QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tactica jocului de baschet
Tactica jocului de baschet


1 Generalitati


In dictionarul limbii romane contemporane ( Vasile Breban, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1988, pag.603) prin tactica se intelege:

arta conducerii trupelor in lupta;
modul in care diferitele forme si mijloace sunt folosite in vederea  infaptuirii obiectivului fundamental strategic;

totalitatea mijloacelor folosite pentru a izbuti intr-o actiune.


Prin extrapolare la teoria baschetului, tactica constituie totalitatea actiunilor individuale si colective ale jucatorilor unei echipe, organizate si coordonate unitar si rational in limitele regulamentului de joc si ale sportivitatii, cu scopul realizarii victoriei prin valorificarea calitatilor si particularitatilor de pregatire ale jucatorilor proprii, in concordanta cu caracteristicile adversarului.

Tactica reprezinta contributia activa a factorului constinta atat in cadrul jocului cat si in procesul de antrenament. De aceea, forta tactica a unei echipe rezida din participarea activa si creatoare a jucatorilor in realizarea diferitelor actiuni si combinatii de atac si aparare.

Tactica presupune o conceptie unitara de desfasurare a activitatii jucatorilor in timpul jocului, realizate prin actiuni individuale si colective organizate si coordonate.

Realizarea tacticii este conditionata de pregatirea tehnica care concretizeaza si materializeaza conceptia si intentiile tactice, ea fiind un mijloc de baza in realizarea tacticii.

In lupta sportiva (jocuri si antrenament) baza succesului o constituie gandirea. Tehnica este un mijloc condus de ratiune, gandirea este aceea care da continut tactic procedeelor tehnice, ea este cu atat mai eficace cu cat arsenalul de procedee tehnice, pregatire tactica si experienta de joc este mai mare, mai bogat.

Este evidenta, in acest context, interdependenta tehnicii si tacticii cu ceilalti factori ai antrenamentului (pregatirea fizica, teoretica si psihologica) pe intreg parcursul pregatirii.

Putem afirma ca tactica jocului de baschet este una din cele mai bogate in continut si care a influentat in multe situatii si tacticile altor jocuri sportive:

da si du-te, incrucisari (in fotbal si handbal);

blocaje ( in handbal);

sisteme de aparare om la om si in zona (in fotbal, handbal, hochei).


2 Caracteristicile tacticii


Pentru ca tactica adoptata si aplicata de echipa sa fie eficace si cu randament, ea trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

a)     Sa fie accesibila:

tactica trebuie sa corespunda nivelului tehnic si particilaritatilor bio-psiho-fizice ale jucatorilor;

ea trebuie sa fie simpla, usor de realizat si sa nu indeparteze jucatorul de la scopul jocului.

b)     Sa fie rationala

tactica trebuie sa se adapteze la conditiile jocului si caracteristicile adversarilor;

ea este un instrument al realizarii scopului jocului si nu un obiect in sine;

tacticizarea excesiva duce la pierderea eficientei si calitatii jocului.

c)     sa fie elastica:trebuie sa se adapteze permanent ,,din mers” la situatiile jocului;

aceasta presupune o buna pregatire a unui fond mare de mijloace care sa promoveze surpriza adversarului, dar in acelasi timp sa si previna surprizele din partea lui.

d)     sa fie activa:

tactica nu se prezinta ca un sistem rigid, imobil, ea este in continua evolutie;

fantezia jucatorilor, contributia actica, creatoare, duce la progresul tacticii;

creativitatea jucatorilor, a antrenorilor, atat timp cat este subordonata jocului si a anumitor principii de organizare, reprezinta un factor al succesului;

in acest context colaborarea antrenor-jucator este profotabila pentru orientarea tactica a echipei in joc.


3 Elemente in subordine


Continutul tacticii este variat, el cuprinde o serie de notiuni si aspecte care nu pot fi incluse in cadrul definitiei enuntate.

De aceea vom incerca sa prezentam sistematizat aceste actiuni, cuprinse in sfera notiunii de tactica si care sunt cunoscute sub denumirea de elemente in subordine.


Atacul – situatia tactica cand o echipa fiind in posesia mingii are posibilitatea sa intreprinda actiuni ofensive.

Apararea – situatia tactica in care o echipa cauta sa impiedice pe adversar sa inscrie puncte si sa intre in posesia mingii pentru a intreprinde actiuni ofensive.

Tactica individuala – ansamblul de actiuni folosite constient de un jucator in lupta cu unul sau mai multi adversari si in colaborare cu coechipierii, in scopul realizarii unei sarcini a jocului, atat in atac cat si in aparare.

Tactica colectiva – ansamblul de actiuni individuale folosite constient de mai multi jucatori, in lupta cu adversarii, in scopul realizarii unei sarcini a jocului, atat in atac cat si in aparare.


Verificati-va cunostintele


Definiti tactica jocului de baschet.

Comentati principalele caracteristici ale tacticii jocului de baschet.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }