QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Dictionar de cuvinte psihologieComportamentul este activitatea observabila ce apare in interactiunea cu mediul.
Conduitele sunt deci "reactii" complecse, integrate, organizate ierarhic, in functie de caracteristicile ansamblului de stimuli.
Metoda (din grecescul methodos -drum, cale de urmat ) desemneaza o serie de demersuri sau reguli pe care le adoptam in vederea atingeri unui scop.
Prin observatie intelegem studierea sistematica si intentionata a comportamentului in conditii naturale, in absenta interventiei observatorului (psihologului) si in scopul unei descrieri detaliate.
Introspectia (numita si autoobservatie) este o forma a observatiei care are ca obiect propriul comportament, propriile ganduri si trairi afective.


O forma distincta a observatiei este studiul de caz. Acesta consta in investigarea foarte detaliata a unui singur individ sau grup in scopul de a generaliza rezultatele observatiei la intreaga populatie.
Experimentul presupune provocarea unui experiment psihic, in conditii bine determinate, cu scopul verificarii unei ipoteze, a unei relatii cauzale.
Chestionarul este o metoda sau o tehnica folosita adesea in cercetari descriptive sau in diagnosticul psihologic. Prin intermediul lui, un grup selectat de persoane (numit esantion) isi exprima opiniile, atitudinile sau parerile despre comportamentele din anumite circumstante.
Testele sunt situatii standardizate in care raspunsurile oamenilor sunt masurate folosind etaloane specifice populatiei din care fac parte.
Senzatiile definesc captarea si transformarea energiei in mediu in energie nervoasa, recunoscuta ca atare de sistemul nostru nervos.
Perceptia se refera la interpretarea acestei informatii, la modul in care noi ii acordam un inteles.
Vazul : reprezentarea unui sistem vizual in creierul nostru nu are nevoie de nici o asemanare fizica cu ceea ce vedem.
Auzul ne informeaza despre obiectele din jur prin intermediul unor forme de energie numite unde sonore.
Pragul absolut este cea mai mica intensitate a unui stimul care il face sa fie perceput.
Strans legata de notiunea de prag absolut este si acea de seanibilitate, care numeste capacitatea unei persoane de a sesiza un stimul la o valoare a pragului cat mai mica. Ea este intr-o relatie invers proportionala cu valoarea pragului absolut.
Zgomotul se refera la intensitatea stimulilor din mediu care nu fac obiectul perceptiei noastre in acel moment.
Pragul diferential este cantitatea minima cu care trebuie sa se modifice intensitatea unui stimul pentru ca noi sa percepem o schimbare.
Cresterea sau scaderea sensibilitatii ca urmare a actiunii repetate a stimulilor sau a modificarii conditiilor de mediu poarta denumirea de adaptare senzoriala.
Constanta perceptuala se refera la perceperea obiectelor ca avand forma si marime constante indiferent de unghiul din care sunt privite.
Atentia se refera la concentrarea si focalizarea efortului mintal, focalizare care este insa selectiva, dirijabila si distibutiva.
Atentiei selective - procesul prin care selectam din mediu un singur element, in timp ce le ignoram pe celelalte.
La fel ca in cazul atentiei selective, cand in formatiile din mediu ajungeau toate in memoria de scurta durata si abia aici erau atenuate inainte de a fi trimise catre mamoria de lunga durata, atentia distributiva presupune capacitatea de a acorda prioritate alternativ, rapid, cand unei sarcini, cand celeilalte.
Desi mai exista si alti factori ce pot in fluenta performanta in sarcinile simultane, ca o regula generala trebuie sa stim ca doua sarcini diferite, simple, exersate indelung pot fi executate foarte bine simultan, in timp ce doua sarcini similare, complecse si noi vor fi efectuate incomplet sau gresit.

Memoria este procesul psihic care asigura intiparirea, stocarea si reactualizarea experientei anterioare.
Gandirea : manipularea reprezentarilor mentale ale informatiilor.
Conceptele sunt condensari informationale, generalizari despre obiecte, fiinte si fenomene ce au caracteristici similare.


Noi realizam generalizari pornind de la similaritatile existente intre instantele intre instantele (sau exemplarele) diferitelor obiecte si ignorand diferentele.
O problema apare atunci cand o persoana isi propune sa atinga un scop sau sa reactioneze intr-o situatie si nu are pentru aceasta un raspuns dinainte pregatit.
Euristica se refera la regulile mentale care pot conduce la o solutie.
Euristica reprezentativitatii este tendinta de a presupune ca, daca ceva seamana cu un membru al unei anumite categorii,acel ceva face parte din categoria respectiva, indiferent de datele statistice aflate la indemana.
Euristica reprezentativitatii este tendinta de a presupune ca, daca ceva seamana cu un membru al unei anumite categorii, acel ceva face din categoria respectiva, indiferent de datele statistice aflate la indemana.
Euristica disponibilitatii este tendinta de a presupune ca un eveniment sau ca un eveniment sau un lucru este cu atat mai frecvent cu ca il putem evoca mai usor din memorie.
Motivatia reprezinta ansamblul factorilor care declanseaza activitatea individului, o orienteaza catre anumite scopuri si o sustine energetic.
Trebuinta este expresia psihica a necesitatilor inascute sau dabandite ale omului.
Nivelul de aspiratie este definit drep standardul pe care o persoana se asteapta si spera sa-l atinga intr-o sarcina data.
Procesele afective sunt stari sau trairi subiective care reflecta relatiile omului cu lumea inconjuratoare, masura in care necesitatile luim interne sunt sau nu satisfacute.Ansamblul proceselor afective (emotii, dispozitii, sentimente, pasiuni) constituie activitatea.
Emotiile sunt trairi afective de scurta durata, de intensitate variabila, care exprima reactiile noastre la situatiile, evenimentele cu care ne confruntam.
Psihologul american Gordon Allport defineste personalitatea drept organizarea dinamica in individ a acelor sisteme psiho-fizice care ii determina gandirea si comportamentul. In Dictionarul de psihologie (1995) al lui Norbert Sillamy, personalitatea este definita ca elementul stabil al conduitei unei persoane, ceea ce o caracterizeaza si o diferentiaza de alta persoana.
Temperamentul este dimensiunea dinamico-energetica a personalitatii care se exprima cel mai pregnant in conduita.
Aptitudinile reprezinta insusirile psihice si fizice relativ stabile care-i permit omului sa efectueze cu succes anumite activitati.
O combinare specifica a aptitudinilor care asigura posibilitatea realizarii creatoare si originale a unei activitati constituie talentul.
Teoria genetica
. stadiul senzorio-motor (0-2 ani)
. stadiul preoperational (2-7 ani)
. stadiul operatiilor concrete (7-11 ani)
. stadiul operatiilor formale (11-15 ani)
Redarea mintala se refera la un nivel intelectual situat semnificativ sub medie siinsotit de deficiente in comportamentele de adaptare la mediu.
Supradotarea intelectuala desemneaza un nivel intelectual semnificativ mai mare decat cel medie al populatiei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }