QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Fortele care actioneaza la nivelul articulatiei soldului

Fortele care actioneaza la nivelul articulatiei soldului


Pentru a fi descrise vom considera greutatea corpului ca o forta aplicata la nivelul unei parghii ce se extinde de la nivelul centrului de greutate al organismului si ajunge la nivelul centrului capului femural. Forta care se opune celei anterioare este exercitata de musculatura abductoare tot asupra unei parghii, aceasta descriindu-se din partea laterala a marelui trohanter si pana in centrul capului femural. Forta exercitata de musculatura abductoare trebuie sa fie egala cu greutatea corpului, pentru a mentine orizontal bazinul, chiar si in statiunea monopodala; si trebuie sa fie mai mare decat greutatea pentru a inclina bazinul in timpul mersului si al alergarii. Datorita diferentei de dimensiuni dintre cele doua parghii constatam ca forta necesara pentru ca abductorii sa contracareze actiunea greutatii corpului in statiune monopodala este de 2,5 ori mai mare.
Fig. 2.2.1 Parghiile ce actioneaza la nivelul articulatiei soldului. XB – parghia pe care actioneaza greutatea corpului; AB – parghia pe care actioneaza musculatura adductoare.


Forta exercitata asupra capului femural in timpul mersului, statiunii monopodale si flexiei coapsei pe bazin cu genunchiul in extensie este estimata la de 3-4 ori greutatea corpului. Aceasta se datoreaza suprafetei reduse de contact dintre capul femural si acetabul. Alti autori au calculat forte mai mari, de pana la 5 ori greutatea corpului. Prin utilizarea unor proteze cu senzori de presiune au fost masurate fortele care actioneaza asupra capului femural. Rezultatele au relevat ca fortele sunt semnificativ mai mici decat cele calculate si anume:

- 238 % din greutatea corpului in timpul mersului cu o viteza de aproximativ 4 Km/h;

- 230 % in timpul statiunii monopodale;

- 251 % in timpul urcarii unor trepte;

- 260 % in timpul coborarii unor trepte.

La nivelul acestei articulatii fortele nu actioneaza numai in plan coronal deoarece centrul de greutate al corpului, aflat pe linie mediana anterior de a doua vertebra sacrata, se afla posterior axei articulatiei soldului. De asemenea exista forte ce actioneaza si in plan sagital, acestea actionand mai ales atunci cand la nivelul soldului incarcat se produce o miscare de flexie (de exemplu la ridicarea de pe un scaun, mersul pe o rampa sau ridicarea unui obiect. In timpul mersului fortele actioneaza anterior de planul coronal ce trece prin centrul capului femural, unghiul facut in plan sagital cu planul anterior mentionat fiind intre 15 si 25 grade. Acest unghi va actiona asupra unei proteze montate si vor produce o migrare a cozii partii femurale spre anterior ca si o rotire spre posterior al acestui segment protetic.
Fig. 2.2.2 Localizarea, in plan sagital, a centrului de greutate al corpului in statiune bipodala (X).[3]

Campbell’s Operative Orthopaedics, 10th ed., S. Terry Canale, editor, Mosby, 2003, pag.311

J Biomech. 2001 Jul;34(7):859-71. Hip contact forces and gait patterns from routine activities. Bergmann G, Deuretzbacher G, Heller M, Graichen F, Rohlmann A, Strauss J, Duda GN.

Campbell’s Operative Orthopaedics, 10th ed., S. Terry Canale, editor, Mosby, 2003, pag.319

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }