea cunoscuta. Cand introducem pizza, de exemplu, luam in primul rand o bucata mica de blat numai, apoi adaugati o cantitate de sos, apoi branza, si dupa aceea treptat treceti la felia obisnuita de pizza. Tineti minte ca anumite articole (Ex. Ciuperci, ardei gras) pot sa fie mai neplacute decat altele. Daca studentul are o aversiune puternica fata de un topping, stergeti-l din lista pentru moment.

Cum sa manance cand i se spune.

Indivizii tipici invata sa manance ceva anume la o ora anume cand li se cere. Exista procedee prin care studentul retard sa faca la fel. Plus ca trebuie invatat sa nu manance intre mese. Inainte sa invete sa manance o mancare ce nu-i place, veti vrea sa inceapa sa manance o mancare preferata sau una neutra la cererea dvs. In plus, sa invete sa nu manance oricand. (Ex. cand mancarea e pe masa sau in frigider.)

El stie deja sa manance anumite feluri in urma programului prezentat in  Capitolul 15. De exemplu, studentul trebuia invatat sa raspunda la comenzile 'bea sucul' si 'mananca prajitura'. Urmati aceiasi pasi descrisi in Capitolul 15 sa invete sa manance ceva anume la cererea dvs. Daca e posibil, incepeti cu un fel neutrusau un articol de hrana preferat. Pentru ilustrare, vom folosi branza.

Pasul 1.

Plasati doua mici bucati de branza pe masa, una inaintea studentului si una inaintea dvs insiva. Dati-i comanda 'mananca branza' ajutati-l sa va imite comportarea, si sa-l rasplatiti cu hrana preferata. Treptat diminuati cerinta pana cand studentul mananca fara ajutor si fara impotrivire. Notati ca poate refuza hrana la comanda, desi a mancat-o prin imitatie, mai devreme. In experienta noastra, cu exercitiu si cu ingredientul preferat la vedere, cei mai multi studenti isi vor infrana refuzul in aceasta situatie.

Pasul 2.

Treceti incet si cu pasi marunti la portia de hrana pe care tebuie sa o manance. De exemplu, luati o bucata de dimensiunea unui cub de zahar, apoi treceti la dimensiunea unuia mai mare, apoi la un cub si jumatate si asa mai departe. Este important ca dvs sa-i aratati si sa-i dati ingredientul activ pentru a manca ce i se cere. Daca studentul se agita la vederea unei portii mai mari, intoarceti-va la pasii de mai sus punand studentul sa atinga portia mai mare de hrana ca copie a actiunii dvs, apoi sa o duca la nas, apoi la gura, si dupa aceea la limba. Daca studentul continua sa fie agitat, ramaneti la o dimensiune de portie acceptata pentru mai multe incercari (10, 20 sau mai mult). Insistati cu rabdare si cu pasi mici pana cand studentul poate sa manance o portie obisnuita.

Daca progresul studentului e foarte lent cand folositi un articol de hrana neutru, treceti la o hrana preferata si instituiti un control verbal in cursul actiunii. Luati hrana preferata pe masa si invatati studentul sa manance doar cand ii cereti sa faca astfel. Aceasta conduita poate sa fie de asemenea folositoare pentru a-i preda studentului sa nu manance de pe masa pana ce nu i s-a cerut. Pasii pentru predarea acestei indemanari presupun sa plasati hrana preferata pe masa si sa-i spuneti 'nu manca !' Indepartati mana studentului pana la comanda 'Mananca' (sau comenzi asemanatoare). Luati aminte ca toti trebuie sa invete cand sa manance si cand sa nu manance, functie de cum li se cere.

Introducem hrana la ora mesei.

Dupa ce studentul ajunge sa manance o portie obisnuita de hrana refuzata in prealabil, prin pasii de mai sus, treptat aduceti acea hrana la ora mesei studentului. Executata tot in pasi, dupa cum urmeaza: La ora mesei, plasati studentului in farfurie o portie mica (Ex. o inghititura) din ce a mancat in timpul exercitiului. Ingredientul activ va fi si el plasat cat sa-l poata vizualiza. Urmati regulile obisnuite la ora mesei: are voie sa se ridice daca mananca tot. Cu alte cuvinte, daca studentul trebuie sa manance o cantitate anume, va fi scutit de la masa doar dupa ce o face.

Daca studentul refuza articolul cel nou la masa, intoarceti-va la pasii de mai sus pentru a introduce hrana noua si reintroduceti articolul la masa la o data ulterioara. In pasi treptati, treceti la portia necesara studentului inainte de a primi mancarea preferata. O data ce studentul mananca ce parintii considera ca e o cantitate rezonabila, stergeti ingredientul activ si continuati sa-i dati sa manance ceea ce a invatat.

Un program ca acesta schitat aici poate sa ia cateva luni pentru a-l indeplini. Amintiti-va ca exista diferentele individuale mari in ceea ce priveste progresarea. Tineti minte ca pentru studentii care au obtinut indemanari receptand comenzi, e de preferat sa folositi metoda verbala (Ex. Daca studentul mananca, va primi ceva bun, daca nu, nu). In orice caz, mentineti un raport corespunzator cu timpul necesar copiilor obisnuiti sa invete sa manance ceea ce parintii le impun. De asemenea, tineti minte ca anumiti copii pot sa nu manance zile intregi parand sa traiasca doar cu aer. In ciuda temerii parintilor, nu astfel de copii vor suferi de subnutritie.


Dezbracatul si imbracatul.

Indemanarile dezbracarii sunt predate mai cu usurinta decat acele necesare pentru a se imbraca. In consecinta, dezbracatul e tinta prioritara. Scopul acestui program este de a convinge studentul sa dezbrace anumite haine dupa ce i s-a cerut. Sunt schitati mai intai pasii pentru dezbracarea unei perechi de pantaloni, deoarece este adesea cel mai usor pentru student sa invete si pentru profesor sa predea. Se intrebuinteaza inlantuirea inapoi pentru a se ajunge la aceasta indemanare si poate sa fie pasii ceruti si pentru a scoate camasa, sosetele, pantofii sau jacheta. Inaintea acestui program, studentul ar trebui sa stapaneasca manuirea de obiecte, imitatia motorie, si receptarea mesajelor.

Dezbracarea Pants.

Cand predati studentului dezbracarea pantalonilor, alegeti o pereche de pantaloni care sa ii fie mai largi. Pantalonii ar trebui sa aiba o betelie elastica care nu necesita descheierea la nasturi sau fermoar si ar trebui sa intre cu usurinta peste solduri si picioare. Mai potrivita este  o pereche de pantalonii scurti. Comportarea e prezentata in continuare in pasi distincti prezenti in ordinea in care ei ar trebui sa fie predati:


Trageti pantalonii de pe picioarele studentului in timp ce el sta asezat;

Trageti pantalonii de pe gleznele studentului in timp ce el sta asezat;

Trageti pantalonii de pe fluierul piciorului studentului in timp ce el sta asezat;

Trageti pantalonii de pe genunchiii studentului in timp ce el sta asezat;

Trageti pantalonii de pe coapsele studentului in timp ce el sta in picioare

Trageti pantalonii de pe soldurile studentului in timp ce el sta in picioare

Trageti pantalonii de pe talia studentului in timp ce el sta in picioare.

Pasul 1.

Asezati studentul pe jos sau pe un scaun si pozitionati betelia pantalonilor  pe picioare. Dati comanda generala 'jos pantalonii' si fizic ajutati studentul pentru a apuca betelia pantalonilor prinzand-o degetele mari din interior, ii trageti de pe picioare, plasandu-i pe jos. Rasplatiti si diminuati ajutorul pe masura ce progreseaza. E corect la 5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte.

Pasul 2.

Asezati studentul pe jos sau pe un scaun si pozitionati betelia pantalonilor pe gleznele sale. Executati precum am descris in Pasul 1.

Pasii 3-4.

Pasi 3 si 4 sunt analogi cu Pasii 1 si 2 cu exceptia ca betelia pantalonilor e pe fluierul piciorului in Pasul 3 si pe genunchi in Pasul 4.

Pasii 5-7.

In Pasii 5 - 7, cerintele sunt treptat sporite in pasi mici de la a plasa betelia pe coapsele studentului, pe soldurile sale si dupa aceea pe talie. In primul rand, de la Pasul 5, studentul ar trebui sa fie in picioare pentru a-i mai usor sa dezbrace pantalonii. Ajutati studentul sa dezbrace pantalonii de pe coapse si dupa aceea rasplatiti-l si faceti la fel in pasii de mai sus. Odata Pasul 5 stapanit, treceti mai departe la Pasul 6, echivalent cu Pasul 5 cu exceptia ca pantalonii studentului sunt pozitionati pe solduri. O data ce Pasul 6 este stapanit, treceti mai departe la Pasul 7, studentul avand pantalonii pe talie.

Dezbracarea tricoului.

Cand invatati studentul sa dezbrace tricoul, folositi unul fara nasturi si fara fermoar. Tricoul ar trebui sa aiba o deschidere mare la gat sa treaca cu usurinta peste capul studentului. Folosind la fel prcedurile descrise mai sus pentru pantaloni, invatati studentul sa dezbrace tricoul. Dezbracarea tricoului poate sa fie impartita in urmatorii pasi:

1. Trageti tricoul de pe fruntea studentului.

2. Trageti tricoul de pe urechile studentului.

3. Trageti tricoul de pe barbia studentului.

4. Trageti tricoul de pe gatul studentului.

5. Trageti tricoul cu unul dintre brate bagat prin maneca.

6. Trageti tricoul de pe pieptul studentului cu ambele brate bagate pe maneca.

7. Trageti tricoul imbracat complet.


Dezbracarea sosetelor.

Cand alegeti sosetele, folositi unele mai vechi sau mai mari si treptat unele mai stranse pe masura ce devine priceput. Dezbracarea sosetelor putand fi impartita in urmatorii pasi si predata prin inlantuirea inversa:

1. Trageti o soseta de pe degetele de la picior.

2. Trageti o soseta de pe mijlocul labei piciorului.

3. Trageti o soseta de pe calcaiul studentului.

4. Trageti o soseta de deasupra calcaiului studentului.

5. Trageti o soseta de pe glezna.

6. Trageti o soseta complet.


Descaltarea.

Ar trebui sa se intrebuinteze pantofi de dimensiuni mai mari decat numarul studentului cand invata. Descaltarea putand fi impartita in urmatorii pasi si predata prin inlantuirea inversa:

Trageti pantoful de pe degetele de la picior.

Trageti pantoful de pe calcaiul studentului.

Trageti pantoful incaltat complet;

Cand folosim pantofi cu sireturi, catarame sau fermoar, invatati-l sa desfaca aceste zavoare la sfarsit.


Dezbracarea jachetei.


Ar trebui folosita o jacheta mai mare. Dezbracarea de jacheta putand sa fie impartita in urmatorii pasi si dupa aceea inlantuiti in ordinea normala:

1. Scotand al doilea brat cu maneca pe cotul studentului.

2. Scotand al doilea brat cu maneca pe umarul studentului.

3. Scotand primul brat cu maneca pe cotul studentului.

4. Scotand primul brat cu maneca pe umarul studentului.

5. Scotand jacheta deodata, dar nu mai repede.


Imbracarea.

In aceasta sectiune, scopul este de a convinge studentul de a se imbraca cand i se cere sa faca astfel. In afara de comanda (Ex.'imbraca-te') ar trebui sa fie la fel cu dezbracarea. Cu alte cuvinte, pasii se inverseaza, iar obiectul este imbracat.

Imbracarea pantalonilor.

Alegeti o pereche de pantaloni care sa ii fie mai largi. Pantalonii ar trebui sa aiba o betelie elastica care nu necesita descheierea la nasturi sau fermoar si ar trebui sa intre cu usurinta peste solduri si picioare. Actiunea e prezentata in continuare in pasi distincti:

1. Pozitionati betelia pantalonilor pe talia studentului.

2. Trageti pantalonii de pe soldurile studentului pe talie.

3. Trageti pantalonii de pe coapsele studentului pe soldurile sale.

4. Trageti pantalonii de pe genunchii studentului pe coapsele sale.

5. Trageti pantalonii de pe gleznele studentului pe genunchii sai.

6. Impingeti piciorul al doilea prin crac pentru a imbaca pantalonii pe glezna studentului.

7. Pozitionati pantalonii in dreptul piciorului (cand altcineva tine pantalonii).

8. Impingeti primul picior prin crac pentru a imbaca pantalonii pe glezna studentului.

10. Ridicati pantalonii.


Imbracarea tricoului.

Alegeti un tricou cu maneci scurte si mai larg la gat. Imbracarea tricoului sa fie impartita in urmatorii pasii:

Trageti tricoul in jos de sub brate spre talie.

Bagati bratul prin maneca.

Bagati celalalt brat prin maneca.

Puneti maneca in dreptul bratului.

Trageti tricoul de la barbia studentului la gatul sau.

Trageti tricoul de la urechile studentului spre gat.

Trageti tricoul de la partea de sus a capului la urechi.

Plasati tricoul pe fruntea studentului.

Imbracarea sosetelor.

Alegeti  o pereche de sosete ce ar trebui sa se intrebuinteze in stadiile initiale ale programului. Imbracarea sosetelor putand sa fie impartita in urmatorii pasi:

Trageti soseta de sub glezna pe picior in sus.

Trageti soseta de la calcaiul studentului la glezna.

Trageti soseta pe calcaiul studentului.

Pozitionati calcaiul sosetei.

Trageti soseta pana la calcaiul studentului de pe degetele de la picior.

Plasati soseta pe degetele de la picior.

Tineti soseta inaintea degetelor de la picior.

Ridicati soseta de jos.


Incaltarea.

Alegeti pantofi de dimensiuni mai mari decat numarul studentului. Incaltarea putand sa fie impartita in urmatorii pasii:

1. Impingand calcaiul studentului in calcaiul pantofului.

2. Trageti de tocul pantofului cu degetele mari, de la mujlocul piciorului. 3. Impingand partea din fata a piciorului in pantof, cu degetele de la picior inauntru.

4. Plasati degetele de la picior in pantof.

5. Tineti pantoful inaintea degetelor de la picior.

6. Luati pantoful de pe jos.


Imbracarea jachetei.

Alegeti o jacheta mai mare cand invatati aceasta indemanare. Imbracarea jachetei putand sa fie impartita in urmatorii pasii:

Trageti partile din fata ale jachetei.

Plasati mana studentului in deschiderea manecii.

Bagati mana pe maneca.

Trageti jacheta pe brat stand in partea opusa.

Plasati cealalta mana a studentului in deschiderea manecii.

Bagati cealalta mana pe maneca.

Ridicati jacheta de pe jos (scaun).

Lasati pe o data ulterioara indemanari ca de exemplu incheierea fermoarului, incheierea la nasturi si capse fiindca aceste sarcini necesita dexteritate si sunt adesea mai dificile de invatat. Cand invatati prima oara incheierea hainelor, folositi unele cu arici.

Pieptanatul.

Scopul acestui program este de a convinge studentul sa-si pieptene parul cand dvs spuneti, 'piaptana-te !' O combinatie de imitatie, ajutor, si inlantuire ar trebui folosita. Puteti sa invatati studentul sa-si pieptene parul in timp ce sta in fata oglinzii, fiind mai usor.


Pasul 1.

Plasati o perie de par inaintea studentului si una in fata dvs insiva. Dati comanda 'piaptana-te' in timp ce ridicati peria dvs. Daca studentul nu ridica peria, la incercarea urmatoare spuneti "fa asa" ridicand peria. Daca studentul nu raspunde in mod corect, il ajutati fizic sa ridice peria in incercarea urmatoare o data cu dvs. Rasplatiti raspunsul si diminuati ajutorul fizic pana cand studentul imita ridicarea periei in 5 din 5 sau 9 din 10 incercari. Daca nu puteti sa diminuati ajutorul fizic, asteptati inceperea acestui program pana cand sunteti sigur ca stapaneste manuirea obiectelor prin imitatie.

O data Pasul 1 implinit, treceti mai departe la Pasul 2.

Pasul 2.

Ridicati din nou peria. O data ce studentul imita actiunea, miscati peria pana cand atinge partea de sus a capului dvs si ajutati-l sa imite actiunea daca e necesar. Rasplatiti raspunsul corect. Odata Pasul 2 stapanit (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte), treceti mai departe la Pasul 3.

Pasul 3.

Faceti Pasii 1 si 2. Dupa ce studentul duce peria in partea de sus a capului, miscati peria dvs in jos. Repetati intreaga secventa pana cand studentul imita secventa continuu si cursiv, fara pauza intre fiecare miscare. Odata Pasul 3 stapanit (5 din 5 sau 9 din 10 raspunsuri corecte), treceti mai departe la Pasul 4.

Pasul 4.

Scopul Pasilor 4 si 5 e sa invete studentul miscari multiple la comanda 'piaptana-te !' Dati comanda, miscand peria dvs spre partea de sus a capului dvs, apoi executand doua miscari in jos. Ajutati studentul sa imite miscarile daca e necesar. Felicitati-l numai dupa ce studentul imita doua miscari cu peria. Odata Pasul 4 stapanit, treceti mai departe la Pasul 5.

Pasul 5.

Pasul 5 e analog cu Pasul 4 cu exceptia ca in acest pas cresteti treptat numarul de curse necesar inainte sa primeasca felicitarile. Dati-i comanda 'piaptana-te' si executati trei miscari in jos. Dupa ce studentul reuseste, treceti la numarul patru, si apoi continuati sa adaugati pana perie parul intreg. Odata Pasul 5 stapanit, treceti mai departe la Pasul 6.

Pasul 6.

Scopul Pasului 6 este sa se diminueze ajutorul astfel ca studentul sa poata singur sa perie parul cand se da comanda 'piaptana-te !'. Treptat reduceti cererile si incetati sa va mai pieptanati dvs. Continuati pana cand el se piaptana doar la comanda 'piaptana-te !'

Pasii descrisi pentru pieptanat depind de tunsoarea studentului. Invatati-l sa apuce peria cu mana dominanta, sa perie parul incepand dintr-o parte si apoi pe ambele parti, pe spate. Sunt necesari pasi in plus pentru par lung.

Periatul dintilor.

Periatul dintilor este o indemanare complexa si ar trebui sa nu se inceapa pana in anul al doilea al programului. Notati ca nu se incepe nicidecum inaintea varstei de 5 - 6 ani.

Pentru acest program aveti nevoie de urmatoarele materiale: o periuta de dinti, pasta de dinti, un suport al periutei de dinti, o cana si un prosop (sa aveti si un duplicat din fiecare daca urmati un model de imitare). Similar cu mancatul si imbracatul, comportarea se imparte in momente distincte. Inlantuirea in ordinea prezentarii este cea mai recomandata. Scopul acestui program este ca la final studentul sa-si perie dintii la comanda 'perie dintii !'.

La fel ca in alte programe, imitatia trebuie sa fie procedeul preferat. Anumiti studenti avanseaza relativ repede in a invata sa imite un model. Ceilalti, un pic mai lent si au nevoie de ajutor fizic. De asemenea, aceste activitati, periatul dintilor si spalatul mainilor, sunt complexe, si se compun din mai multi pasi. Comportarile complexe e posibil sa necesite o proportie mai mare de ajutor fizic. Pe de alta parte, comportarile acestea complexe trebuie predate mai tarziu intr-un program ulterior obtinerii indemanarilor de imitare nonverbala (capitolul 13). Noi recomandam mai curand imitarea inaintea folosirii ajutorului fizic cand introducem acest program. Amintiti-va ca o comportare complexa ar putea, si probabil ar trebui, sa fie predata dupa obtinerea indemanarilor de imitatie nonverbala obtinute in Capitolul 13.

Acest program poate sa inceapa la masa sau in alt loc convenabil. Cand primii cinci pasi sunt stapaniti, mutati programul la baie in fata chiuvetei. Urmatorul lant de pasi este propus ca ghid pentru instruirea studentului. Este o lista prescurtata si nu acopera necesitatile reale sau ulteriore obtinerii deprinderii. Activitatea poate fi impartita dupa cum urmeaza:

1. Apuca periuta de dinti.

2. Perie dintii de pe partea stanga.

3. Perie dintii de pe partea dreapta.

4. Partea din fata.

5. Asaza periuta de dinti jos.

6. Ridica o cana cu apa in ea.

7. Ia o inghititura mica de apa.

8. Clateste gura.

9. Lasa ceasca.

10. Deschide robinetul.

11. Clateste periuta de dinti.

12. Pune periuta de dinti deoparte.

13. Opreste robinetul.

14. Sterge mainile.

15. Sterge gura.

Cum am mentionat mai sus, inlantuirea inainte este cea recomandata. Imitatia, in dauna interventiei fizice, ar trebui preferata.

Pasul 1.

Pana cand studentul trece de Pasii 1 - 5, folositi periuta de dinti fara pasta. Dati-i comanda 'spala dintii', ajutati studentul (folosind imitatia sau indrumarea manuala) sa ridice periuta de dinti si laudati raspunsul corect. Cand studentul imita in mod corect comportarea dvs in 5 din 5 sau 9 din 10 incercari, treceti mai departe la Pasul 2.

Pasii 2-5.

Pasi 2-5 implica perierea dintilor partilor din fata, stanga si dreapta ale gurii sale. In Pasul 2, studentul ar trebui sa va imite ridicand periuta de dinti dupa ce comandati 'spala dintii'. Apoi, dati comanda 'in gura' si ajutati studentul sa puna peria in partea stanga a gurii sale si dupa aceea sa perie dintii pe acea parte. Laudati. Dupa ce studentul termina Pasul 2, invatati Pasul 3 urmand succesiunea completa cu comanda 'cealalta parte' si cerand studentului sa perie dintii pe partea dreapta a gurii sale. Rasplatiti. Cand studentul trece Pasul 3, invatati Pasul 4 cu succesiunea de mai sus completata cu comanda 'in fata' Ajutati studentul sa perie dintii partii din fatasi laudati-l. Dupa ce studentul incheie Pasul 4, invatati Pasul 5 urmand complet secventa cu comanda 'jos periuta' si cerand studentului sa lase periuta de dinti.

Cand studentul incheie Pasii 1-5, lasati-l singur, de la comanda 'in gura'. Continuati instructiunile verbale pana cand studentul ridica periuta de dinti si perie dintii din stanga (Pasii 1 si 2) dupa comanda 'spala dintii !'. Apoi treptat diminuati comanda 'partea cealalta' pana ce studentul completeaza Pasii 1 - 3 la comanda 'spala dintii !'. In cele din urma, diminuati comanda 'in fata' si dupa aceea 'jos periuta' intr-un mod asemanator pana cand studentul termina Pasii 1 - 5 doar la comanda 'spala dintii'. Continuati sa exersati Pasii 1 - 5 aproximativ 2 saptamani inainte de a trece la Pasul 6.

Pasii 6-9.

Dupa ce studentul incheie Pasii 1-5, invatati Pasii 6-9, care implica clatirea gurii cu apa. Dati-i comanda 'spala dintii ' si, dupa ce studentul termina Pasii 1 prin 5, dati comanda 'ia cana' si ajutati studentul sa ridice cana. Rasplatiti raspunsul. Continuati sa exersati Pasii 1-6 pana cand Pasul 6 este stapanit. Apoi invatati Pasul 7 urmarind succesiunea completa cu comanda 'ia o inghititura'. Ajutati studentul pentru a lua o inghititura mica de apa si felicitati aceasta actiune. Cand studentul incheie Pasul 7, invatati Pasul 8 cerand toata secventa cu comanda 'clateste'. Ajutati studentul sa clateasca gura si sa scuipe apa afara. Invatati Pasul 9 incheind succesiunea completa cu comanda 'cana jos.' Ajutati studentul la cana si dupa aceea rasplatiti-l.

Dupa ce studentul incheie Pasii 1-9, diminuati instructiunile verbale de la Pasii 6-9 urmand procedurile prezentate de pentru Pasii 2-5; Astfel, diminuati comanda pentru Pasul 6 mai intai si continuati sa diminuati instructiunile in ordinea cronologica pana cand studentul completeaza Pasii 1-9 la comanda 'spala dintii' Continuati sa exersati Pasii 1-9 pentru aproximativ 2 saptamani inainte de a trece la Pasul 10.

Pasii 10-15.

Cand studentul incheie Pasii 1-9, continuat cu Pasii 10-15, care presupun sa invatati studentul sa clateasca periuta de dinti si dupa aceea mainile si gura. Prezentati comanda 'spala dintii' Dupa ce studentul termina Pasul 9, dati-i comanda 'deschide apa' si ajutati studentul sa deschida apa rece. Continuati sa exersati Pasii 1-10 pana cand Pasul 10 este stapanit. Apoi invatati Pasul 11 urmand secventei complete cu comanda 'spala peria' cerand studentul sa clateasca peria sub apa. Rasplatiti-l. Cand Pasul 11 este stapanit, invatati Pasul 12 urmand succesiunii complete comanda 'pune peria' si cerand studentul sa puna peria intr-un suport. Laudati-l. Cand Pasul 12 este stapanit, invatati Pasul 13 cu comanda 'inchide apa !" si cerand studentul sa inchida apa. Rasplatiti raspunsul corect. Dupa ce studentul incheie Pasul 13, invatati Pasul 14 cu comanda 'sterge mainile ' ajutati studentul cu un prosop, si felicitati-l. Cand Pasul 14 este stapanit, invatati Pasul cu comanda 'sterge gura' Ajutati studentul cu prosopul si felicitati-l.

Cand studentul incheie Pasii 1-15, incepeti sa diminuati instructiunile individuale pentru Pasii 10-15 incepand cu cele pentru Pasii 2-5. Diminuati comanda pentru Pasul 10 mai intai si continuati cronologic pana cand studentul completeaza Pasii 1-15 doar la comanda 'spala dintii'. In cele din urma, treptat diminuati ajutorul, transferand controlul comenzii verbale.

Dificultati.

Daca succesiunea de 15 pasi pentru periatul dintilor pare complexa pentru nivelul studentului, pot fi predati treptat sau intr-un stil simplificat mai intai si dupa aceea treceti la succesiunea intreaga mai tarziu. Cum am recomandat mai sus, miscarile pot sa fie predate mai intai in incinta camerei cu dvs si studentul asezati vis a vis unul de celalalt. Fara pasta de dinti, mai dvs puteti preda studentului sa imite miscarile periajului in acest mediu. Similar, mai puteti preda virtual miscarile stergerii cu un prosop pentru ambele maini si gura inainte de succesiunea schitata pentru baie.

Daca dvs intalniti dificultati in eliminarea sprijinului sau comenzilor, mai puteti folosi o succesiune de ilustratii realizata sprecial cu succesiunea pasilor periajului. Afisati simboluri sau fotografii pentru fiecare din pasi, intr-o succesiune stanga-dreapta sau sus-jos. Invatati studentul sa respecte acest grafic ajutandu-l sa execute un pas pentru fiecare imagine, apoi treptat diminuati ajutorul. Consultati Programul de citire si scriere si Comunicarea prin imagini (Capitolele 29 si 30, respectiv) pentru mai multe idei despre cum sa faceti studentul sa respecte succesiunile vizuale.

Spalarea mainilor.

Pentru acest program, aveti nevoie de un sapun si un prosop (plus duplicate disponibile daca urmeaza sa folositi imitatia). Scopul este de a convinge studentului sa spele mainile cand dvs spuneti, 'spala mainile ' Asemanatori cu periajul dintilor, spalatul mainilor sa constea din cativa pasii distincti care apoi sa fie combinati in ordinea cronologica. Acest program poate sa fie predat in fata chiuvetei in baie sau bucatarie.

Urmatorea succesiune de pasi este introdusa ca indrumare pentru a invata studentul sa spele mainile:

1. Deschide apa rece.

2. Pune ambele maini sub apa.

3. Ridica sapunul.

4. Freaca sapunul intre maini.

5. Pune sapunul jos.

6. Freaca mainile.

7. Clateste mainile.

8. Opreste apa.

9. Ia prosopul.

10. Sterge mainile.

11. Pune prosopul jos.

Dupa cum am mentionat, inlantuirea inainte e mai buna pentru predarea si combinarea pasilor. Imitatia ar trebui sa se intrebuinteze oricand e posibil in dauna interventiei fizice.

Pasul 1.

Dati comanda generala 'spala mainile' si ajutati studentul sa deschida apa. Felicitati aceasta actiune. Cand studentul incheie Pasul 1 singur realizand  5 din 5 sau 9 din 10 incercari, treceti mai departe la Pasul 2.

Pasii 2-7.

Pasi 2-7 implica invatarea studentul sa puna mainile sub apa, sa le spele cu sapun, si dupa aceea sa le clateasca. Incepeti cu comanda 'spala mainile.' Dupa ce studentul deschide apa, dati-i comanda 'uda mainile' Ajutati studentul sa puna mainile sub apa si dupa aceea rasplatiti comportarea. Cand studentul incheie Pasul 2, adaugati Pasul 3 la succesiune dand comanda 'ia sapunul' urmand succesiunea completa (deschiderea apei si udarea mainilor). Ajutati-l sa ia sapunul, si furnizeaza felicitati-l. Cand studentul incheie Pasul 3, invatati Pasul 4 urmand succesiunea completa de pasi cu comanda 'freaca sapunul' si ajutati-l pentru a freca calupul de sapun intre mainile sale. Urmeaza laude. O data ce studentul incheie Pasul 4, invatati Pasul 5. Urmand complet secventa de pasi, dati comanda 'sapunul jos' si ajutati studentul sa puna sapunul inapoi. Rasplatiti raspunsul. Cand studentul incheie Pasul 5, invatati Pasul 6 dand comanda 'freaca mainile' cerand studentului sa frece mainile. Urmati aceasta actiune de felicitari. Apoi invatati Pasul 7 urmand succesiunii complete de pasi cu comanda 'uda mainile' Ajutati studentul sa puna mainile sub apa clatiti-i-le. Laudati-l.

Cand studentul incheie Pasii 1-7, incepeti sa diminuati instructiunile prin procedurile prezentate pentru Pasii 2-5 la periajul dintilor. Astfel, diminuati comanda pentru Pasul 2 mai intai si continuati la diminuarea treptata in ordinea cronologica pana cand studentul completeaza Pasii 1-7 doar cu comanda 'spala mainile'. Continuati sa exersati Pasii 1-7 pentru aproximativ 2 saptamani inainte de a trece la Pasul 8.

Pasii 8-11.

Cand studentul incheie Pasii 1-7, invatati Pasii 8-11, care implica invatarea inchiderii apei si stersul mainilor. Urmand aceleasi proceduri prezentate anterior, folositi instructiunile 'inchide apa" si "ia prosopul' pentru a termina lantul. Ajutati-l daca e necesar. Cand studentul incheie Pasul 9, invatati Pasul 10, care implica comanda 'sterge mainile' si ajutand studentul sa stearga mainile. Cand Pasul 10 este stapanit, invatati Pasul 11 dand comanda 'prosopul jos' dupa ce studentul termina succesiunea de pasi. Ajutati studentul sa puna prosopul jos si dupa aceea felicitati-l.

Dupa ce studentul incheie Pasii 1-11, incepeti sa diminuati instructiunile individuale pentru Pasii 8-11 conform procedurilor prezentate in Pasii 2-7; Astfel, eliminati comanda pentru Pasul 8 ('inchide apa') mai intai si continuati sa eliminati instructiuni in ordine cronologica pana cand studentul completeaza Pasii 1-11 la comanda 'spala mainile.' In cele din urma, treptat diminuati folosirea ajutorului dvs, transferand controlul comenzii verbale.

Dificultati.

Precum am discutat in partea cu periajul, daca secventa de pasi pare complexa pentru nivelul studentului, pot fi predati gradual sau simplificat. Acestia pot mai tarziu sa fie prezentati in succesiunea descrisa. Miscarile presupuse de spalatul mainilor pot sa fie predate si in camera.

Daca dvs intalniti dificultati in eliminarea sprijinului sau comenzilor, mai puteti folosi o succesiune de ilustratii realizata sprecial cu succesiunea pasilor. Pe masura ce dobandeste indemanari intrinseci, timpul trece in favoarea dvs. Indivizii normali necesita de asemenea sa invate pe dinafara niste pasi inainte sa stapaneasca aceste indemanari.

Statul la toaleta.

E nevoie de urmatoarele materiale: un scaun, un scaunel fara spatar, pantaloni de sport, un ceas sau un cronometru, bauturile preferate si gustarile, si o parte din jucariile preferate ale studentului. Inainte de acest program, studentul ar trebui a se fi imbracat si dezbracat cu pantalonii. Deprinderea de a sta la toaleta cere o investitie de timp semnificativa din partea dvs; fiti pregatit pentru a dedica cateva ore acestei deprinderi. Amintiti-va insa ca, dupa ce studentul merge la toaleta, ambele parti vor fi mai fericite. Procedurile descrise in acest program sunt adaptatedupa Azrin si Foxx (1971). Precum spuneau ei, este posibil sa aveti succes dupa numai o zi de stat la toaleta intensiv. Dupa o zi de 10 ore de antrenament,  studentul ar trebui sa fie capabil sa tina urina pana ce i se spune sa foloseasca baia. Procedurile prezentate in aceasta parte nu predau initierea in folosirea baii; ea e predata separat in proceduri descrise spre sfarsitul acestui capitol. Acum invata sa controleze vezica si repurteaza succes abia peste cateva saptamani.

Pregatirea.

O zi plina ar trebui sa fie pastrata pentru focalizarea in exclusivitate pe instruirea respectiva (folosirea toaletei). Inainte de antrenament, invatati studentul pentru a merge pana la baie. Instruiti studentul, 'sa facem pipi' Daca studentul intelege mesaje verbale, il ajutati dand exemplul 'pipi' cand dvs mergeti la baie. Daca studentul nu intelege mesaje verbale, il ajutati cu imaginea unei toalete sau executati anumite gesturi. Luati studentul in baie si il ajutati sa dezbrace pantalonii (daca studentul are deja aceasta indemanare din programele anterioare, ii cereti sa-si scoata pantalonii). Apoi ajutati studentul sa se aseze pe toaleta. Daca studentul este destul de mare, este preferabila folosirea unei toalete obisnuite decat un scaun olita. Astfel, indemanarile nu vor mai trebui adaptate de la olita la toaleta. Cand folositi o toaleta obisnuita, ajutati studentul cu un scaunel fara spatar pe care sa poata sa-si odihneasca picioarele.

O data ce studentul sta pe toaleta, tineti-l acolo pentru 3 - 5 minute. In timp ce studentul sta motivati-l cu cartile preferate, ascultati muzica, faceti puzzle sau alte activitati preferate astfel ca el sa invete ca statul pe toaleta este o activitate placuta. Daca studentul se intampla sa urineze imediat ce s-a asezat pe toaleta, ii dati o atentie speciala, il laudati verbal, si dupa aceea il lasati sa iasa din baie. Atentiile speciale ar trebui sa se compuna din articolele preferate (Ex. Inghetata sau ciocolata) si pe care nu are voie sa le manance de obicei.

Procedura descrisa ar trebui sa fie repetata pentru aproximativ 3 - 5 minute pe ora si ar trebui sa fie continuata pentru 2 sau 3 saptamani inaintea zilei intensive pentru formarea deprinderii de a sta la toaleta. Cu 2 sau 3 zile inaintea zilei intensive, mariti frecventa acestei excursii la toaleta la fiecare 15 - 20 minute.

Ziua intensiva.

Inaintea inceperii zilei, tineti minte ca nu toti studentii repurteaza succes din prima zi. Daca studentul repurteaza succes, el este acceptabil doar daca a invatat sa faca si caca. De asemenea, chiar daca studentul invata sa urineze in toaleta la sfarsitul primei zile, accidente se vor mai intampla. Apoi mai e nevoie de timp ca un baiat sa invete sa urineze din picioare, dupa ce stie sa urineze asezat. Plus extra efortul de a-l ajuta sa urineze in toaleta si nu pe podea. Noi furnizam sugestiile pentru capacitatile generale. Tineti minte ca si persoanele normale au nevoie de asemenea ajutor, pentru a evita accidentele si altele. Motivul pentru care alocam o zi intensiva de toaleta este ca acesta indemanare necesita un start bun.

Pentru a maximiza succesul studentului luati in seama urmatoarele indrumari. Mai intai, cresteti cantitatea de lichide astfel ca el sa urineze des. Astfel puteti merge mai des la toaleta. In al doilea rand, hotarati ce procedura veti folosi in caz de accident. De exemplu, sa spele pantalonii in chiuveta pentru 2 minute sau sa stearga podeaua cu o carpa umeda pentru 3-4 minute. Tineti minte ca procedura aleasa sa nu fie una placuta. In al treilea rand atrageti atentia studentului cu activitatile de peste zi pentru a-l ajuta sa faca din toaleta o experienta pozitiva.

Urmatorii sunt pasii cei mai importanti. Pentru a face ziua mai acceptabila pentru adulti, sa fiti cat de multi posibil pentru a va schimba continuu servind studentul cu mancare, bautura, conversatii placute si altele.

Pasul 1.

Dimineata devreme, imediat dupa ce studentul se trezeste, asezati-l pe toaleta dupa ce il puneti sa spuna 'pipi' sau ii aratati o ilustratie cu o toaleta. Acest pas poate sa serveasca ca instruire si ar trebui sa fie executat inaintea fiecarei excursii la baie. Dati studentului multe lichide si hrana sarata care ii va face sete. In prima faza, studentul ar trebui sa stea la toaleta pentru aproximativ 30 minute. Studentul ar trebui sa nu poarte anumite desuuri sau pantaloni in momentul acesta pentru a evita posibila confuzie cu respectiva activitate. Permiteti studentului sa se uite pe carti, faceti puzzle si asa mai departe, pentru a-l pastra ocupat in timp ce sta pe toaleta. Cand studentul urineaza, felicitati-l abundent verbal si faceti-i o placere speciala. De asemenea motivati studentul cu lichide suficiente, care vor servi sa ceara o urinare viitoare.

Studentul poate sa coboare de pe toaleta pentru 5 minute de joaca (reduceti pauza daca studentul este posibil sa urineze in timpul ei).

Cand pauza se termina, studentul e plasat inapoi pe toaleta pentru alta incercare. Chiar daca studentul urineaza sa stea aproximativ 3 minute mai departe pe toaleta si sa bea lichide. Daca trec 30 de minute fara ca studentul sa urineze, dati-i o pauza de 5 minute. Stati langa baie in timpul acesta si tineti studentul dezbracat de la talie in jos. Daca studentul incepe sa urineze in timpul pauzei, repede il duceti inapoi la toaleta si dupa aceea il rasplatiti pentru urinare in toaleta. Daca studentul nu urineaza in timpul pauzei, il permiteti sa se joace 5 minute si dupa aceea sa se intoarca la toaleta pentru sesiunea urmatoare de 30 de minute.

Pasul 2.

Dupa ce studentul urineaza cu succes in toaleta de trei sau patru ori fara accidente in timpul pauzelor, scadeti timpul de stat la toaleta la 25 de minute si treceti la timpul de pauza de 7 minute. Studentului ar trebui sa ramana dezbracat de la talie in jos si intors la toaleta daca un accident se intampla in timpul pauzei. Daca continua sa o faca bine (de trei sau patru ori), continuati sa cresteti timpul de pauza la 15 minute si treptat sa scurtati intervalul de stat la toaleta la 5 minute.

Daca studentul nu se poate tine in timpul pauzelor (ex. daca pauza nu poate fi sporita la un interval substantial fara a avea accidente) pana dupa-amiaza tarziu a primei zi, poate sa nu fie momentul potrivit pentru student sa invete sa stea la toaleta. Luati in considerare sa amanati instruirea pentru peste 2-4 luni. E mai putin frustrant sa se astepte pana cand studentul este gata decat sa fie fortat.

Pasul 3.

Imbracati studentul intr-o pereche de pantaloni dupa trecerea de Pasul 2. Dezbracati pantalonii cand studentul este pus pe toaleta.

Pasul 4.

Daca nu se petrec accidente in timpul pauzelor cat e imbracat cu pantaloni si urineaza doar in toaleta, pauza ar trebui sa fie marita. Cantitatea de timp de stat pe toaleta ar trebui sa fie proportional scazuta. In mod periodic, verificati pantalonii studentului si laudati studentul pentru ca are pantalonii uscati in timpul pauzei. Daca se intampla vreun accident, aratati-i pantalonii uzi, spuneti clar 'nu' si pedepsiti-l (ex. sa spele pantalonii pentru 2 minute). Prezenta pantalonului ud sa serveasca  drept motiv care-l incrimineaza (sa devina constient) de accidente. Dupa ce studentul termina procedura de corectare, intoarceti-l la toaleta pentru 5 minute.

Pasul 5.

Pentru restul zilei, treptat mariti timpul de pauza si proportional scadeti cantitatea de timp necesara pentru toaleta. Continuati sa laudati studentul pentru urinarea in toaleta si pentru ca are pantalonii uscati in timpul pauzei. Puneti in aplicare pedeapsa daca studentul are un accident in timpul unei pauze. Studentul ar trebui sa continue sa manance hrana sarata si sa bea o multime de lichide in timpul restului zilei.

Un scop realist pentru aceasta prima zi este 30 minute pauza fara accidente si 2-3 minute de stat la toaleta in respectivele intervale. Studentului ar trebui sa-i fie permis sa paraseasca baia daca a urinat pentru a bucura de 30 de minute pauza. Este crucial de a continua acest program pana cand studentul merge la culcare. Puteti pune studentului un scutec peste noapte. Daca studentul are scutec in cursul zilei, este posibil ca acesta sa serveasca ca aluzie pentru urinare. Scutecul furnizeaza o aluzie mai puternica pentru urinare decat toaleta.

Pasul 6.

In ziua de dupa antrenamentul intensiv, intoarceti-va la rutina studentului (ex. invatare si joaca) dar duceti studentul la toaleta la anumite ore (ex.  intervalul cel mai lung obtinut in ziua anterioara). Cu alte cuvinte, continuati cu studentul sesiunile de toaleta ducandu-l direct la toaleta de indata ce intervalul de timp obisnuit a trecut. Studentul poate sa ramana imbracat doar cu pantaloni si tricou pentru cateva zile pentru a face rutina la baie mai usoara. Este adesea folositoare folosirea unui cronometru pentru a planifica intervalele si pentru a reduce accidentele. Verificati daca pantalonii sunt uscati in timpul intervalelor in care studentul nu este asezat pe toaleta. Rasplatiti studentul daca are pantalonii uscati si pedepsiti-l pentru accidente.

Pasul 7.

In saptamanile urmatoare, treptat mariti intervalul de pauza. Pentru cei mai multi studenti, intervalul poate fi de o ora sau o ora si un sfert intre doua excursii la baie. De exemplu, daca la sfarsitul antrenamentului intensiv studentul avea pauze de 30 de minute si statea la toaleta pentru 5 minute, puteti continua cu acest program pentru doua zile, apoi treceti la intervalul de pauza de 35 de minute. Continuati sa mariti cu 5 minute in fiecare din zile. Daca studentul are frecvent accidente, continuati cu procedurile de pedepsire pana cand studentul reuseste sa se tina. Amintiti-va, pedeapsa nu ar trebui sa fie placuta. Daca procedura este placuta, ea ii va inmulti accidentele.

Indemanari aditionale.





Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }