QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Procurorul atributiile si pozitia procesuala a procurorului in cursul procesului penal
Procurorul atributiile si pozitia procesuala a procurorului in cursul procesului penal


Procurorul este reprezenat al ministerului Public. Rolul primordial il ocupa in faza de urmarire penala, pe care fie o efectueaza personal, fie o supravegheaza. Procurorul efectueaza urmarirea penala in mod obligatoriu in cazul infractiunilor prevazute de art.209 al.3: infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, de serviciu, impotriva protectiei muncii, contra sigurantei circulatiei pe caile ferate, orice alte infractiunii savarsite de persoanele ce sunt judecate dupa calitatea persoanei la instanta suprema. In cazul altor infractiuni procurorul supravegheaza urmarirea penala efectuata de organele de cercetare penala avand dreptul de a confirma sau infirma actele si masurile acestora si de a da dispozitii obligatorii acestora. In faza de urmarire, procurorul este conducatorul procesului penal, fiind cel care hotaraste asupra desfasurarii si finalizarii urmaririi; procurorul are dreptul exclusiv, in aceasta faza, de a pune in miscare actiunea penala, de a dispune luarea masurilor asiguratorii sau trimiterea in judecata.
In faza de judecata, procurorul se afla pe o pozitie de egalitate cu partile si de subordonare fata de instanta, exercitand functia de invinuire (acuzare). In desfasurarea judecatii, procurorul exercita rolul sau activ in vederea aflarii adevarului si a respectarii dispozitiilor legale (art.316 al.1). In anumite situatii procurorul este obligat sa participe la judecata, sanctiunea in caz de neparticipare a acestuia fiind nulitatea absoluta a hotararii pronuntate in cauza. Conform art.315, 376 si 38511 prezenta procurorului este obligatorie:

la sedintele de judecata in prima instanta ale Judecatoriilor in urmatoarele cauze:

cand instanta a fost sesizata prin rechizitoriu;

cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani;

cand asistenta juridica a inculpatului este obligatorie, potrivit art.171 al.2;

cand inculpatul se afla in stare de detentie;

cand se dispune inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii;

la sedintele de judecata in prima instanta ale celorlalte instante;la judecata in apel, precum si in recurs.

La sedinta de judecata poate participa procurorul care a efectuat urmarirea penala sau un alt procuror desemnat de conducatorul parchetului.

Ca participant la judecata, procurorul pastreaza dreptul de a pune in miscare actiunea penala si are la indemana urmatoarele modalitati procesuale: poate face cereri, ridica exceptii si pune concluzii (art.301 al.1). De asemenea, procurorul are dreptul de a uza de caile de atac admise de lege impotriva hotararii pronuntate de instanta.

In faza de punere in executare a condamnarii penale, procurorul supravegheaza modul in care este adusa la indeplinire executarea mandatelor de executare si vegheaza la respectarea legii la locurile de executare a pedepselor, masurilor educative si de siguranta. De asemenea, participa obligatoriu la procedurile desfasurate in fata instantei de executare (art.460 al.3).

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }