QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Ileusul meconial

Ileusul meconial


Ileusul meconial face parte dintr-o boala generala respiratorie si digestiva cu prognostic grav, numita ,,mucoviscidoza” sau fibroza chistica, ce intereseaza pancreasul, bronhiile si glandele salivare.

Este o ocluzie intestinala functionala, datorita acumularii in ileonul terminal a meconiului ingrosat si aderent la mucoasa intestinala. Progresiunea continutului intestinal este intrerupta. Ansele intestinale deasupra obstacolului sunt largite si cu peretele ingrosat. In partea terminala a ileonului pe masura ce continutul devine mai vascos, intestinul se ingusteaza pentru ca in ultima parte sa ia aspectul unui sirag de margele.
Simptome Afectiunea se manifesta clinic ca ocluzie intestinala din primele zile dupa nastere, cu abdomen destins, varsaturi bilioase si lipsa tranzitului meconial. Radiologic se observa opacitatea difuza si cateva anse supraiacente destinse inegal, cu nivel de lichid. Evolutia poate duce la volvulusul ansei destinse sau la perforatia acesteia, urmata de peritonita meconiala.

Tratamentul este chirurgical. Rezectia ansei ileale obstruate urmata de anastomoza este o operatie grevata de o mortalitate foarte ridicata. Rezultate mai bune au fost obtinute prin enterostomie dubla ,,in teava de pusca” de tip Mickulicz, care permite evacuarea ansei proximale si injectarea de fermenti pancreatici sau ser fiziologic in ansa distala. Astazi se foloseste cu mai mult succes operatia propusa de Bishop si Koop. Ea consta intr-o anastomoza termino-laterala in forma de Y, in care ansa distala obstruata se deschide la perete. Continuitatea intestinului se reface mai tarziu. Cazurile vindecate necesita ingrijiri medicale prelungite si administrare de fermenti pancreatici. Cu toate acestea, multi dintre bolnavi mor prin agravarea mucoviscidozei.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }