QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Limfadenita mezenterica
Limfadenita mezenterica


Constituie cea mai frecventa cauza de dureri abdominale la copiii intre 3 si 10 ani.

Etiologia inflamatiei ganglionilor este polimorfa: microbiana si virotica. Dintre germeni grupul Yersinia enterocolitica si pseudotuberculosa constituie agentii patogeni cei mai frecventi. Cauzele virale sunt reprezentate de adenovirusuri.

Anatomie patologica Substratul anatomopatologic il reprezinta inflamatia si hipertrofia ganglionilor mezenterici situati in unghiul ileocecal. La copil tesutul limfatic este bogat reprezentat si el diminueaza cu timpul. Ganglionii mezenterici sunt hipertrofiati uneori pana la dimensiunile unor alune si se insotesc de o reactie lichidiana abundenta in cavitatea peritoneala.
Simptome . Manifestarea clinica poate fi acuta sau subacuta. In formele acute apare durerea periombilicala sub forma de crize care se repeta. Temperatura ajunge la 39, cu stare generala in general buna. Varsaturile sunt frecvente in unele cazuri, alteori pot lipsi. Examenul abdomenului nu este concludent. Exista o sensibilitate dureroasa difuza, mai accentuata periombilical. Cand este posibil sa obtinem colaborarea copilului trebuie sa cerem acestuia sa precizeze cu indexul locul durerii abdominale. Daca este indicata regiunea ombilicala, copilul isi pune singur diagnosticul de limfadenita mezenterica. Un alt criteriu de apreciere este palparea comparativa, cu apasare pe ombilic si in fosa iliaca dreapta. Durerea mai intensa in regiunea ombilicala pledeaza pentru limfadenita. Febra are tendinta la scadere dupa 2-3 zile si evolutia este in general favorabila. Durerea se amelioreaza progresiv. In formele subacute febra poate sa lipseasca si durerile abdominale sub forma de crize pot dura mai multe zile. Adeseori crizele dureroase apar secundar dupa rinofaringite si sunt mai frecvente primavara si toamna. Recidivele sunt caracteristice si se repeta adeseori ani de zile. Uneori dupa suferinte repetate totul se sfarseste cu tabloul unei apendicite acute.Diagnosticul diferential trebuie stabilit mai ales fata de apendicita.

Tratament Este conservator cu antibiotice, analgetice si antispastice. Ori de cate ori exista dubiu de diagnostic cu apendicita, se indica apendicectomia Interventia chirurgicala in caz de limfadenita mezenterica nu trebuie considerata o greseala, ci un remediu terapeutic. Dupa apendicectomie crizele de limfadenita in general dispar.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }