QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Malformatii congenitale ale intestinului subtire
MALFORMATII CONGENITALE ALE INTESTINULUI SUBTIRE


I. Atrezia si stenozele

Atrezia - ocluzia completa a lumenului intestinal
Se poate manifesta sub forma:

Unui diafragm subtire intraluminal

Doua capete terminale, proximal si distal, unite printr-un tub impermeabil

Doua capete terminale deconectate

Stenoza strictura incompleta ce ingusteaza lumenul intestinal, dar fara prezenta ocluziei. Poate fi determinata si de prezenta unui diafragm incomplet. De obicei este asimptomatica

A      Atrezia intestinala sau stenoza sunt diagnosticate pe baza varsaturilor persistente inca din prima zi de viata. Intestinul fetal ocluzionat este dilatasi plin cu fluid, care poate fi vizualizat radiografia.II. Duplicatiile (chisturile enterice)

Aceste chisturi sunt structuri tubulare sau sferice atasate de tractul gastrointestinal. Se pot prezenta fie ca structuri chistice, fie ca structuri ce comunica cu lumenul intestinal

Cel mai frecvent sunt localizate la nivelul ileonului sau jejun.

Sunt alcatuite dintr-un perete cu fibre musculare netede si un epiteliu de tip gastrointestinal. Chisturile comunicante sunt adesea tapetate de o mucoasa gastrica ( in acest caz pot apare complicatii - ulcer peptic, sangerare, perforatie)

III. Diverticulul Meckel

Provine din ductul omfal-mezenteric localizat in ileon, la 90 cm de valva ileo-cecala

Este cea mai frecventa malformatie congenitala si cea mai importanta din punct de vedere clinic. Doua treimi din pacienti sunt mai mici de doi ani.

Majoritatea sunt asimptomatice, fiind descoperite accidentalMorfopatologic

o         are o lungime de aproximativ 5 cm,cu un diametru mai mic decat ileonul. ( 1). Uneorii pot apare fistule intre diverticul si ombilic.

o         contine toate straturile peretelui intestinal (diverticul adevarat) si in 50% din cazuri contin tesut ectopic gastric, duodenal, pancreatic, biliar sau colonic

Complicatiile diverticulului Meckel

Hemoragia cea mai frecventa complicatie, ce apare ca urmare a ulcerelor peptice de la nivelul jejunului, adiacent mucoasei ectopice gastrice.

Obstructie intestinala - diverticulul poate determina obstructie cel mai frecvent prin invaginare ( 2)

Diverticulita - inflamatia diverticulului Meckel determina simptome ce nu pot fi diferentiate de cele prezente la apendicita acuta.

Perforatia poate apare ca urmare a prezentei ulcerului peptic, fie la nivelul diverticulului, fie la nivelul ileonului, cu aparitia secundara a peritonitei

Fistule de obicei la nivelul ombilicului, ce se manifesta prin exteriorizarea materiilor fecale la acest nivel.

IV. Malrotatia

Rotatia intestinala anormala in perioada fetala poate determina pozitii anormale ale intestinului si colonului, ce pot determina aparitia obstructiei intestinale.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }