QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihologie TradingS I N O P T I C A

Psihiatrul american Eric Berne a creat si impus in forta o noua teorie asupra personalitatii si totodata o redutabila terapie a psihopatologiei umane. Prin puterea, imersia si amploarea sa AT a devenit in scurt timp comparabila cu psihanaliza lui Freud. Creatorul sau a apucat sa vada numeroase clinici occidentale unde nevrozele erau vindecate prin tehnicile AT.

Ce este Analiza Tranzactionala ?
Teorie a personalitatii
Teorie a comunicarii intra si inter-umane (convietuirea)
Teorie a psihopatologiei umane
Instrument de lucru in managementul si marketingul avansat
Filosofia AT
Individul uman este cel care decide asupra propriului sau destin iar deciziile sale pot fi schimbate de el insusi. Toti oamenii au capacitatea de-a gandi. Oamenii sunt OK (Steward si Joines). Postulatul fundamental este acela ca NOI, adica TU si EU avem valoare, importanta si demnitate ca fiinte umane.

Conceptele cheie ale AT

STARILE EULUI (Modelul structural PAC dupa Josien)

 Parintele (normativ si vigilent sau afectiv) norma sociala
 Adultul (ferm dar flexibil in logica faptelor) - gandirea si viata asa cum o experimentam noi insine
 Copilul (liber sau spontan, adaptat obedient respectiv rebel) sentimentul, emotia si visarea. Observam si Copilul Adaptat Pozitiv (OK) sau Negativ (non OK) respectiv Copilul Liber Pozitiv sau Negativ.
Patologia modelului structural PAC

Ocluzarea uneia dintre SE in favoarea celorlalte intre limitele carora subiectul ramane cantonat. Reprezentativa este situatia unde Eul Copil este proscris. De el asadar nu mai ascultam niciodata.

Contaminarea Adultului prin Parinte (prejudecatile si generalizari), Adultului prin Copil (superstitiile) respectiv Adultului prin Parinte si prin Copil (idei beligerante insa utopiste)

STROKE (semnul con-semn)
Oamenii comunica unii prin altii pentru ca nu suporta anonimatul. Nevoia de-a fi validat social ori metafizic este abisala, permanenta si devastatoare.
Categoriile Stroke
Pozitiv (a)conditionat
Negativ (a)conditionat.TRANZACTIILE (2-directionalitate) (unitati de baza ale discursului social)
Tranzactia = stimul tranzactional + raspuns tranzactional

Tranzactia simpla negocierea (diagrama SE)

Tranzactia paralela sau complementara vectorii tranzactionali (directia schimbului de mesaje) sunt paraleli iar starea eului vizata de vectorul stimul este cea din care pleaca vectorul raspuns.

1-a regula a comunicarii - in TP comunicarea poate continua pe infinit (armonia perena).

A 2-a regula a comunicarii - in TJ comunicarea apare entorsata (socul sau deruta ori surpriza) unul dintre parteneri trebuind sa adopte alta SE - Tranzactia Jonctionala (raptuala).

Tranzactia Ascunsa ori duala (gonica) Mesajul Aparent e transmis la nivel social si cel mai adesea e de tip A-A iar Mesajul Camuflat este transmis la nivel psihologic fiind ca regula de tip P-C sau C-P. Atunci cand lansam un stimul tranzactional nu putem niciodata sa ne determinam partenerul sa mearga intr-o anumita stare a Eului dar e posibila inducerea unui raspuns pornind din aceasta SE. A treia regula a comunicarii comportamentul care rezulta dintr-o tranzactie dubla este determinat la nivelul psihologic al comunicarii si nu la nivelul social al acesteia. Eric Berne a spus determina ci nu poate determina lasand astfel un vast loc pentru a realiza ca tot ce se intampla in relalitate este intotdeauna rezultatul mesajului ascuns. Mesajul Social este reprezentat de cuvinte iar Mesajul Ascuns de indicatorii comunicarii paraverbale (mimica si pantomimica).


Orice tranzactie comporta nivelul MS respectiv MA insa in TA ele sunt pe pozitii antagonice.

Optiunile tranzactionale - Sthephen Karpman
Una din doua sau ambele SE trebuie schimbate (esential)
E nevoie de TJ (esential)
Subiectul conversatiei trebuie schimbat (facultativ)
Subiectul precedent se cere abandonat (facultativ)

STRUCTURAREA TIMPULUI

Dorinta de restructurare raspunde la nevoile umane de senzatii, recunoastere si de structura.
Se cunosc 4 categorii de baza si 2 cazuri limita
 Retinerea starea extrema (ruminatii solitare)
 Ritualul degmentarea totala a riscului social (schimburile de informatii nu sunt intense iar comportamentele sunt previzibile) (salutul si interpelarea sunt algoritmice)
Tragerea de timp strok stereotip (precolocviul)
 Activitatea program neutru impus din exteriorul interlocutorilor (judecarea si valorizarea faptelor)
Jocurile serii de tranzactii ascunse, iterative. Pot fi simulate ori asumate rolurile de Persecutor, Victima sau Salvator.
Schema cadru a unui joc
Amorsare + Punct slab = Raspuns + Lovitura de teatru + Moment de confuzie + Beneficiu psihologic negativ
 Intimitatea comunicarea biflancata (reconfortanta si fara bariere defensive) (Copil Liber Copil Liber)

INTEMPERIILE COMUNICARII
Simbioza unuia dintre parteneri ii lipseste una sau doua SE pe care le exercita prin celalalt. Cei 2 parteneri sunt intregi numai in 2. Ecuatia beatitudinala (3 SE potentiale + 3 SE potentiale = 3 SE active) confirma faptul ca Partenerii Simbiotici devin dependenti. Cand partenerii sunt complementari ei tind sa mentina relatia dintre ei.
Forme ineludabile
Pentru mentinerea relatiei de simbioza fiecare dintre membrii ei se dezvolta partial sau homoflanc semn ca oricine trebuie sa nu constientizeze realitatea celuilalt.

Sa nu cunoasca faptele
Sa nu cunoasca problema
Sa nu cunoasca solutia problemei
Sa nu cunoasca aptitudinile de aplanare sau inchidere a problemei

Forme de pasivitate
Daca ruptura simbiozei mama-copil a fost precoce, tardiva sau brutala copilul va fi tentat sa caute completarea personalitatii sale mutilate si sa nu devina el insusi o personalitate independenta. Pentru aceasta e necesar si suficient sa nu cunoasca faptele, problema, solutia sau aptitudinile de a o rezolva. Toate acestea conduc la FP.
Agitatia - ascunsa in culisele grijilor inutile sau eforturilor sterile.
Absenta - fizica sau pasivitatea psihica.
Incapacitatea individul ca regula o refuza direct sau in raport cu sine insusi motiv pentru care se activeaza defensa psihosomatica tradusa simptomatic (migrene sau insomnii).
Supraadaptarea - excesul ca dovada a pasivitatii mascate.
Violenta gratuita si aparent inexplicabila

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }