QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Principii ergonomice in medicina dentara
PRINCIPII ERGONOMICE IN MEDICINA DENTARA


Pozitia de postura a medicului dentist

Standardul international ISO (International Organization for Standardization)11226 ”'Ergonomics — Evaluation of static working postures.” 2005.stabileste principiile de baza ale pozitiei de postura sanatoase cu urmatoarele caracteristici :

  • Aplecare inainte din articulatia soldului maximum 10 – 20 grd. cu evitarea rotatiilor si aplecarilor laterale
  • Capul (greutate medie de 4,5 Kg) poate fi aplecat inainte cu max. 25 grd.. Miscarile si pozitiile extreme ale mainilor si bratelor, inclusiv ridicarea umerilor, trebuie evitate
  • Sternul este impins inainte si in sus iar muschii abdominali sunt usor contractati
  • Portiunea superioara a bratelor ridicata fata de portiunea superioara a corpului in unghi de 10°, maximum 15° astfel incat umerii sa nu fie impinsi in sus in pozitie fortata iar bratele sa mentina un contact corespunzator cu portiunea superioara a corpului ° Ridicarea antebratelor in unghi de peste 25° determina plasarea campului vizual prea aproape de torace determinand aplecarea inainte a acestuia. Bratele pierd contactul cu portiunea superioara a corpului, umerii sunt ridicati prin ridicarea bratelor cu cresterea considerabila a contractiei musculare statice in cadrul lantului kinetic.Un unghi de 90 intre brat si antebrat este optim in cadrul lantului kinetic determinand o aplecare redusa a capului .
  • Distanta dintre campul de lucru si ochi,cu sau fara ochelari sau sisteme de marire (magnificatie,) trebuie sa fie intre 35 si 40 cm.Aceasta distanta determina inaltimea de lucru bazata pe o coordonare optima a elementelor lantului kinetic. Daca aceasta distanta devine prea mare este necesara corectia cu ochelari.
  • Portiunea superioara a corpului aplecata cu maximum 10° din articulatia soldului; Trebuie evitata aplecarea in fata care creste incarcarea statica a coloanei vertebrale si reduce agilitatea corpului. Postura statica aplecata si , mai ales, ridicarea sau pozitia de protractie a umerilor, produce o ingustare a canalului costo-clavicular cu aparitia presiunii asupra nervilor si vaselor de sange si diminuarea fluxului sanguin .
  • Unghiul dintre coapsa si portiunea inferioara a piciorului sa fie de 110° pentru a obtine balansarea pelvisului ca in cazul posturii°in picioare a corpului uman
  • Coapsele indepartate cu maximum 45°

Antebratele trebuie sprijinite pe degetul 4 si 5 in sau inafara cavitatii orale, preferabil la oarecare distanta unul de celalalt pentru stabilitate suportand greutatea antebratului . Pumnul se va sprijini pe suportul osos al capului.

Se recomanda un mod dinamic de lucru cu alternarea perioadelor de activitate cu cele de repaus pentru relaxarea muschilor si coloanei vertebrale precum si asigurarea unui corset muscular ferm prin sport inafara orelor de activitate

Obtinerea unei pozitii de postura optime

Pozitionarea medicului

Pozitionarea corecta a medicului trebuie sa se realizeze in etape succesive prin :

 1. Plasarea talpilor picioarelor in intregime pe podea.Gamba piciorului va avea o pozitie perpendiculara pe podea
 2. Departare usoara a picioarele (unghi max. 45 grd.)
 3. Ridicarea scaunului medicului astfel incat unghiul dintre coapsa  si gamba sa fie > 110

grd.

 1. Adoptarea unei pozitii drepte, cu bustul impins inainte si umerii coborati Ajustarea inaltimea spatarului astfel incat suportul lombar sa se adapteze la curbura naturala a coloanei vertebrale. Asezare cat mai in spate in scaun cu respectarea unei distante de 3 degete intre zona posterioara a genunchilor si marginea anterioara a scaunului (ajustati adancimea scaunului prin manevrarea spatarului).
 2. Adaptarea inaltimii scaunului pentru a asigura confortul si a evita presiunea asupra coloanei vertebrale sau portiunii superioare a coapsei . Butoanele de ajustare a scaunului trebuie protejate cu folii din plastic pentru a putea efectua modificari de pozitie in cursul procedurilor clinice.Tipul de incaltaminte (cu sau fara toc ) poate influienta ajustarea scaunului.
 3. Ridicarea antebratelor cu maximum 25 grd.
 4. Impingerea antebratelor inainte cu maximum 10-20 grd.
 5. Aplecarea capului in fata cu maximum 20 grd.
 6. Constientizarea de catre medic prin relaxare si concentrare  a plasarii corpului sau in scaun si anticiparea pozitiei sale in cursul procedurii clinice care urmeaza a fi executata (Fig.31)

Fig. 31 - Etape de pozitionare a medicului


Pozitionarea asistentei

1.Pozitionare prin asezare ferma pe scaun cu greutatea corpului uniform distribuita

2. Ajustarea inaltimii scaunului cu 10-20 cm peste medic pentru a asigura vederea peste mainile acestuia in cavitatea orala a pacientului , anticiparea necesitatilor in cursul procedurilor clinice, eficienta

3. Coapsele indreptate catre capul pacientului pentru  evitarea rasucirii torsului.Soldurile vor fi plasate la nivelul umerilor pacientului prin adaptarea suportului pentru picioare

4. Pozitionare cu spatele drept, cat mai apropiata de pacient.

5. Plasarea suportul torsului asistentei la nivelul primei coaste in pozitie neutrala.Suportul nu se utilizeaza pentru sprijin frontal al corpului

6. Plasarea zonei de lucru deasupra coapselor asistentei, cat mai aproape de aceasta, in vederea obtinerii eficientei maxime . (Fig, 32)


Pozitionarea pacientului

Regula de aur  care trebuie respectata in pozitionarea echipei medicale este de a NU adapta pozitia medicului la cea a pacientului ci pozitia pacientului la cea a medicului .

1. Plasarea pacientului cat mai in spate pe fotoliu

2.Adaptarea tetierei in functie de arcada de lucru pentru a asigura accesul vizual optim asupra cavitatii orale

3. Adaptarea pozitiei pacientului dupa pozitia medicului, cat mai aproape de acesta

Pentru maxilar este preferabil ca pacientul sa fie pozitionat in pozitie culcat. Prin ridicarea fotoliului antebratele pacientului vor fi paralele cu podeaua. Pentru arcada mandibulara pozitia pacientului va fi semiculcat. Scaunul medicului plasat cat mai aproape de tetiera.

Utilizarea de catre medic a echipamentului de protectie cu pantaloni imbunatateste accesul la pacient.
Fig. 32. Pozitionare corecta a echipei medicale
loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }