QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Atributiile si responsabilitatile profesionale ale consilierului scolarAtributiile si responsabilitatile profesionale ale consilierului scolar


Consilierul isi asuma responsabilitatea legata de plasare, acest lucru include ajutorul acordat elevilor si parintilor i alegerea obiectelor de studiu si a cursurilor viitoare, in transferarea elevilor de la o scoala la alta si in final in transferarea de la scoala la locul de munca. Acest lucru necesita consilierea elevului, evaluarea datelor, contactarea scolii spre care se duce si a altor persoane din comunitate precum si comunicarea cu parintii. Comunicarea cu parintii permite cnsilierului sa puna in discutie a cresterii si dezvoltarii copiilor. Consilierul ii va ajuta pe parinti sa-si formeze o imagine realista asupra copiilor si a planurilor de viitor a acestora. El le va furniza date cu privire la cererea sociala existenta.7.Consilierul actioneaza ca un consultant pentru conducerea unitatii scolare. El distribuie date despre elev, ajuta profesorii in identificarea problemelor cu care se confrunta si colaboreaza cu ei pentru prevenirea unor astfel de probleme in procesul educatiei.O mare parte din aceste atributii si responsabilitati pot fi asumate si de catre profesor dar numai de catre profesorul cu experienta indelungata si cu o pregatire adecvata in stiintele pedagogice si in cele sociale in general.Intre consilierul scolar si profesor sunt asemenari si suprapuneri de fond si de finalitate.Astfel apar o serie de deosebiri evidente intre consilier si profesor sub urmatoarele aspecte:

v    Modalitatea de raportare la elev.

v    Tipul de relatie care se dezvolta = profesor- elev o relatie educationala, asimetrica

=consilier-elev o relatie simetrica, mutuala, bazata pe reciprocitate si profund empatica.

v    Tipul de activitate cu elevul:-profesor- activitate instructiv educativa

v    Tipul de perceptie reciproca: profesorul il percepe pe elev ca pe un subordonat; consilierul il percepe pe elev ca pe un individ cu calitatile si defectele lui.

v    Feed-beck-ul folosit de fiecare parte.

Prin urmare profesorii si consilierii a caror pregatire profesionala nu include si metodologia cunoasterii personalitatii si studiul diferentelor individuale nu sunt pregatiti pentru actul de consiliere.


Consilierea psihopedagogica in scoalaPrecizari:

-capitolul 3 cuprinde analizare abordarilor psihodinamice, abordarile cognitiv comportamentele, abordarile umaniste sau experentiale.

Pana la mijlocul secolului 20 baza teoretica si metodologica a consilierii a constituito teoria „trasatura si factor”.

Pe parcurs s-au conturat alte teorii siabordari terapeutice:

1.Abordarile psihodinamice- Freud

2.Abordarile comportamentaliste

3. Abordarea exiperentialista

4.Abordarea eclectica- consilierii contemporani merg pe aceasta abordare.

v    Secolul 20 cu teoria „trait and factor” a lui Parsons teorie dezvoltata de urmasii lui.

v    S-au conturat alte teorii: psihanaliza, freudienii, behavioristii (Watson), psihologie obiectiva (experimentalisti celebri).

v    Beck a constatat ca ceva numerge in psihanaliza, a pus bazele terapiei cognitiv comportamentale care spune ca deseori cauza nu este in evenimentul extern, ci in cap in sistemul cognitiv in modul in care a interpretat el evenimentul.

v    Rogers cu consilierea centrata pe client, persoana.

v    Filosofia umanista spune ca nu avem nevoie de tehnici de relatii pentru a ajuta un individ in consiliere.

v    Pozitia nondirectivista in pedagogie, ideea interventiei a lovit in metoda pedagogica coercitiva traditionala

v    In zilele noastre nu ne saisfac nici una din directiile:integrationista, pluralismul, eclectica- preluarea unor elemente viabile din diverse abordari si construirea abordarii pe baza acestor elemente (filosofia si psihologie existentialista pe fundalul careia se imprumuta tehnici din toate celelealte abordari).


Principiile si scopurile consilierii in scoala


Principile consilierii constau in niste cerinte generale pe care trebuie sa le respectam in activitatea de consiliere.

1.Responsabilitatea pentru dezvoltarea clientului ii revine acestuia si nu consilierului. Consilierul trebuie sa manifeste respect autentic pentru clientul sau. Acest lucru presupune ca el sa-l accepte pe client ca pe un individ unic cu calitatile si defectele sale adica sa-i respecte atat dreptul de a avea succes cit si dreptul de a esua in activitatea de consiliere. Consilierul scolar trebuie sa-si informeze clientul asupra faptului ca succesul sau in activitatea de consiliere poate interveni numai in conditiile in care el se va implica activ in propia sa dezvolatare. In cazul esecului consilierul nu trebuie sa se autoblameze intrucat esecul poate fi generat de cauze de ordin social (familie, grupul scolar, diverse grupuri informale).

2.Relatia de consiliere este una permisiva rezida din faptul ca cei doi parteneri pot intrerupe relatia de consiliere oricand doresc acest lucru. Relatia educationala nu poate fi intrerupta. Permisivitate relaatiei de consiliere presupune neingradirea de catre consilier a libertatii clientului de a avea propiile idei si convingeri. Daca nu respectam acest lucru relatia de consiliere dobandeste dimensiuni coercitive. In cadrul relatiei de consiliere nu trebuie sa dam sfaturi, nu trebuie sa convingem sau sa amenintam.

3.Consilierul trebuie sa gandeasca problema subiectului impreuna cu acesta. Conform acestui principiu consilierul trebuie sa faca distinctia intre sintagmele a gandi, a gandi peste, a gandi pentru cineva. El trebuie sa accepte clientul ca individualitate unica asa cum este el in realitate cu calitatile si defectele lui. El trebuie sa manifeste un respect real pentru drepturile clientului situandu-se astfel pe pozitiile si rolurile unei societati democratice.


Scopurile consilierii psihopedagogice in scoala.


Consilierul are prin definitie un rol proactiv, adica un rol de preventie a unor stari de criza in viata elevilor si participativ la actul de educatie. In cadrul consilierii scopurile urmate pot fi urmarite pot fi grupate in doua mari categorii: scopuri ale actului de consiliere si scopuri ale procesului de consiliere.

Scopurile activitatii de consiliere psihopedagogica se grupeaza pe patru nivele relativ distincte:

scopuri undamentale

scopuri formulate de parinti

scopuri formulate de consilier

scopuri formulate de elev

La primul nivel se situeaza scopurile fundamentale, care au o aplicabilitate    globala pentru toti cei aflati inconsiliere. In ceea ce priveste elevul pe parcursul unui ciclu de scolaritate consilierul va urmarii ca iintreaga activitate de consiliere sa permita elevului urmatoarele:

-sa-si exprime atitudinea cu privire la problemele emotionale dureroase.

-sa atinga un asemenea nivel de constientizare care sa ii permita sa isi priveasca propiile ganduri si sentimente sii sa poata vorbii despre ele.

-sa se simta bine cu el insusi

-sa-si recunoasca limitele fortelor si capacitatilor sale si sa aiba o atitudine pozitiva fata de situatia reala.

-sa se adapteze confortabil la mediul in care traieste (familie, scoala, loc de munca).

-sa-si schimbe atitudinile si comportamentele care au consecinte negative fata de sine si fata de altii.

-sa-si exprime optiunile generale ale sale in concordanta cu ceea ce vrea, ceeea ce poate si ceea ce trebuie sa faca.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }