QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Metodologia invatamantului matematic pentru necesitatea ordonarii interdisciplinare
Metodologia invatamantului matematic pentru necesitatea ordonarii interdisciplinare

Metodologia invatamantului matematic pentru necesitatea ordonarii interdisciplinareDaca recunoastem ca una dintre cele mai importante servicii ale profesorului este sa-i creeze fiecarui copil cele mai bune conditii cu putinta pentru a-si dezvolta capacitatea de a invata, va trebui sa incurajeze formarea la elev a anumitor conceptii si atitudini precum si insusirea de catre el a anumitor metode de lucru .

Nasterea disciplinelor 'de granita' si dezvoltarea cercetarilor interdisciplinare constituie unul din aspectele caracteristice ale dinamismului culturii contemporane, in care cele doua tendinte opuse, aceea a specializarii si aceea a sintezei, zguduie neincetat clasificarea rigida a stiintelor .

Granitele intre domeniile de cunoastere apar in mod independent de definitiile formale ale acestor domenii si invers, definitiile se schimba odata cu noile granite care se deseneaza in mod natural.

Metodologia invatamantului matematic apartine tocmai acestor discipline in devenire, a caror dezvoltare influenteaza neincetat clasificarea rigida a stiintelor. Dezvoltarea revolutionara a tehnicii pune si ea probleme speciale cercetarii pedagogice asupra invatamantului matematic.

Pedagogia contemporana se gaseste si astazi intr-o situatie aproape paradoxaia : tehnica ofera noi mijloace audio-vizuale; televiziune, calculatoare iar cercetarea pedagogica asupra utilitatii, posibilitatilor aplicarii, modului de folosire a acestor mijloace este intarziata.

Ca urmare, aceste mijloace nu sunt suficient exploatate sau mai rau, se intampla ca si ele sa fie folosite in mod nejust.

Autorii marilor programe s-au folosit cu multa atentie de experienta unei jumatati de veac de invatamant matematic, invatamant care a permis sa obtinem medalii bune la scara mare. Urmand o traditie care sa dovedit fructuasa, continuam sa insistam pe asimilarea completa a tehnicilor esentiale, pe capacitatea de a efectua fara greseli calculele aritmetice si algebrice, pe dezvoltarea imaginatiei spatiale.
Pentriu a alege aceste scopuri, este necesar un antrenament sistematic si prelungit al elevilor in rezolvarea de probleme si exercitii judicios alese .
Actualele programe tin seama de leegaturile matematice cu fizica, chimia si mai putin cu formatia profesionala.

Credem ca anumite notiuni matematice trebuie in prealabil considerate in lectiile de fizica (vectori, derivate) si ca anumite probleme trebuie tratate la matematica (ex : oscilatiile armonice).

Studiul sistemelor de ecuatii si inegalitati permit demonstrarea, pe cateva exemple, a solutiilor anumitor probleme economice care se raporteaza la programarea liniara .In acelasi sens pot fi amintite si notiunile de teoria probabilitatilor, de statistica etc.Teoria probabilitatilor este una din ramurile cele mai intinse ale matematicii cu reverberatii interdisciplinare si studiul ei necesita aportul unui mare numar de notiuni noi si neobisnuite. Elevul are nevoie de timp ca sa se familiarizeze cu ele si iata de ce teoria probabilitatilor trebuie 'topita' in mod organic in invatamant pentru a fi prezenta peste tot, de la prima la ultima clasa, pentru ca spiritul probabilist sa fie patruns profund de elevi. In aceasta ordine de idei ar fi bine sa se puna mai mult accent si pe grafici, folosirea metodelor aproximarii, metodele interactie si procesele de trecere la limita.
Cateva cuvinte asupra unuia din aspectele invatamantului matematic, caruia matematecienii nu-i acorda in general atentia pe care o merita se cuvine a fi opuse.In ultimii ani, un mare numar de personalitati ale vietii culturale, acuzand pe tineri de lipsa de interes pentru activitatile nobile ale spiritului cum ar fi artele si poezia, explica aceasta situatie prin influenta nefasta a stiintelor exacte si a tehnicii moderne , ceea ce distrug spun ei, ceea ce este uman in om.

Aceasta critica este profund nejusta in ceea ce priveste matematica si stiintele exacte. In toate aceste tendinte care incearca sa vada in dezvoltarea stiintelor exacte o amenintare pentru idealul umanitar se veden o recrudescenta a prejudecatilor seculare care vin aici din epoca Renasterii.

Trebuie oare inteles ca noi, matematecienii, nu am fi raspunzatori decat de intelect si nu avem nimic de a face cu emotiile, imaginatia, idealul social si moral al tinerilor pe care ii formam ? Nu, cu siguranta mi-Sunt convins ca studiul judicios organizat al stiintelor naturii si al matematicii este apt sa aiba asupra formarii personalitatii tinerilor, o influenta cu mult mai mare decat aceea care se observa in majoritatea cazurilor. Matematicienii pot ajuta prin mijloace care le sunt proprii, la inflorirea naturii umane.

Si nu e vorba, mai ales sau numai de a dezvolta calitati ale psihicului, ale caracterului, capacitatea de munca si de apreciere critica a rezultatelor muncii proprii.

Studiul matematicilor si al stiintelor naturii intr-o masura interdisciplinara poate dezvolta emotiile umane dorinta de a fi de folos semenilor. Matematica este creatia geniului omului creatie la care au participat popoarele din toata lumea, si nu ne vom fi implinit datoria noastra fata de tartara generatie decat atunci cand prin lectiile noastre vom fi facut pe copii sa inteleaga ca stiinta este o cercetare fara sfarsit si fara granite. Cercetarea cere o mare persrverenta o munca si o energie deosebita, aceasta datorie va fi implinita cand ii vom fi facut sa resimta ce curaj fara margini ce dragoste de oameni ce sacrificii se ascund sub randurile laconice ale principiilor stiintifice ale formulelor si teoremelor.
Deducerea matematica a unor legi fizice sau a consecintelor lor.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }