QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Efectele traumelor familialeEfectele traumelor familiale


Asa cum spuneam mai devreme, nu doar individul poate suferi o trauma, ci si familia ca sistem poate fi ranita din punct de vedre psihologic. Iata care ar fi reactiile cele mai des intalnite ale unei familii traumatizate:

  • Alterarea relatiilor dintre membrii familiei. Acest lucru presupune modificarea semnificativa a calitatii relatiilor dintre membrii. De exemplu, se poate trece de la relatii de ajutor si intelegere la respingere, conflicte, izolare.
  • Alterarea ierarhiilor sistemului familial. De exemplu, in urma decesului unui membru care ocupa o pozitie ierarhica superioara, un alt membru sa fie nevoit sa ii ia locul, desi nu are (inca) abilitatile necesare. Acest lucru se intalneste frecvent in cazul deceselor tatilor din familiile traditionale, cand mama este cea care ramane singurul parinte si devine capul familiei. In alte situatii, fiul, de regula cel mare, este cel care preia conducerea familiei. Aceasta pozitie este insa necunoscuta acestui membru al familiei si de aceea agraveaza modificarile relatiilor intrafamiliale.
  • Patologizarea granitelor familiale. In urma evenimentelor stresante sau traumatizante, granitele familiale pot deveni fie prea rigide (subsisteme sau membrii separati, nu isi mai vorbesc, nu se mai intalnesc), fie prea difuze (subsisteme sau membrii suprapusi, fuzionali, de exemplu toti sufera de depresie sau toti membrii sunt neputinciosi in fata unei mame dominatoare si agresive), ceea ce perturba transmisia adaptativa de informatii intre subsisteme si membrii familiei.
  • Patologizarea aliantelor dintre membrii familiei. Se refera la relatiile intrafamiliale care pot sa nu aiba un interes comun. Exista doua tipuri de patologie a aliantelor: deturnarea conflictului, sau “gasirea tapului ispasitor” (de exemplu, atunci cand familia reduce tensiunea prin acuzarea unui singur membru al familiei, cum este cazul tatalui alcoolic), si coalitiile cros-generationale neadaptative. De exemplu, mama se asociaza cu mama ei, bunica, impotriva tatalui agresiv.
  • Blocarea procesului evolutiv al familiei. Acest lucru se poate observa foarte des in cazul in care un membru al familiei decedeaza; unele familii raman blocate in faza de evolutie in care se afla, desi ar fi existat posibilitatea de a merge mai departe in acest proces; de exemplu, copilul nu se mai casatoreste pentru a nu isi parasi parintele vaduv. Situatii similare se pot intalni si in cazul divorturilor si al bolilor grave ale parintilor.
  • Dezmembrarea sistemului familial. Uneori impactul evenimentului traumatizant poate fi atat de puternic incat determina pe unul sau mai multi membrii ai familiei sa se desprinda din sistemul familial si sa se izoleze sau sa creeze un alt sistem familial sau de substitut. Asa apar cazurile persoanelor fara adapost, a copiilor care pleaca de acasa si se casatoresc doar pentru a scapa de suferinta provocata de familial de origine, a celor care se adapostesc pe langa biserici si manastiri pentru a-si gasi un sens etc.
  • Perturbarea relatiilor familiei cu mediul exterior. In cele mai multe cazuri, evenimentele stresante si traumatizante prin care trece familia provoaca inchiderea sau izolarea sistemului familial de celelalte sisteme familiale (rude, prieteni sau vecini), ceea ce le opreste accesul la posibile resurse de vindecare sau sustinere. Asa se intampla in cazul violentei domestice cand, de jena sau teama ca se va afla, membrii familiei nu vorbesc mai cu nimeni, mint sau chiar intrerup relatiile cu cei din jur.Toate aceste reactii traumatice familiale functioneaza atat in calitate de efecte cat si de cauza, mentinand si agravand cercul vicios al suferintei si patologizarii membrilor ei si al sistemului ca ansamblu.

Cred ca merita mentionat ca nu toate persoanele sau familiile care trec prin astfel de situatii traumatizante, fie ele grave sau multiple, raman blocate in patologia psihica. Dimpotriva, majoritatea isi revin la o functionare normala, iar o mica parte chiar beneficiaza in urma traumelor suferite. Este vorba despre persoanele sau familiile reziliente, care mobilizeaza in mod eficient resursele personale si sociale ca raspuns la risc sau amenintare, mobilizare ce duce la rezultate mentale sau fizice pozitive, si/sau rezultate sociale pozitive. Studiul unor astfel de familii sau persoane merita aprofundat si dezvoltat pentru a afla care sunt motivele pentru care ele pot sa gestioneze un astfel de proces de mobilizare a resurselor, in vreme ce altele se pierd si se destructureaza.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarcaE posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }