QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Metoda Predarii/Invatarii reciproce (Reciprocal teaching – Palinscar, 1986)Metoda Predarii/Invatarii reciproce (Reciprocal teaching – Palinscar, 1986)


Rezumand, Intreband, Clarificand, Prezicand Este o strategie instructionala de invatare a tehnicilor de studiere a unui text. Dupa ce sunt familiarizati cu metoda, elevii interpreteaza rolul profesorului, instruindu-si colegii. Are loc o dezvoltare a dialogului elev – elev.

Se poate desfasura pe grupe sau cu toata clasa.
Metoda invatarii reciproce este centrata pe patru strategii de invatare folosite de oricine care face un studiu de text pe teme sociale, stiintifice sau un text narativ (povesti, nuvele, legende).

Aceste strategii sunt:

- REZUMAREA

- PUNEREA DE INTREBARI

- CLARIFICAREA DATELOR

- PREZICEREA (PROGNOSTICAREA)

Rezumarea inseamna expunerea a ceea ce este mai important din ceea ce s-a citit; se face un rezumat.

Punerea de intrebari se refera la listarea unei serii de intrebari despre informatiile citite; cel ce pune intrebarile trebuie sa cunoasca bineinteles si raspunsul.

Clarificarea presupune discutarea termenilor necu-noscuti, mai greu de inteles, apelul la diverse surse lamuritoare, solutionarea neintelegerilor.

Prezicerea se refera la exprimarea a ceea ce cred elevii ca se va intampla in continuare, bazandu-se pe ceea ce au citit.

ETAPELE:

1. Explicarea scopului si descrierea metodei si a celor patru strategii;

2. Impartirea rolurilor elevilor:

3. Organizarea pe grupe.

4. Lucrul pe text.

5. Realizarea invatarii reciproce.

6. Aprecieri, completari, comentarii.

Se pot propune doua variante de desfasurare a strategiei.

Varianta nr. 1:

Se ofera intregii clase, acelasi text spre studiu. Clasa este impartita in patru grupuri corespunzatoare celor patru roluri, membrii unui grup cooperand in realizarea aceluiasi rol.

De exemplu grupul A este responsabil cu rezumarea textului, grupul B face o lista de intrebari pe care le vor adresa in final tuturor colegilor, grupul C are in vedere clarificarea termenilor noi si grupul D dezvolta predictii.

In final fiecare grup isi exercita rolul asumat.Varianta nr. 2:

• Pentru textele mai mari se procedeaza in felul urmator:

- se imparte textul in parti logice;

- se organizeaza colectivul in grupe a cate 4 elevi;

- acestia au fiecare cate un rol:

- rezumator;

- intrebator;

- clarificator;

- prezicator;

- se distribuie partile textului fiecarui grup in parte;

- echipele lucreaza pe text, fiecare membru concentrandu-se asupra rolului primit. Trebuie precizat ca pentru a incuraja invatarea prin cooperare, in cadrul unui grup mai numeros, acelasi rol poate fi impartit intre doi sau trei elevi.

- in final fiecare grup afla de la celalalt despre ce a citit; membrii fiecarui grup isi exercita rolurile, invatandu-i pe ceilalti colegi (din alte grupe) despre textul citit de ei, stimuland discutia pe temele studiate.

Avantajele metodei predarii/invatarii reciproce:

- este o strategie de invatare in grup, care stimuleaza si motiveaza;

- ajuta elevii in invatarea metodelor si tehnicilor de lucru cu textul, tehnici de munca intelectuala pe care le poate folosi apoi si in mod independent;

- dezvolta capacitatea de exprimare, atentia, gandirea cu operatiile ei (analiza, sinteza, concretizarea, generalizarea, abstractizarea) si capacitatea de ascultare activa;

- stimuleaza capacitatea de concentrare asupra textului de citit si priceperea de a de a selectiona esentialul;

Un anumit numar de experiente au pus in evidenta “efectul de invatare”, adica beneficiul personal pe care un copil poate sa-l obtina dintr-o invatare oferita de el insusi colegilor sai. Un elev “putin dotat” inregistreaza performante superioare dupa ce a avut de actionat ca “invatand” un alt elev, decat dupa ce a avut de realizat complet un exercitiu scolar. (Allen si Feldman, 1973)


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }