QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Date istoriografice privind aparitia si evolutia jocului de baschet

Date istoriografice privind aparitia  si evolutia jocului de baschet


Baschetul face parte din categoria jocurilor inventate. Cunoasterea istoricului si a evolutiei jocului ne ajuta sa intelegem baschetul ca joc sportiv, in actualul lui stadiu de dezvoltare, precum si regulile complicate dar logice.

Desi inventat la o data nu prea indepartata (1891-1892), exista versiuni care sustin ca jocuri asemanatoare au fost practicate de indienii din America, dar este putin probabil ca aceste jocuri sa fi fost calauzitoare adevaratului creator al jocului.

La sfarsitul anului 1891 s-a incredintat unui tanar asistent, cu numele James A. Naismith, sa conduca orele de educatie fizica cu studentii de la Colegiul Springfield, din statul Massachussetts (SUA). Studentii nu aveau nici un fel de atractie pentru orele de educatie fizica, care se desfasurau iarna in sala, si priveau aceasta activitate cu o totala lipsa de interes. La grupele la care nu putusera rezista profesorii de educatie fizica mai experimentati, si-a inceput activitatea Naismith, incercand ca si predecesorii sai, sa practice jocuri care placeau studentilor (fotbal, rugby, handbal si alte jocuri), adaptandu-le la conditiile salii. Dupa o perioada de lucru, J.Naismith se parea cu nu va mai rezista cu incercarile lui, dar nu a cedat si a inceput sa caute cauzele pentru care nu placeau aceste jocuri imaginate si conduse de el.Astfel, a ajuns la concluzia ca nu putea sa atraga oameni maturi cu jocuri practicate de cei mici, sau prin schimbarea regulilor atat de conservatoare ale jocurilor sportive de stadion. Pentru sala trebuia sa le dea studentilor un mijloc care sa corespunda inclinatiilor si particularitatilor fizice si psihce specifice varstei. Toate acestea l-au convins asupra necesitatilor imaginarii unui joc, bazat pe principii si reguli noi.

In acest sens, a fost necesar sa-si clarifice cat mai logic principiile si regulile jocurilor existente. Constatrea ca pentru mingile mici se utiliza crosa, batul sau racheta, l-a facut sa se opreasca la o minge de dimensiuni mai mari.

Continuand analiza a ajuns sa stabileasca primele reguli ale noului joc, care constituiau o replica a regulilor jocului in aer liber, inaplicabile in sala datorita spatiului restrans si numarului mare de executanti.

Primul joc s-a desfasurat intre doua echipe a cate 9 jucatiori, deoarece grupa numara 18 studenti. Mingea era pusa in joc printr-o aruncare la centru echipele fiind aliniate pe liniile de fund ale terenului ( ca la polo). Jocul a placut foarte mult si un student l-a denumit baschet-ball. Aceasta denumire a fost adoptata inca de atunci si pastrata si astazi in majoritatea tarilor.

Se pare ca la crearea jocului a contribuit si un coleg a lui J. Naismith, pe nume Luther Gulick, fapt intarit si de prima carte aparuta in 1893-1894 la New-York, intitulata : ,,Jocul de basket-ball''(30 de pagini), care are ca autori pe ambii colegi. Tot in aceasta carte autorii dau doua scheme de asezare pe teren a echipelor, formate din 5 sau 9 jucatori in functie de dimensiunile terenului, care erau 27metrii X 13,5metrii sau 46 metrii X 23,4 metrii.

Unele izvoare referitoare la istoricul jocului amintesc ca primele jocuri s-au desfasurat pe echipe de cate 50 de jucatori si cu doua cosuri de fructe asezate pe pamant, mingea fiind jucata numai prin rostogolire. Din cauza busculadelor si accidentarilor care se faceau in apropierea cosurilor, a fost nevoie ca acestea sa fie ridicate de la pamant, ca sa nu fie atinse. Tehnica evoluand, a fost necesara scoaterea fundului cosului, deoarece trebuia ca dupa fiecare cos marcat, mingea sa fie scoasa prin urcarea pe o scara. Jocul atragea multi spectatori din randul studentilor, care il priveau din balcoanele pe care erau prinse cosurile. In zelul lor, spectatorii interveneau de foarte multe ori si dirijau mingea spre cos, ca urmare au fost prinse de panouri special amenajate, pentru a putea a fi cat mai departe de spectatori.Jocul a prins foarte repede si studentii Colegiului Springfield l-au raspandit in toata lumea cu destul de mare repeziciune. In acelasi timp au fost modificate si regulile de joc, contribuind la progresul tehnico-tactic, mult superior celorlalte jocuri sportive.

La jocurile Olimpice de la Saint Louis, 1904 s-a facut pentru prima oara o demonstratie cu acest joc, si in aceeasi perioada a fost introdus in Germania de catre Dr. Schmidt, care asistase la aceasta demonstratie. In Franta se pomeneste despre baschet in anii 1905-1906, ulterior fiind raspandit in toata Europa.

Federatia Internationala de Baschet Amator (FIBA) ia fiinta in anul 1932, cu sediul in Elvetia. In anul 1935 se disputa la Geneva primul campionat european (masculin) la care a luat parte si tara noastra.

Baschetul feminin, a inceput prin imitatie, intr-o scoala invecinata Colegiului Springfield. In anul 1895, regulile jocului au fost prelucrate si adaptate, deoarece fetele nu aveau experienta altor jocuri sportive. Terenul era impartit in trei zone, jucatoarele neputandu-se deplasa dintr-o zona in alta, limitandu-se astfel si efortul fizic. Jocul semana mai mult cu base-ball-ul. La cel de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului din anul 1953, organizat la Bucuresti, o echipa feminina engleza a facut o demonstratie a acestui joc sportiv de echipa, cu care au aparut in arena fetele.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }