QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Traumatismele stomacului
Traumatismele stomacului


Leziunile traumatice ale stomacului sunt mai rare comparativ cu ale altor viscere pe de o parte datorita pozitiei sale, fiind protejat de catre rebordul costal si de catre lobul hepatic stang si pe de alta parte datorita structurii sale care ii confera o mare elasticitate si rezistenta. Agentul vulnerant actioneaza asupra stomacului si-l striveste de coloana vertebrala, provocand contuzii ale peretelui acestuia. Stomacul destins alimentar si relaxarea musculaturii peretelui abdominal sunt factori favorizanti pentru producerea de leziuni gastrice.
Anatomie patologica Se intalnesc contuzii superficiale sau profunde insotite de hematom parietal. Cele mai grave sunt rupturile parietale complete sau dilacerarile parietale.

Plagile pot fi simple sau pot afecta ambii pereti ai stomacului in functie de agentul vulnerant. Adeseori se asociaza plagi ale organelor vecine indeosebi cand traiectul plagilor este transversal sau oblic.

Simptomatologie Se manifestata prin durere , aparare si contractura musculara care trebuie evaluate in context pentru a diferentia iritatia peritoneala de simpla durere parietala datorata traumatismului. Sindromul peritoneal intens ce se dezvolta rapid cu varsaturi, distensie abdominala si oprirea tranzitului se insoteste de stare de soc si uneori de semne de hemoragie digestiva superioara. Rupturile pediculilor vasculari pot determina semne de hemoragie interna, care adaugandu-se peritonitei provoaca o stare de soc mixt foarte grav.

Examenul radiologic arata pneumoperitoneu masiv. Punctia abdominala poate evidentia sange sau continut gastric, fapt sugestiv pentru diagnostic.Uneori peritonita poate apare in 2 timpi dupa un interval liber, fiind urmarea detasarii unei escare si perforatie secundara.

Perforatiile mici si plagile mici pot fi uneori blocate de catre ficat sau epiplon, situatie in care tratamentul conservativ poate avea succes.

Tratamentul este in aproape totalitatea cazurilor chirurgical. Cel conservativ presupune repaus digestiv, aspiratie gastrica, antibiotice, analgetice si aport parenteral.

Tratamentul chirurgical consta in explorare, excizia marginilor rupturii, sutura si drenajul cavitatii peritoneale. Intarzierea tratamentului chirurgical timp de cateva ore poate fi fatala.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }