QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Persuasiune si Manipulare



Prin persuasiune intelegem actiunea de a convinge intr-un mod sau altul pe cineva sa faca sau sa aleaga un lucru.
Persona care ia decizia o face de multe ori pe baza altor tipuri de argumente decat cele logice sau cele logico-corecte,fiind convinsa de "necesitatea" sau "importanta" aparenta a actiuni sau lucrului respectiv.
In acest sens putem spune ca reclamele sunt persuasive. Ni se spune zilnic,in fel si chip,ca ne trebuie un telefon mobil,un anume detergent ,un anume medicament,produs cosmetic,o caseta s.a.,dar nu ni se demonstreaza cu argumente acest fapt.
Ce ne spun reclamele?Intr-o forma simpla,directa,facand apel cel mai adesea la trebuintele si la sensibilitatea noastra,ni se recomanda sa consumam ceva. Uneori insa reclamele nu argumenteaza ideea de a consuma acel produs;se intampla ca ele sa contina si greseli logice regretabile.


De exemplu,ni se spune ca:
. XXX protejeaza impotriva cariilor pentru ca gustul sau dureaza foarte mult.(Este evident ca nu gustul ne protejeaza dantura.)
. YYY ofera un salariu pe viata timp de 25 de ani.(De ce 25 de ani este totuna cu viata?Daca traim mai mult?)
. Trebuie sa bem ZZZ pentru ca un hot a furat originalul si noi il putem gasi consumand mai multa bautura racoritoare.(Daca fost furat originalul,oare ce suntem invitati sa bem?)
Alteori ni se dau indemnuri nepoliticoase de tipul:
Nu privi aici casca ochi cand cumperi!
Indemnul este lansat din partea unor organisme de protejare a consumatorilor. Este drept,greseala lor nu este de argumentare,ci de adresare,denotand lipsa de respect pentru consumator. Reclama are insa efecte persuasive.
Se spune ca traim intr-o perioada de explozie informationala,ca informatia ne asalteaza,fie ca vrem,fie ca nu vrem. A intelege caracterul persuasiv al reclamelor face parte dintre instrumentele noastre de protectie impotriva comunismului,a proastei calitati,a modei cu orice pret,a subjugari noastre de catre producatorii de bunuri (alimente,de vestimentatie,de divertisment in general).
Prin manipulare intelegem actiunea dea influenta prin mijloace specifice opinia publica, astfel incit persoanele manipulate sa aiba impresia ca actioneaza conform ideilor si intereselor proprii. In realitate insa ele preiau o parere (argumentare,idee,evaluare)care nu le apartine,ci le-a fost indusa prin diferite mijloace.Iata cateva exemple:
a)Ziaristul care face un comentariu este foarte cunoscut.I se preia punctul de vedere pentru ca este faimos,sau este de la un ziar sau de la o revista de prestigiu. Este la moda. Aceasta situatie poarta numele de efect de prestigiu al mass-mediei.
b)Ni se spune ca majoritatea oamenilor cred lucrul respectiv. Noi nu vrem sa fim mai prejos;nu avem taria unei opinii separate. Este vorba de forta opiniei majoritare.
c)Ni se spune ca parinti au idei invechite. Tinerii stiu ce vor. Noi suntem tineri si nu putem fi de acord cu cei batrani. Este vorba de folosirea unor mecanisme sau trasaturi psihologice pentru a obtine efectul dorit (de cele mai multe ori alegerea unor produse).
Manipularea mai poarta si numele de ,violenta simbolica' .Nu suntem batuti, bruscati,fortati sa credem sau sa facem ceva. Cunoscandu-ni-se felul de a fi,specificul varstei sau alte particularitati, putem fi determinati sa credem ceea ce o persoana sau un grup de persoane si-a propus sa ne faca sa credem. Daca am fi intrebati cine ne-a influentat, am raspunde cu mandrie ca nimeni. Pe asta mizeaza si cei care ne manipuleaza. Pe hotatarea noastra de a nu ne lasa ,dusi de nas', de a crede ceea ce vrem noi sa credem. Din nefericire insa, in manipulare suntem adusi in situatia de a vrea ceea ce au hotarat altii ca trebuie, astfel incit ei sa-si atinga scopurile.
Ce este de facut,cum trebuie sa procedam pentru a rezista persuasiunii sau manipularii?



1. Cereti argumente.Intrebati sau intrebati-va singuri de ce oare?
2. Analizati logic argumentele pe care le primiti.
3. Incercati sa produceti contraargumente. Daca ati reusit ,cantariti-le si vedeti daca sunt sau nu contradictorii.
4. Nu va grabiti sa decideti, dar nici nu taraganiti la nesfarsit luarea unei hotarari.
5. Sfatuiti-va cu o persoana a carei putere de decizie o apreciati.
6. Sfatuiti-va cu o persoana in care aveti incredere,chiar daca nu stie multe lucruri in domeniul respectiv. Ea va cunoaste optiunile,valorile si trebuintele si se poate ,pune in pielea voastra'.
7. Cautati cazuri asemanatoare. Istoria se repeta,desi multi considera ca n-ar trebui sau ca nu este asa.
8. Nu toti cei care va sfatuiesc sa faceti ceva vor sa va manipuleze.
9. Nu toti care va determina sa faceti ceva au si de castigat de pe urma acestui fapt.
10. Rareori parinti va vor raul. Nu-i suspectati de manipulare. Daca totusi o faceti,convingeti-va prin toate mijloacele ca asa este. Discutati cu ei deschis asemenea probleme.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }